3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ślimaki drożdżowe z makiem


Wydrukuj:
4

Składniki

30 porcja/porcje/porcji

Ciasto drożdżowe

  • 220 g mleka
  • 45 g świeżych drożdży
  • 90 g cukru
  • 510 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 1 jajko kurze
  • 1/2 płaskie łyżeczki do herbaty soli

Masa makowa

  • 250 g maku
  • 1 budyń waniliowy
  • 30 g kaszy manny
  • 2 TM mleka
  • 70 g masła, (roztopione)
  • 2 jajka
  • 100 g rodzynek
  • 100 g bakalii
  • 6
    50min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Przygotowanie
  1. W naczyniu miksującym umieścić mleko, drożdże i cukier - wymieszać 2 min 30 s/37/obr.1. Dodać mąkę, masło, jajko i sól - wyrabiać 2 min/Blokada naczynia miksującego/Ciasto. Ciasto przełożyć na 30 minut w ciepłe miejsce do rośnięcia.


    W tym czasie zrobić masę: zmielić bakalie 10 sek/Turbo - wsypać do innego naczynia. W naczyniu miksującym zmielić mak 1 min/ obr.9. Dodać pozostałe składniki (prócz bakalii) i gotować 8 min / 90 / obr.4. Wsypać bakalie, wymieszć kopystką, przestudzić przed położeniem na ciasto.


    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolicy na duży prostokąt - przesmarować go masą, zwinąć jak roladę. Kroić krążki grubości ok. 1 cm i kłaść na blaszce. Piec 25 minut w 200 stopniach.


     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Witam! Zrobiłam ślimaczki i

    Zgłoszony przez dud-asia na stycznia 30, 2015 at 22:33.

    Witam! Zrobiłam ślimaczki i wg podpowiedzi Kasioliny dodałam cukier i miód - wyszły przepyszne. Jedno nadzienie zrobiłam rodzynki + skórka pomarańczowa, drugie rodzynki + orzechy włoskie. Masło dałam w kawałkach, nie roztopione i wszystko ok. POLECAM!!!!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis na czasie dodałam do

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 9, 2013 at 20:02.

    Przepis na czasie Big Smile dodałam do wypróbowania Cooking 7 Dziękuję za komentarze, ktore uwzględnię przy pieczeniu ślimaczków Party Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobiłam je na niedzielę dla

    Zgłoszony przez Kasiolina na września 4, 2013 at 21:08.

    zrobiłam je na niedzielę dla taty wielbiciela ciast z makiem. Dodałam do maku 75 g miodu i 75 g brązowego cukru..oczywiście napakowałam rownież orzechów i rodzynek. Rewelacja! Nawet przeciwnicy maku zachwalali. Padła sugestia, że można je zrobić np. mniej słodkie i polukrować.

    Polecam!

    Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą! tmrc_emoticons.-D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis bardzo fajny, jak dla

    Zgłoszony przez poleewel na lutego 24, 2012 at 19:09.

    Przepis bardzo fajny, jak dla mnie mało słodki mak (albo dodać cukier lub więcej bakalii). Ogólnie wszystkim smakowało.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze