3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Babka rodzynkowa Wielkanocna


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 500 gramów mąki
  • 100 gramów masła
  • 100 gramów cukru
  • 10 żółtek
  • 1 laska wanilii
  • 1/4 litra mleka
  • 60 gramów drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6
    20h 45min
    Czas całkowity 20h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Żółtka ubijamy z cukrem ( można go zmielic w Tm) 5 min , temp 60C, obroty 4, ubitą masę wylewamy do innego naczynia.


    Z połowy maki, mleka i drożdży robimy zaczyn 3 minCiasto, temp 37C. Zostawiamy w naczyniu na 15 minut do wyrośnięcia.


    Następnie do naczynia dodajemy kolejno ubite żóltka z laską wanilii, pozostała mąkę, sól i roztopione, ostudzone masło. Wyrabiamy 5 min Ciasto. Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy 1 minObroty wsteczne.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości. lepiej dać mu spokojnie podwajać objętość w cieple i nie pospieszać. Odwdzięczy się nam wówczas pięknymi dziurami i super pulchną strukturą)))


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • rewelacja niebo w gebie

    Zgłoszony przez pierniczek na kwietnia 15, 2022 at 11:55.

    rewelacja niebo w gebieCooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis! Babka lekka jak puch! Dodaję do...

    Zgłoszony przez ewaja na kwietnia 15, 2017 at 09:26.

    Super przepis! Babka lekka jak puch! Dodaję do ulubionych przepisów:tmrc_emoticons.)
    Pieklam 25 minut w 180 stopniach.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja piekłam na oko... ok. 160

    Zgłoszony przez koko219 na września 18, 2015 at 17:08.

    Ja piekłam na oko... ok. 160 stopni ale to zależy od piekarnika. Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzień dobry! W jakej

    Zgłoszony przez hipulia1 na maja 7, 2015 at 19:55.

    Dzień dobry! W jakej temperaturze wypiekac?  Dzieki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto przepyszne! Lekkie jak

    Zgłoszony przez koko219 na listopada 27, 2014 at 08:14.

    Ciasto przepyszne! Lekkie jak puszek! Najlepszy przepis jaki dotąd miałam  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze