3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Łosoś ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami.


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • 100 g śmietany 18%
  • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego, należy wcześniej rozmrozić
  • 1 ząbka czosnku
  • 100 g cebuli dymki, lub zwykłej
  • 1 szczypty pieprzu świeżo zmielonego, plus dodatkowa porcja do zmaku
  • 0,5 cytryny
  • 4 filety z łososia, bez skóry, ok 100-150 każdy
  • 10 g masła
  • 800 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
  • 1,5 łyżeczki soli, plus dodatkowa porcja do smaku
  • 500 g wody gorącej
  • 40 g serka topionego śmietankowego
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej mielonej, opcjonalnie
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Łosoś ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami.
  1. 1.Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek i odwarzyć do niego ziemniaki. Lekko natłuścić górną część przystawki Varoma.

    2. Łososia polewamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, układamy na przystawce Varoma. Przykrywamy naczynie miksujące i nakładamy przystawkę Varoma. Gotujemy na parze 20 min/Varoma/obr.1. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 250 stopni bez termoobiegu. Odstawiamy przystawkę Varoma, wyjmujemy koszyczek przy pomocy kopystki. Łososia odstawiamy w naczyniu. Ziemniaki przekładamy do natłuszczonej formy do pieczenia posypujemy solą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Opróżniamy naczynie miksujące.

    3. Do naczynia miksującego wrzucamy cebulę, obraną, przekrojoną, rozdrobnić 5s/obr.5. Cebulę zgarnoć kopystką ze ścianek naczynia.

    4. Dodać masło, dusić 2min/120/obr.1

    5. Dodać szpinak, śmietanę, serek, gotować 5min/90/obr.2

    6. Dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku, gotować 5 min/90/obr.1 

    7. Wyjmujemy ziemniaki z piekarnika. Łososia podajemy polanego obficie masą szpinakową.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Do tego dania podałam surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem pomidorów, zielonych oliwek, szczypiorku i majonezu.

Masę szpinakową, można podawać jako dodatek do makaronów. Wtedy wykonujemy tylko punkt 3-5. W tym czasie gotując makaron. Najlepiej nadają się świderki.

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz