3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

świąteczne ciasteczka cynamonowo migdałowe


Wydrukuj:
4

Składniki

30 porcja/porcje/porcji

ciasto:

  • 100 g masła, miękkiego
  • 1 laska wanilii
  • 60 g cukru
  • 1 jajko, duże
  • 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 100 g Migdałów, (mogą być orzechy laskowe)
  • 150 g mąki pszennej

do dekoracji:

  • migdały
  • orzechy laskowe
  • orzechy włoskie
  • cukier trzcinowy
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1.  Cukier zemleć 10 s / Obr. 10, przełożyć do innego naczynia.

    2.  Do Blokada naczynia miksującego włożyć orzechy (migdały) zmielić 5-6 s./ Obr 7.

    3. Dodać pozostałe składniki (z laski wanilii tylko nasiona) i wyrobić ciasto 20 s/obr 5.

    4. Wyjąć ciasto z naczynia, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki mniej więcej na godzinę.

    5. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm. Używając foremek wyciąć ciasteczka o różnych kształtach lub pokroić ciasto w prostokąty.

    6. Ciasteczka udekorować orzechami i cukrem trzcinowym. Gotowe ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 175 st. C około 12-15 minut na złoty kolor.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przed dekorowaniem ciastka można posmarować białkiem.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wspaniałe, kruchutkie i delikatniutkie, polecam

    Zgłoszony przez KOna na grudnia 17, 2016 at 15:41.

    Wspaniałe, kruchutkie i delikatniutkie, polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dla mnie rewelacja

    Zgłoszony przez agaxavier na grudnia 9, 2015 at 20:42.

    Dla mnie rewelacja tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczne,ale jak dla mnie zbyt

    Zgłoszony przez Mac na grudnia 6, 2015 at 20:31.

    Smaczne,ale jak dla mnie zbyt kruche i ciężko się wycina,przyklejaja się i trzeba użyc dużo mąki.Do samego ciasta dodałam także 3 łyżki mąki więcej,bo mocno się kleiło,ogólnie ok,ale w przygotowaniu średnie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A dzisiaj właśnie szukałam

    Zgłoszony przez mikulina na grudnia 23, 2014 at 17:09.

    A dzisiaj właśnie szukałam przepisu na jakąś nowość świąteczną tmrc_emoticons.)

    Wyszly pyszne !

     

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze