3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bajaderki


Wydrukuj:
4

Składniki

  • Składniki:
  • 80 - 90 dag pokruszonych ciastek, ciast, muffinek, itp. (bez masy kremowej, bez żelatyny, bez owoców, mogą być z bakaliami)
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć)
  • pół szklanki rodzynek, wcześniej namoczonych (można zastąpić innymi bakaliami)
  • 1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty), około 350 - 400 g
  • pół kostki masła, (125 g)
  • olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy - do smaku (można dodać odrobinę alkoholu)
  • 4 łyżkikremu orzechowego lub czekoladowego (typu Nutella)
  • 3 - 4 łyżki kakao, (jeśli użyliście dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast można dać mniej)
  • Do obtoczenia:
  • posiekane orzechy lub wiórki kokosowe
  • polewa czekoladowa (wasza ulubiona - u mnie jest to 200 g gorzkiej czekolady, rozpuszczone w kąpieli wodnej ze 125 g masła)
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1.  Przepis pochodzi z MniamMniam

    Ciastka, ciasta  pokruszyć czas 1 min./obr. 3/4, część można zostawić w większych kawałkach. Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników. Wyjąć masę do innego naczynia.

    Podgrzać razem mleko, cukier, masło i kakao czas 4 min/90*C/obr. 2. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem czas 1 min./obr. 3. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie czas 30 s./poz.3/obroty wsteczne. 

    Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach, wiórkach, kolorowej posybce lub kakao. Odstawić do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.

    *ja zazwyczaj robię z połowy porcji, ponieważ z całości wychodzi naprawde dużo bajaderek tmrc_emoticons.))

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super przepis. Ja zmodyfikowałam trochę w myśl...

    Zgłoszony przez kamilaMarciniak na czerwca 10, 2021 at 10:29.

    Super przepis. Ja zmodyfikowałam trochę w myśl zasady "co było w lodowce" i wyszło super. Zrobiłam z połowy porcji. U mnie bazą były przeterminowane pierniki, zamiast dżemu dałam mus jabłkowy (bo akurat miałam otwarty), zamiast olejku migdałowego dałam cytrynowy. Zrobiłam bez polewy, tylko masę obtoczyłam w wiórkach. Fakt, że trzeba schłodzić w lodowce, żeby trzymało formę. Rodzina zachwycona, z pewnością przepis powtórzę tmrc_emoticons.) Dziekuje tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • coz sorry ale cos nie tak w

    Zgłoszony przez sasia na grudnia 31, 2015 at 08:01.

    coz sorry ale cos nie tak w tym przepisie stanowczo za malo ciastek masa jest plynna i musialam sporo dolozyc zeby cokolwiek z tego ulepic  tmrc_emoticons.((

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wlasnie robie na male

    Zgłoszony przez sasia na grudnia 31, 2015 at 06:39.

    wlasnie robie na male sylwestrowe party z dziiecmi  Glasses

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze