3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Świąteczna ryba bez ryby.


Wydrukuj:
4

Składniki

8 kawałek/kawałki/kawałków

  • 150 g masła
  • 2 cebule
  • 250 g pieczarek
  • 500 g kapusty kiszonej
  • farsz:
  • sól
  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • 300 g mak, i pszennej
  • ciasto:
  • sól, pieprz
  • 6
    20min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto  wyrobić -czas 1 min,obr.poz.6.Wyjąć i umieścić na 1 godz. w lodówce.

    Cebule rozdrobnić -czas 5 s,obr.poz.5,podsmażyć na patelni dodając 70g masła .

    Rozdrobnić pieczarki -czas 4s,obr.poz.4 ,dołożyć na patelnię i jeszcze podsmażać  10 min.

    W między czasie kapustę  ugotować w naczyniu  z dodatkiem  500 ml wody -czas 20min, temp. Varoma, obr.poz.2. Odlać wodę , kapustę rozdrobnić -czas 4s,obr.poz.4. , dodać  resztę masła oraz usmażoną cebulę z pieczarkami i przyprawy. Zasmażać w naczyniu jeszcze 8-10 min.Wystudzić.

    Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie równe części. Obie części rozwałkować w kształcie prostokąta  -wielkość zależna od wielkości formy do pieczenia.

    Na jednej części położyć farsz i uformować kształt ryby.Przykryć drugim płatem ciasta. Skleić boki , ładnie wyrównać. Z pozostałego ciasta wykrawać małym kieliszkiem  kółeczka na łuski, oko, uformować ogon i płetwy. Całość posmarować  rozmąconym żółtkiem i upiec ok. 20 min, temp 220 stopni.

    Upieczoną rybę wyjąć na półmisek przyozdobić natką pietruszki i plasterkami cytryny.

    Ta potrawa jest od kilku lat ozdobą  stołu wigilijnego w moim domu. Jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • I hope the fish was tasty. Adapt the recipe to...

    Zgłoszony przez sturdycookie na kwietnia 12, 2023 at 03:12.

    I hope the fish was tasty. Adapt the recipe to your personal preferences. What would the value of life be if nothing was ever changed, especially in the kitchen?

    blob opera

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się ,ze  "rybka"

    Zgłoszony przez smoczek na stycznia 23, 2014 at 19:41.

    Cieszę się ,ze  "rybka" smakowała. Proszę do woli  modyfikować przepis  według swojego gustu  . Cóż warte byłoby życie bez wszelkich modyfikacji, a zwłaszcza w kuchni! tmrc_emoticons.;) Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ryba REWELACYJNA !!! Pyszna i

    Zgłoszony przez Hanna na stycznia 16, 2014 at 18:43.

    Ryba REWELACYJNA !!! Pyszna i robi ogromne wrażenie na gościach, tylko moim zdaniem jest w niej za dużo masła. Jest za bardzo "maślana" w smaku  Wystarczy 2 x 50 g Ciasto bardzo elastyczne, powoduje wyjątkowo łatwe uformowanie ryby Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pomysł rewelacyjny

    Zgłoszony przez Aga27 na grudnia 12, 2013 at 19:27.

    pomysł rewelacyjny Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszna:D,pozdrawiam

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na grudnia 10, 2013 at 13:28.

    Przepysznatmrc_emoticons.D,pozdrawiam

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten kulebiak przygotowuję na

    Zgłoszony przez Terenia na grudnia 10, 2013 at 13:13.

    Ten kulebiak przygotowuję na każde święta.Robi furorę wśród znajomych.Dziękuję za przepis. Glasses

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To jest NAŁADNIEJSZA i

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na grudnia 9, 2013 at 14:13.

    To jest NAŁADNIEJSZA i NAJSMACZNIEJSZA dekoracja świątecznego stołu.Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniałe oryginalne danie !!

    Zgłoszony przez kajka6666 na grudnia 4, 2013 at 12:55.

    Wspaniałe oryginalne danie !! naprawdę polecam !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Małgosiu ta "ryba" odkąd ją

    Zgłoszony przez Anka-Hanka na listopada 27, 2013 at 11:54.

    Małgosiu ta "ryba" odkąd ją zobaczyłam , jest tradycją na naszym Bożonarodzeniowym stole - wspaniała  tmrc_emoticons.)

