Składniki
21 słoik/słoiki/słoików
- 35-40 ząbków czosnku, 3 główki
- 1 Pęczek kopru
- 3 łyżek soli gruboziarnistej
- 2000 g wody
- 5000 g ogórków gruntowych
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Ogórki myjemy dokładnie gąbką pod ciepłą wodą.
Kroimi ogórki na 3-4 części i po 800g miksujemy 5-6sek obroty 4.
Zagotowujemy 2l wody z 3 łyżkami soli.
Do wysterylizowanych słików nakładamy do połowy ogórki, po 1-2 ząbki czosnku, 2-3 plasterki chrzanu, kawałek kopru i dopełniamy ogórkami.
Zalewamy gorącą wodą z solą (4,5 min, obroty 2, 100st.) do pełna, żeby ok 0,5cm zostało od góry-miejsce na kiszenie
Zakręcamy suchą zakrętką (pamiętajmy by brzeg słoika również był suchy) i odwracamy do góry dnem. Można przykryć kocem i pozostawić na noc do ostygnięcia. Gotwe
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ogóreczki później tylko do wody z wywarem warzywnym, ziemniaczkami i ogórkowa gotowa
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzOgórki super! Ja zmiksowane
Ogórki super!
Ja zmiksowane ogórki solę obficie zostawiam na jakąś godzinkę. Kiedy ogórki puszczą sok nakładam jak w przepisie dodaję czosnek i koper(3/4 słoika) zakręcam i gotowe.