Wyślij do wydruku
Sernik

Wydrukuj:
 
Wyślij do wydruku
Sernik Przepis jest testowany
Sernik Przepis jest testowany
user icon przez Thermomix
utworzono: 17.11.2010 Zmieniono dnia: 29.11.2011
3

Składniki

Portions24 kawałek/kawałki/kawałków
  • Ciasto
  • 30 g cukru
  • 1 jajko
  • 120 g margaryny
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie
  • 5 jajek
  • 1000 g twarogu
  • 600 g mleka
  • 350 g cukru
  • 120 g oleju słonecznikowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 szczypta soli
6
1 godz 10 min
Przygotowanie 20 min
Pieczenie / Gotowanie 1 godz
7
DifficultyŚredni
Dla średniozaawansowanych użytkowników Thermomixa
8
Przepis jest tworzony dla
 
 Thermomix TM 31
9

Tak lubię gotować Przepis z książki
Tak lubię gotować

Przygotowanie

  1. Ciasto
    Nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
  2. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 50 s/ Zablokowany / Interwał . Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na prostokąt, włożyć do prostokątnej formy wysmarowanej masłem (około 40 x 24 x 6 cm).

    Nadzienie

  3. Rozbić jajka i oddzielić białka od żółtek, do naczynia miksującego włożyć żółtka, twaróg, dodać mleko, 250 g cukru, olej słonecznikowy, budyń waniliowy, wymieszać 1 min 30 s/obr. 6. Masę rozprowadzić równomiernie na cieście i piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 50 minut. Dokładnie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego wsypać 100 g cukru, zemleć 10 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
  5. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, wsypać cukier puder i sól, ubić 5 min/obr. 3. Po 50 minutach wyjąć ciasto z piekarnika (nadzienie wydaje się nadal płynne), dokładnie rozprowadzić pianę z białek na wierzchu ciasta i piec w piekarniku w temp. 180°C kolejne 10 minut. Pozostawić w formie na kilka godzin do ostygnięcia.


5

Przygotowanie

  1. Ciasto
    Nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
  2. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 50 s/ Zablokowany / Interwał . Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na prostokąt, włożyć do prostokątnej formy wysmarowanej masłem (około 40 x 24 x 6 cm).

    Nadzienie

  3. Rozbić jajka i oddzielić białka od żółtek, do naczynia miksującego włożyć żółtka, twaróg, dodać mleko, 250 g cukru, olej słonecznikowy, budyń waniliowy, wymieszać 1 min 30 s/obr. 6. Masę rozprowadzić równomiernie na cieście i piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 50 minut. Dokładnie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego wsypać 100 g cukru, zemleć 10 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
  5. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, wsypać cukier puder i sól, ubić 5 min/obr. 3. Po 50 minutach wyjąć ciasto z piekarnika (nadzienie wydaje się nadal płynne), dokładnie rozprowadzić pianę z białek na wierzchu ciasta i piec w piekarniku w temp. 180°C kolejne 10 minut. Pozostawić w formie na kilka godzin do ostygnięcia.


10
11
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…
KOMENTARZE (15)
5
5

Sernik robie raz w tygodniu, to już taka weekendowa tradycja Uśmiech

Ja zmniejszyłam nieco ilość mleka do 500 gramów żeby sernik był bardziej zbity - akurat taka konsystencja nam bardziej pasuje Uśmiech

Jak nie mam budyniu to daję mąkę ziemniaczaną - 2 x 40g

 

Piekłam ten serniczek już kilkanaście razy. Jest wspaniały, mięciutki. Ja zwiększam cukier, który dodaje się do sera o 50 gram, dodaję też cukier waniliowy wykoany w TM i swoją skórkę pomarańczową. Do piany też dodaję cukier waniliowy z TM. A sernik robię ze zwykłego twarogu półtłustego z kostki, czasem mieszam go nawet z chudym i jest pyszny. Wszyscy znajomi się nim zachwycają.

Meg

Ten sernik jest po prostu wyśmienity. Thermomix posiadam od tygodnia i nigdy przedtem nie piekłam ciast bo mi się po prostu nie chciało, teraz gdy mam to złote urządzenie postanowiłam że pora coś upiec. Wyszedł choć zamiast budyniu dałam cukier waniliowy i corn flour. Ciasto wcale nie ma zakalca ale posypałam je kakao jak radziła jedna z pań (bez bułki tartej), sernik jest puszysty i rozpływa się w ustach. Dziś odwiedzają mnie koleżanki by zobaczyć co to za urządzenie więc sernik jest tak jakby popisowy - będzie jeszcze koktail truskawkowo bananowy. Choć urządzenie jest drogie ale naprawdę warte swej ceny. Polecam sernik...

Ja używam w kostce i zawsze wychodzi pyszna masa serowa:)

A jakiego sera użyć? Twarogu w kostce, czy takiego z wiaderka na serniki?

Robiłam ten sernik juz kilka razy.Zawsze wychodzi rewelacyjnie ! Ten przepis jest fantastyczny !

Bardzo dobry sernik. Ciasto po rozłożeniu na blachę posypuję kakao i cienką warstwą bułki tartej wtedy ciasto nie nasiąka masą serową i nie jest "zakalcowate" Mrugnięcie

robię podobny sernik, jednak przepis i składniki bardziej bogate Mrugnięcie robię go zwykle na święta i zawsze mam jeden kłopot: nie mieści mi się w blaszce Mrugnięcie co święta zapominam o kupieniu wyższej Mrugnięcie

ale sam sernik WYSMIENITY, a przepis znalazłam kiedyś na jakimś forum Mrugnięcie

Choć ciasto po wyłożeniu na blachę wydawało się troszkę nie wyrobione - wyszedł rewelacyjne ! Pieczony pierwszy raz - przez kompletnie nie doświadczoną kucharkę Uśmiech

 

izabela napisał:

masa serowa dobra, ale ciasto zakalec (nie da się zjeść). Może powinno się go przed zalaniem masą serową włożyć na chwilę do piekarnika?

A może Pani piekarnik słabiej grzeje od spodu? Mi też jeszcze nigdy nie wyszedł zakalec, a robilam je parę razy. Może proszę spróbować podpiec ciasto przed wylaniem masy serowej.

Piekę ten sernik z częstotliwością raz w tygodniu już od dłuższego czasu - jeszcze ani razu nie wyszedł mi zakalec. Jest zawsze rewelka!!!

Przepyszny, bardzo dobry przepis.

Przepyszny, bardzo dobry przepis.

masa serowa dobra, ale ciasto zakalec (nie da się zjeść). Może powinno się go przed zalaniem masą serową włożyć na chwilę do piekarnika?

To po prostu sernik Fredzi z książki. Nieco inna gramatura masy serowej jest w ksiązce

 Ale ciasto faktycznie pycha i zawsze się uda. Rozpływa sie w ustach