Wyślij do wydruku
Pączki

Wydrukuj:
 
Wyślij do wydruku
Pączki Przepis jest testowany
Pączki Przepis jest testowany
przez Thermomix
utworzono: 17.11.2010 Zmieniono dnia: 02.01.2013
3

Składniki

Portions20 porcja/porcje/porcji
  • 125 g mleka
  • 30 g drożdży
  • 70 g masła
  • 75 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 20 g wódki, lub spirytusu
  • 500 g oleju do smażenia, , słonecznikowego
  • 200 g dżemu, truskawkowego
6
7
DifficultyŚredni
Dla średniozaawansowanych użytkowników Thermomixa
8
Przepis jest tworzony dla
 
 Thermomix® TM 31
9

Słodkie inspiracje Przepis z książki
Słodkie inspiracje

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, włożyć drożdże, masło i cukier, podgrzać 1 min/37ºC/obr. 1.
  2. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem dżemu, wyrobić 3 min/ Zablokowany / Soft .
  3. Przełożyć do innego naczynia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformować kulki i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
  5. W garnku rozgrzać olej.
  6. Usmażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Wyjąć łyżką cedzakową, następnie osuszyć na papierowych ręcznikach.
  7. Dżem przełożyć do szprycy, końcówkę szprycy wbijać w ciepłe pączki i nadziewać dżemem.


5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, włożyć drożdże, masło i cukier, podgrzać 1 min/37ºC/obr. 1.
  2. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem dżemu, wyrobić 3 min/ Zablokowany / Soft .
  3. Przełożyć do innego naczynia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformować kulki i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
  5. W garnku rozgrzać olej.
  6. Usmażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Wyjąć łyżką cedzakową, następnie osuszyć na papierowych ręcznikach.
  7. Dżem przełożyć do szprycy, końcówkę szprycy wbijać w ciepłe pączki i nadziewać dżemem.


10
11
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…
KOMENTARZE (7)
5
5

wielkie dzieki za ten przepis. robilam wczoraj... zniknely szybciutko.... baaardzo pyszne!

 

5
5

faktycznie chyba tu wkradł się mały błąd, ja też wyrabiałam ciasto na interwale bo tak jest też w książce słodkie inspiracje

 

5
5

Gotowanie  Przepis proszy i szybki. Ciasto masykrycznie lepi się do rąk, ale wystarczy zwilżać wodą ręce i po problemie. Smak wyśmienity. Polecam wyrabiać ciasto przez interwał a nie na poz soft jak jest w przepisie. Ja dżem pakowałam do surowych kulek i smażyłam na wolnym ogniu, zakalca brak.

5
5

pączki wyszły bajecznie smaczne, puszyste, poprostu palce lizać. Znajomych których poczęstowałam ogarną szał smażenia pączków wpadają co chwilę ze składnikami a ja im wyrabiam ciasto. Polecam !! jest karnawał muszą być pączki Uśmiech

Rewelka i tylko 7 min pracy. Doskonałe . Nie miałam spirytusu więc dodałam Teqile i wyszły wspaniałe a dodam że pączki robiłam pierwszy raz w życiu. Smacznego Gotowanie

rudoslawa

wyszły rewelacyjne

Nad kształtem musze popracować ale konsystencja i smak prima Uśmiech Tak, że rano będę zajadać Uśmiech