3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Świąteczne ciasto marchewkowe


Wydrukuj:
4

Składniki

Ciasto

  • 250 gramów marchewki, obranej i pokrojonej na kawałki
  • 4 jajka
  • 420 gramów cukru, (ok 2 szklanki)
  • mąki, 2 szklanki
  • oleju, 1 szklanka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki Sody spożywczej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100 gramów rodzynek
  • 100 gramów orzechów, pokruszonych (ale nie bardzo brobno)

Polewa:

  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki masła
  • 4 łyżeczki zimnej wody
  • 8 łyżeczek cukru
  • 6
    55min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. 1. Marchewke wrzucić do naczynia miksującego i rozdrobnić 5s/obr.5, zgarnąć ze ścianek i rozdrobnić jeszcze 3s/obr.5. Rozdrobnioną marchewkę przełożyć do miski, a naczynie miksujące opłukać i wytrzeć do sucha.


    2. Założyć motylek, i do naczynia miksującego włożyć jajka i cukier. Ucierać 2min/obr.3. Zdjąć motylek


    3. Do puszystej masy dodawać na przemian mąkę i olej jednocześnie mieszając ok 2-3 min/obr.3


    4. Dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika, połowę rodzynek i połowę pokruszonych orzechów oraz rozdrobnioną marchewkę. Mieszać 1,5-2 min/ obr.3 (na początku można pomóc mieszając dodatkowo kopystką)


    5. Ciasto wylać do wyłożonej papierem blachy (25x35). Piec ok.45 min w temp.180 stopni


    Polewa:


    Polewę najlepiej robić jak już ciasto będzie upieczone i zimne


    1. Do czystego naczynia miksującego włożyć składniki i podgrzać do rozpuszczenia cukru temp.50 stopni/ok 1 min/ obr.1-2 (gdy cukier się rozpuści i polewa połączy można wyłączyć wcześniej lub też gdy się nie rozpuści cukier podgrzewać dłużej)


    2. Ostudzone ciasto polać ciepłą polewą i obsypać pozostałymi rodzynkami i pokruszonymi orzechami

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Uwielbiam takie ciacha. Super

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 7, 2016 at 20:42.

    Uwielbiam takie ciacha. Super przepis Blokada naczynia miksującego tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto bardzo dobre. Upiekłam

    Zgłoszony przez kasiuk2 na marca 12, 2016 at 14:38.

    Ciasto bardzo dobre. Upiekłam z pewną modyfikacją- dałam szklankę mąki orkiszowej pełnoziarnistej i szklankę mąki pszennej oraz pół szklanki oleju rzepakowego i poł szklanki oleju kokosowego. Zmniejszyłam też sodę i proszek do pieczenia- dałam po łyżeczce. Pyyyycha tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszło idealnie. Jeszcze

    Zgłoszony przez Karnisz na grudnia 21, 2015 at 11:19.

    Wyszło idealnie. Jeszcze szybciej zjedzone Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jestem w trakcie robienia

    Zgłoszony przez Dorota 8402 na grudnia 6, 2015 at 15:21.

    Jestem w trakcie robienia ciasta 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Potwierdzam bardzo pyszne

    Zgłoszony przez ewelka85 na maja 21, 2015 at 12:09.

    Potwierdzam bardzo pyszne ciasto i proste tmrc_emoticons.)  Ja zrobiłam z polewą z czekolady gorzkiej i posypałam migdałami. Pycha Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robione kilkakrotnie - i

    Zgłoszony przez meg322 na stycznia 4, 2015 at 10:39.

    Robione kilkakrotnie - i zawsze smaczne i zawsze wychodzi, długo zachowuje swieżość i właśnie za chwilę znowu robię bo składniki tez zawsze w domu. polecam smiało Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobre ciasto i prosty

    Zgłoszony przez kathy1982 na marca 24, 2014 at 19:08.

    bardzo dobre ciasto i prosty przepis  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze