PRZEPIS NA THERMOMIX ®
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
- 100 g śmietany 18%
- 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego, należy wcześniej rozmrozić
- 1 ząbka czosnku
- 100 g cebuli dymki, lub zwykłej
- 1 szczypty pieprzu świeżo zmielonego, plus dodatkowa porcja do zmaku
- 0,5 cytryny
- 4 filety z łososia, bez skóry, ok 100-150 każdy
- 10 g masła
- 800 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 1,5 łyżeczki soli, plus dodatkowa porcja do smaku
- 500 g wody gorącej
- 40 g serka topionego śmietankowego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej mielonej, opcjonalnie
-
6
1h 20min
Czas całkowity 50minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1.Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek i odwarzyć do niego ziemniaki. Lekko natłuścić górną część przystawki Varoma.
2. Łososia polewamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, układamy na przystawce Varoma. Przykrywamy naczynie miksujące i nakładamy przystawkę Varoma. Gotujemy na parze 20 min/Varoma/obr.1. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 250 stopni bez termoobiegu. Odstawiamy przystawkę Varoma, wyjmujemy koszyczek przy pomocy kopystki. Łososia odstawiamy w naczyniu. Ziemniaki przekładamy do natłuszczonej formy do pieczenia posypujemy solą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Opróżniamy naczynie miksujące.
3. Do naczynia miksującego wrzucamy cebulę, obraną, przekrojoną, rozdrobnić 5s/obr.5. Cebulę zgarnoć kopystką ze ścianek naczynia.
4. Dodać masło, dusić 2min/120/obr.1
5. Dodać szpinak, śmietanę, serek, gotować 5min/90/obr.2
6. Dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku, gotować 5 min/90/obr.1
7. Wyjmujemy ziemniaki z piekarnika. Łososia podajemy polanego obficie masą szpinakową.
Łosoś ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Do tego dania podałam surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem pomidorów, zielonych oliwek, szczypiorku i majonezu.
Masę szpinakową, można podawać jako dodatek do makaronów. Wtedy wykonujemy tylko punkt 3-5. W tym czasie gotując makaron. Najlepiej nadają się świderki.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzThank you so much for the recipe!...
Thank you so much for the recipe!
celebrity heights
Naprawdę pyszne danie. Ja
Naprawdę pyszne danie. Ja zamiast łososia uparowalam morszczuka. Tez był rewelacyjny. Szybkiej danie godne polecenia . Brawo dla autorka !!!!
Pycha przepis polecam
Pycha przepis polecam
pychotka,polecam
pychotka,polecam
pyszne polecam:)
pyszne polecam