Wyślij do wydruku
Bajaderki

Wydrukuj:
 
Wyślij do wydruku
Przepis jest nieprzetestowany
Bajaderki Przepis jest nieprzetestowany
przez Mahalia
utworzono: 23.03.2011 Zmieniono dnia: 29.11.2011
3

Składniki

  • Składniki:
  • 80 - 90 dag pokruszonych ciastek, ciast, muffinek, itp. (bez masy kremowej, bez żelatyny, bez owoców, mogą być z bakaliami)
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć)
  • pół szklanki rodzynek, wcześniej namoczonych (można zastąpić innymi bakaliami)
  • 1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty), około 350 - 400 g
  • pół kostki masła, (125 g)
  • olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy - do smaku (można dodać odrobinę alkoholu)
  • 4 łyżkikremu orzechowego lub czekoladowego (typu Nutella)
  • 3 - 4 łyżki kakao, (jeśli użyliście dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast można dać mniej)
  • Do obtoczenia:
  • posiekane orzechy lub wiórki kokosowe
  • polewa czekoladowa (wasza ulubiona - u mnie jest to 200 g gorzkiej czekolady, rozpuszczone w kąpieli wodnej ze 125 g masła)
6
7
8
Przepis jest tworzony dla
 
 Thermomix® TM 31
9

Przygotowanie

 Przepis pochodzi z MniamMniam

Ciastka, ciasta  pokruszyć czas 1 min./obr. 3/4, część można zostawić w większych kawałkach. Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników. Wyjąć masę do innego naczynia.

Podgrzać razem mleko, cukier, masło i kakao czas 4 min/90*C/obr. 2. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem czas 1 min./obr. 3. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie czas 30 s./poz.3/obroty wsteczne. 

Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach, wiórkach, kolorowej posybce lub kakao. Odstawić do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.

*ja zazwyczaj robię z połowy porcji, ponieważ z całości wychodzi naprawde dużo bajaderek Uśmiech)

 



5

Przygotowanie

 Przepis pochodzi z MniamMniam

Ciastka, ciasta  pokruszyć czas 1 min./obr. 3/4, część można zostawić w większych kawałkach. Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników. Wyjąć masę do innego naczynia.

Podgrzać razem mleko, cukier, masło i kakao czas 4 min/90*C/obr. 2. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem czas 1 min./obr. 3. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie czas 30 s./poz.3/obroty wsteczne. 

Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach, wiórkach, kolorowej posybce lub kakao. Odstawić do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.

*ja zazwyczaj robię z połowy porcji, ponieważ z całości wychodzi naprawde dużo bajaderek Uśmiech)

 



10
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…