3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Świąteczne "szarpańce" do barszczu


Wydrukuj:
4

Składniki

20 kawałek/kawałki/kawałków

farsz

  • 350 g kiszonej kapusty
  • 300 g pieczarek, obranych
  • 1 cebula, (ok 70 g)
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • zioła, (opcjonalnie wg upodobania)

ciasto

  • 200 g ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 45 g oleju
  • 550 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6
    2h 10min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki na ciasto (zachowując podana kolejność - najpierw mleko, potem pozostałe) włożyć do Blokada naczynia miksującego, wyrobić czas 4 min /Ciasto.

    2. Ciasto wyłożyć, pozostawić do wyrośnięcia.

    3. Kapustę posiekać 5 s/ obr. 4 dodać 600 ml wrzątku i dusić czas 10 minut / temp. Varoma / obr 1,5 (pierwsze 5 minut bez miarki), na koniec przełożyć kapustę do koszyczka i odcedzić wodę.

    4. Cebulę posiekać na wirujących nożach 6 s/obr. 4, do cebuli dodać pieczarki i rozdrobnić 5s/obr.3.

    5. Założyć motylek, dodać masło i dusić 4 min/temp. Varoma/obr 1,5 (bez miarki). Dodać kapustę, przyprawy i dalej dusić 6 minut/temp. Varoma / obr 1,5.

    6. Ciasto podzielić na dwie lub trzy części, każdą część rozwałkować, nałożyć farsz i zwinąć w roladę. 

    7. Kroić na małe 6-cm roladki i układać pionowo w okrągłej tortownicy zachowując odstępy.

    8. Odstawić do piekarnika do wyrośnięcia w temp. ok 50 st. C na około 20 minut i kiedy prawie się połączą piec w temp. 180 st. C przez 20 minut.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Wszystkie roladki powinny po upieczeniu połączyć się w całość (powstanie tort drożdżowy). Jak podzielimy ciasto na trzy części to roladki będą mniejsze (co będzie ładniej wyglądało).

Podawać do barszczu "szarpiąc" po kawałku.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Rewelacja! Bardzo smakowały mojej rodzinie.

    Zgłoszony przez KUZIELEK na lutego 4, 2017 at 20:51.

    Rewelacja! Bardzo smakowały mojej rodzinie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ale farsz zrobiłam trochę inny....

    Zgłoszony przez Duśka0680 na stycznia 9, 2017 at 20:37.

    Bardzo dobre ale farsz zrobiłam trochę inny. Goście zajadali ze smakiem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez Limonka na grudnia 24, 2016 at 16:18.

    Lol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super pomysł na takwersję pasztecików

    Zgłoszony przez martynka82 na grudnia 16, 2016 at 15:46.

    super pomysł na takwersję pasztecików

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super pomysł na takie podanie

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 22, 2014 at 14:52.

    Super pomysł na takie podanie pasztecików. Bo dla mnie to właśnie takie skojarzenie tych szarpańców. Zrobiłam, podałam z czerwonym barszczykiem i goście byli zachwyceni. Pytali o przepis bo zrobią na Święta tmrc_emoticons.)  Dzięki za przepis, polecam  Party i oceniam na 5 gwiazdek

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Podoba mi się ten przepis,

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 20, 2014 at 00:20.

    Podoba mi się ten przepis, wypróbuję jutro (a właściwie dziś tmrc_emoticons.)  tmrc_emoticons.;) I dam wtedy ocenę. A za pomysł daję 5+   tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis orginalny,( skrócona

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 19, 2014 at 14:56.

    Przepis orginalny,( skrócona wersja pasztecików) podobnie robię paszteciki,ale teraz wykorzystam Twój przepis , a tortownica ile ma centymetrów ? Love Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze