Wyślij do wydruku
Sernik wiedeński

Wydrukuj:
 
Wyślij do wydruku
Sernik wiedeński Przepis jest testowany
Sernik wiedeński Przepis jest testowany
przez Thermomix
utworzono: 17.11.2010 Zmieniono dnia: 29.11.2011
3

Składniki

Portions20 porcja/porcje/porcji
  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • 1000 g twarogu
  • 180 g margaryny, , do pieczenia, miękkiej
  • 60 g rodzynek
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6
7
DifficultyŁatwy
Nadaje się dla Thermomix początkujących
8
Przepis jest tworzony dla
 
 Thermomix® TM 31
9

Słodkie inspiracje Przepis z książki
Słodkie inspiracje

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150ºC.
  2. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3.
  4. Dodać 150 g cukru, ubić 2 min/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia.
  5. Zdjąć motylek .
  6. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, żółtka, pozostały cukier i margarynę wymieszać za pomocą kopystki 2 min/obr. 6.
  7. Dodać pianę z białek i pozostałe składniki, wymieszać za pomocą kopystki 30 s/ Wsteczne /obr. 4.
  8. Masę przełożyć do natłuszczonej formy (20x25 cm), piec 40 min/150ºC, a następnie 30 min/170ºC.


5

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150ºC.
  2. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3.
  4. Dodać 150 g cukru, ubić 2 min/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia.
  5. Zdjąć motylek .
  6. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, żółtka, pozostały cukier i margarynę wymieszać za pomocą kopystki 2 min/obr. 6.
  7. Dodać pianę z białek i pozostałe składniki, wymieszać za pomocą kopystki 30 s/ Wsteczne /obr. 4.
  8. Masę przełożyć do natłuszczonej formy (20x25 cm), piec 40 min/150ºC, a następnie 30 min/170ºC.


10
11
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…
KOMENTARZE (14)
5
5

Piekłam go w blaszce 24 na 28, wyszedł fajny, dużo dłużej mieszam. Co do opadania, to każdy sernik, do którego idzie piana z białek opada. Nie opada natomiast sernik, który zamiast białek ma w składzie mleko Uśmiech Też często ubijam pianę zwykłym mikserem. Sernik polecam, bo dobry, ale wolę serniki z mlekiem, np z rosą (z tak lubię gotować  - daję 5 dag cukru więcej) lub z brzoskwiniami (z Boże Narodzenie z TM) , tylko do tego z brzoskwiniami trzeba dać dwa razy tyle cukru, co pisze.

Meg

Swego czasu była już dyskusja o ubijaniu białek, ja robię to zawsze w pierwszej kolejności, w suchym naczyniu, dobrze schłodzone białka (czasem nawet naczynie wkładam do lodówki), szczypta soli i absolutnie żadnego kawałeczka żółtka Uśmiech, obroty 3,5 i patrzę z góry czy są sztywne (jajka są różnej wielkości, różnej świeżości, więc nie ma jednego czasu, w którym się ubiją), do sernika też ważne żeby dodać pod koniec ubijania cukier, wtedy sernik nie opada. 

Pozdrawiam Uśmiech

Nie piekłam sernika wg tego przepisu. Mam swój przepis , który wykorzystuje od lat, tyle, że przerobiłam go na thermomix. Chciałam tylko napisać, że pianę z białek  ( do innych ciast również ) ubijam na końcu zwykłym ręcznym mikserem. Gdy robiłam to jak w przepisach na thermomix to zawsze piana opadała i podchodziła wodą. Wiadomo od dawna, że pianę dodajemy na końcu i musi być dobrze ubita. Nie wiem czy macie podobne doświadczenie? Jak to robicie?


pozdrawiam serdecznie:)

pusia

Już kilka razy robiłam ten sernik, jest chyba w książce "Tak! Lubię gotować ", najlepszy jest ser zwykły w kostce półtłusty (taki lekko mokry i zbity), mieszam troszkę dłużej i mocno z użyciem kopystki, muszę przyznać, że na te Święta wyszedł mi nawet ładniejszy niż na zdjęciu Mrugnięcie polecam!

Ja białka ubiłam w zwykłym mikserze. Masa pod koniec ledwo co mieści się w termomixie i dlatego nie wymieszała się dokładnie, więc ja wymieszałam ją ręcznie. a sernik REWELACJA!!!!! Zrobiłam na święta i cała rodzina była zachwycona!!! POLECAM ten rzepis;)

Ja białka ubiłam w zwykłym mikserze. Masa pod koniec ledwo co mieści się w termomixie i dlatego nie wymieszała się dokładnie, więc ja wymieszałam ją ręcznie. a sernik REWELACJA!!!!! Zrobiłam na święta i cała rodzina była zachwycona!!! POLECAM ten rzepis;)

:)Blacha stanowczo zamała.TM był pełny i masa nie wymieszała się, wylałam do miski i wymieszałam ręcznie Uśmiech

Niestety klapa. Sernik piekł się pięknie, ale opadł. Czy te białka mają być ubite na tak sztywną pianę, jak w zwykłym mikserze (nie powinna wypaść po odwróceniu dzbanka)? Mi tak ubita piana nie wychodzi. TM jest czysty, białka bez żółtek, a i tak nie jest to sztywna piana. Jak ubić pianę w TM? Jaki ser należy używać (tłusty, półtłusty, już przemielony do serników)? Ja dałam zwykły twaróg półtłusty. Zachowałam wszystkie proporcje, a naczynie było wypełnione po brzegi. Miałam wrażenie, że przy ostatnim mieszaniu wszystko nie zostało dobrze wymieszane właśnie z tego względu.

A ja zrobiłam wg własnego "przepisu" i serniczek wyszedł przepyszny  Mrugnięcie  

Coś skiepściłam. Na początek wziełam za mała blaszke (25x25) - ciasto uciekło. Potem kroiło się masakrycznie - ropzadało. jak dla mnie - za duzo cukru. Mimo kiespkiego efektu wizualnego - bardzo dobre Uśmiech

Gotowanie Gotowanie Gotowanie Gotowanie

Mixi napisał:

Uśmiech

Vigosz napisał:

wyszedł jak na zdjęciu

daję 5*

Bardzo dobry, jak dla mnie nawet zasłodki dlatego oblałam go gorzką polewą czekoladową - mniam Gotowanie Uśmiech

Uśmiech

Vigosz napisał:

wyszedł jak na zdjęciu

daję 5*

Pozdrawiam Mixi

wyszedł jak na zdjęciu

daję 5*