Składniki
15 porcja/porcje/porcji
ciasto
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 1 opakowania drożdży suszonych 7g
- 500 g ryżu białego długoziarnistego
- 50 g gryki nieprażonej
- 20 g siemienia lnianego
- 400 g wody ciepłej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżki soli himalajskiej
- 3-4 kostki lodu
- mak, sezam siemię lniane, czarnuszka, do dekoracji bagietek
-
6
2h 15min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 250 g ryżu zemleć 1 min/obr. 10. Powstałą mąkę ryżowa przesypać do innego naczynia, odstawić. Czynność powtórzyć z pozostałą ilością ryżu. 2. Do naczynia miksującego wsypać gryka, zemleć 35 s/obr. 10. Powstałą mąkę gryczaną przesypać do naczynia, w którym znajduje się mąka ryżowa, odstawić.3. Do naczyniami miksującego wsypać siemię lniane zemleć 20 s./obr. 10. Siemię lniane zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać 100 g wody wymieszać przy pomocy kopystki. Pozostawić 15 min w naczeniu miksującym.4. Dodać mąkę ryżową, mąka gryczaną, mąkę kukurydzianą, drożdże suche, sok z cytryny, pozostałą wodę i sól, wymieszać przy pomocy koptyjskiej 1 min/obr. 5, następnie wyrobić 1 min. Powstałą masę pozostawić w naczyniu miksującym na 15 min.5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Foremke do bagietki wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. 6. Dłońmi zwilżonymi wodą podzielić ciasto na 3 części, uformować z każdej części bagietkę i ułożyć w foremce do bagietek. Bagietki udekorować wybranymi ziarnami, przykryć papierem do pieczenia i odstawić na 15 min. Po tym czasie wierzch każdej bagietki naciąć ukośnie nożem. Foremkę z bakietkami położyć na blachę piekarnika.7. Na najniższej szynie piekarnika umieścić blachę z wyłożonymi na niej kostkami lodu. Powyżej umieścić drugą blachę z foremką z bagietkami. 8. Piec 40-45 min (220°C). Po upieczeniu foremkę z bagietkami przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. 9. Podawać z masłem, pastą, twarożkiem lub wybranym dodatkiem do pieczywa.
Bagietka bezglutenowa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSŁONEEEEE!!
SŁONEEEEE!!
Tak jak przedmówcy, za duzo soli, i za...
Tak jak przedmówcy, za duzo soli, i za mało cukru. Zrobiłam na próbę z cukrem i dałam asekuracyjne mniej soli. Masa wyszła dużo za gęsta. Zrobiłam bagietkę tylko z części przygotowanej masy, nie wyrosła ii tak jak przypuszczałam po upieczeniu i ostygnięciu twarda jak skała. Do reszty surowego ciasta dodałam trochę oleju i wody i zawartość upiekłam w keksówce. Zjadliwe ale szału nie ma. Trochę wyrosło.
Może odrobina cukru, by
Może odrobina cukru, by wyrosło?
oj soli to chyba zdecydowanie
oj soli to chyba zdecydowanie za dużo zrobiłam według przepisu 2 łyżki chyba pomyłeczka 2 łyżeczki może byłoby dobrze nie wyrosły poza tym