    Ania ze Szczecina

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ryba wygląda rewelacyjnie a

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na lipca 17, 2013 at 20:37.

    Ryba wygląda rewelacyjnie a smakuje jeszcze lepiej. REWELACJA ! ! !

    Lidka A.

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • świetny przepis do "rybki"

    Zgłoszony przez Żeberko na lipca 16, 2013 at 14:57.

    świetny przepis do "rybki" sosik (np czosnkowy, pomidowowy) i palce lizać tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ładna rybka i widzę,ze łatwo

    Zgłoszony przez iwonka15 na lipca 4, 2013 at 20:17.

    Ładna rybka i widzę,ze łatwo ją zrobić tmrc_emoticons.) Muszę  wypróbować.Dodaję do ulubionych Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I ja znalazlam ten przepis,

    Zgłoszony przez veronicab71 na grudnia 8, 2012 at 12:10.

    I ja znalazlam ten przepis, efekt super Big Smile Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wygląda super, prawdziwa

    Zgłoszony przez Maszoperia na grudnia 8, 2012 at 12:04.

    Love wygląda super, prawdziwa ozdoba, gratuluję i pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuje za przepis i

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 8, 2012 at 10:21.

    Dziękuje za przepis i komentarze tmrc_emoticons.) Rybka wygląda super, warto popracować a efekt jest wspaniały tmrc_emoticons.8) tmrc_emoticons.8) Pozdrawiam Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ryba smaczna,danie bardzo

    Zgłoszony przez misia na maja 30, 2011 at 20:28.

    Ryba smaczna,danie bardzo efektowne wszystkim bardzo się podobało tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    barbara


    Ryba super,wszystkim smakuje i wszyscy się zachwycają.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oczywiscie  - w takiej- tak

    Zgłoszony przez kristina na maja 28, 2011 at 16:44.

    Oczywiscie  - w takiej- tak jest poprawnie.tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Danie to było  niedawno

    Zgłoszony przez kristina na maja 28, 2011 at 16:40.

    Danie to było  niedawno ozdobą przyjecia urodzinowego w moim domu. Gście byli zachwyceni wyglądem dania, chociaż nie wygladało ono tak jak na zdjęciu- mimo,że sie starałam. W  smaku również rewelacja!!!. 6 z plusem za pomysł -banalna kapusta z grzybami wtakiej otoczce. Brawo!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam,smakowało wszyskim

    Zgłoszony przez filek na maja 20, 2011 at 11:59.

    Zrobiłam,smakowało wszyskim domownikom,nawet bardzo wybrednym. Polecam ....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepis pyszny i z wyglądu a

    Zgłoszony przez janina podlesna na maja 12, 2011 at 11:37.

    przepis pyszny i z wyglądu a przede wszystkim w smaku - polecam. .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepis tej "ryby bez ryby"

    Zgłoszony przez dziunia na maja 9, 2011 at 21:41.

    przepis tej "ryby bez ryby" jest rewelacyjny ,wygląda smakowicie ze aż ślinka leci....już sobie wyobrażam jak pysznie smakuje.Pomysł znakomity napewno w najbliższym czasie wykorzystam ten przepis na rodzinne spotkanie.....

    Dziunia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • próbowałam,   wygląda bardzo

    Zgłoszony przez ewa pyżanowska na maja 9, 2011 at 14:26.

    tmrc_emoticons.) Cooking 4 Cooking 4 Cooking 4 próbowałam,   wygląda bardzo efektownie. smakuje pysznie na ciepło i na zimno  

    ewuś

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • prosty, a smaczny przepis!

    Zgłoszony przez tajnaiak na maja 5, 2011 at 15:39.

    prosty, a smaczny przepis! polecam wszystkim : )

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewlacyjny pomysł , który

    Zgłoszony przez winolka na kwietnia 23, 2011 at 10:18.

    Rewlacyjny pomysł , który bardzo ozdabia świateczny stół. Warto poświęcić czas bo efekt jest wspaniały.Polecam !!!!!Ładnie wygląda i bardzo dobrze smakuje !!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo fajny przepis,

    Zgłoszony przez GOSIA na marca 21, 2011 at 22:40.

    Bardzo fajny przepis, wykorzystam go na wielkanoc.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze