3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mój idealny biszkopt kakaowy;o)


Wydrukuj:
4

Składniki

biszkopt:

  • 5 jajek
  • 140 g cukru
  • 80 g mąki (typ 450)
  • 40 g kakao
  • szczypta soli
5

Przygotowanie

    biszkoptu:
  1.  

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st. C

     

    Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno  - boków niczym nie smarujemy ani nie wykładamy papierem, bo biszkpt wyrośnie nam nierówno).

     

    Odważamy mąkę i kakao, przesiewamy je przez sito.  Odkładamy na miseczce.

     

    Oddzielamy białka od żółtek. W czystym i suchym naczyniu przy pomocy motylka ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę 4 min. / obr. 3-4. Nie zmniejszając obrotów dodajemy powoli cukier i ubijamy jeszcze ok. 2 min. Ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Zmniejszamy obroty na poziom 3,  dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej około 1 min. Na koniec dodajemy mąkę z kakao i mieszamy delikatnie 30-40 s / obr. 1.

     

    Pieczemy w 170 st. C około 40 min. (lub do suchego patyczka).

     

    Ciasto powinno wyrosnąć do wysokości formy.

     

    Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i upuszczamy je na podłogę z wysokości ok. 50-60 cm. Ja dla zminimalizowania nieprzyjemnych efektów dźwiękowych podkładam na podłogę koc ;o) „Rzucić ciastem o ziemię” można i drugi raz... jeśli pierwszy rzut sprawi nam wielką frajdę ;o) Po tym fakcie wkładamy ciasto spowrotem do piekarnika i pozostawiamy je tam przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia. Po wystudzeniu wyjmujemy ciasto z formy (boki biszkoptu zawsze oddzielamy nożem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony) i przekrawamy je na 3 blaty.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Jezu, pierwszy raz w zyciu wyszedl mi zakalec......

    Zgłoszony przez Waskaas na października 21, 2018 at 15:47.

    Jezu, pierwszy raz w zyciu wyszedl mi zakalec...tmrc_emoticons.( wszystko robilam zgodnie z przepisem

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rakuś12:...

    Zgłoszony przez justyk na października 1, 2018 at 08:46.

    Rakuś12:
    Żeby nie opadł.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po co rzucać tym ciastem ? Co to daje ?🤔

    Zgłoszony przez Rakuś12 na czerwca 22, 2018 at 14:10.

    Po co rzucać tym ciastem ? Co to daje ?🤔

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A mi wyszedł super! Kakaowy faktycznie rośnie...

    Zgłoszony przez trisz84 na czerwca 22, 2018 at 10:19.

    A mi wyszedł super! Kakaowy faktycznie rośnie trochę mniej niż biały, ale obydwa są rewelacyjne!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Boże, ale zakalec mi wyszedł.....

    Zgłoszony przez elwira85@vp.pl na września 7, 2017 at 20:24.

    Boże, ale zakalec mi wyszedł.....Cry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie jest tak wysoki jak biały, trochę klapnięty

    Zgłoszony przez boogna na lutego 24, 2017 at 12:08.

    Nie jest tak wysoki jak biały, trochę klapnięty

    Bogna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Powiem tak jak ma pierwszy biszkopt w termamixie...

    Zgłoszony przez LynxLynx na listopada 19, 2016 at 21:13.

    Powiem tak jak ma pierwszy biszkopt w termamixie jestem bardzo miło zaskoczona. Tylko parę minut uciernia i gotowe. Jeszcze się piecze i na razie bez zarzutów. Mam nadzieje, że tak pozostanie, bo jutrro ma być bazą do tortu OREO na urodziny córkitmrc_emoticons.-)

    Miłego Gotowania Wink


    Beata

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam...

    Zgłoszony przez bita1 na listopada 2, 2016 at 21:50.

    Witam

    Chciałam powiedzieć, że mój też niestety nie wyrósł tak jak na zdjęciu a robiłam dokładnie jak w przepisie tmrc_emoticons.(

    Jutro spróbuję jeszcze białego tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam

    Asia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Trochę mniej mi wyrósł niż

    Zgłoszony przez KarolinaMarta na sierpnia 26, 2016 at 16:39.

    Trochę mniej mi wyrósł niż biały, ale też jest super tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U mnie też jakiś oklapnięty.

    Zgłoszony przez Kasia_Kasia na maja 27, 2016 at 20:41.

    U mnie też jakiś oklapnięty. Drugi raz robiłam i drugi raz się nie udał. Nie wiem co robię źle, niby wszystko jak w przepisie, a nie wyrasta

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Może źle ubite białka? Piana

    Zgłoszony przez anka25 na maja 5, 2016 at 16:32.

    Może źle ubite białka? Piana z białek po dodaniu cukru musi być sztywna. Może za szybko dodawany cukier - albo zwykły cukier zmieniony na cukier puder? Mnie nigdy nie opadł więc trudno mi powiedzieć co jest nie tak.

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U mnie wyszło to samo Nie

    Zgłoszony przez Dagmarka na maja 4, 2016 at 17:48.

    U mnie wyszło to samo tmrc_emoticons.( Nie wyrosło i płaskie jak naleśnik.  tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobiłam wszystko wg

    Zgłoszony przez chocolate1910 na kwietnia 9, 2016 at 18:17.

    zrobiłam wszystko wg przepisu, ale ciasto wyszło jak 1/3 tego, ktory jest na zdjęciu. Co moglam zrobic zle? Jajka mialy temp. pokojowa

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny i prosty:)ubiłam

    Zgłoszony przez krzywa70 na lipca 27, 2015 at 15:51.

    Świetny i prostytmrc_emoticons.)ubiłam śmietanę, posypałam borówkami-pychota!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • HaniaJ. napisał: Wyszedł

    Zgłoszony przez anka25 na maja 21, 2015 at 22:06.

    HaniaJ.

    Wyszedł fantastyczny ,robiłam z 1,5 porcji piekny puszysty prosty jak stółtmrc_emoticons.) cudotmrc_emoticons.)

     

     

    Dziękuję za opinie Głośny śmiech

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bee napisał: Wygląda pięknie!

    Zgłoszony przez anka25 na maja 21, 2015 at 22:05.

    Bee

    Wygląda pięknie! Jak zmienić proporcje na formę o średnicy 24cm? Boję się, że coś popsuję  tmrc_emoticons.)

     

    W zależności jaki ma wyjść wysoki zrobić z 1,5 porcji lub z 2 porcji tmrc_emoticons.;)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszedł fantastyczny ,robiłam

    Zgłoszony przez HaniaJ. na maja 2, 2015 at 15:44.

    Wyszedł fantastyczny ,robiłam z 1,5 porcji piekny puszysty prosty jak stółtmrc_emoticons.) cudotmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda pięknie! Jak zmienić

    Zgłoszony przez Bee na kwietnia 23, 2015 at 09:10.

    Wygląda pięknie! Jak zmienić proporcje na formę o średnicy 24cm? Boję się, że coś popsuję  tmrc_emoticons.)

    Bee

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie potrzeba proszku do

    Zgłoszony przez anka25 na stycznia 22, 2015 at 16:54.

    Nie potrzeba proszku do pieczenia... wyrasta pięknie i bez niego ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ...czy tu nie potrzeba

    Zgłoszony przez AgaMaga na stycznia 21, 2015 at 16:58.

    ...czy tu nie potrzeba proszku do pieczenia?? tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Monisia13 cieszę się, że

    Zgłoszony przez anka25 na lutego 7, 2014 at 09:56.

    Monisia13 cieszę się, że przepis się sprawdza. polecam inne do testowania. Pozdrawiam ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis cudny ! Nie wiem

    Zgłoszony przez Monisia13 na lutego 7, 2014 at 08:24.

    Przepis cudny !

    Nie wiem dlaczego do tej pory nie mogłam tak super ubić piany. Rewelacja, pyszny i piękny. Gratuluję przepisu!

    Ja robię z większej ilości jajek na większą tortownicę i oczywiście z proporcji obliczam inne składniki, ale i tak wychodzi świetny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję Elu za komentarz.

    Zgłoszony przez anka25 na listopada 14, 2013 at 11:31.

    Dziękuję Elu za komentarz. Ciesze się, że torcik wyszedł pyszny. ;o) Pozdrawiam.

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oczywiście dekoracja też z

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 11, 2013 at 23:49.

    Oczywiście dekoracja też z Twojego przepisu na modelinę czekoladową http://www.przepisownia.pl/przepisy/czekoladowa-modelina-o/453503 Też genialna! Dzięki !!!

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jadziu, kolejny pyszny

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 11, 2013 at 23:47.

    Jadziu, kolejny pyszny tort... już zjedzony ale zdążyłam zrobić zdjęcie  tmrc_emoticons.)  Dziękuję za genialny przepis 

    [[wysiwyg_imageupload:1830:]]

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Anna500 napisał: Dodaje do

    Zgłoszony przez anka25 na maja 19, 2013 at 22:57.

    Anna500

    Dodaje do kolekcji tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D niedługo będę mogła wykorzystać na urodzinki męża tmrc_emoticons.) dziękuję tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

     

    Proszę bardzo. Pozdrawiam ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodaje do kolekcji :D

    Zgłoszony przez Anna500 na maja 11, 2013 at 18:16.

    Dodaje do kolekcji tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D niedługo będę mogła wykorzystać na urodzinki męża tmrc_emoticons.) dziękuję tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ilonaw napisał: Jadziu

    Zgłoszony przez anka25 na kwietnia 24, 2013 at 20:47.

    ilonaw

    Jadziu rewelacja Love  chyba zaczne piec torty tmrc_emoticons.;)

    Do dzieła! I oczywiście zaprezentuj nam efekty. A jeśli szukasz inspiracji to zapraszam na forum:

    http://www.przepisownia.pl/content/dekoracje-inspiracje-o-0?page=6#comment-38338

    Pozdrawiam ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jadziu rewelacja :love: 

    Zgłoszony przez ilonaw na kwietnia 24, 2013 at 18:55.

    Jadziu rewelacja Love  chyba zaczne piec torty tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • smoczek napisał: Piekny,

    Zgłoszony przez anka25 na kwietnia 23, 2013 at 22:38.

    smoczek

    Piekny, piekny,piekny! Do ulubionych tmrc_emoticons.) Nie wiem czy  zmieszczę się w  letnie ubrania , ale zrobię! tmrc_emoticons.;) Pozdrawiam

    E tam... coś się od życia czasem słodkiego należy ;o) Raz na jakiś czas można zgrzeszyć ;o) Pozdrawiam

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekny, piekny,piekny! Do

    Zgłoszony przez smoczek na kwietnia 23, 2013 at 21:37.

    Piekny, piekny,piekny! Do ulubionych tmrc_emoticons.) Nie wiem czy  zmieszczę się w  letnie ubrania , ale zrobię! tmrc_emoticons.;) Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekny, piekny,piekny! Do

    Zgłoszony przez smoczek na kwietnia 23, 2013 at 21:37.

    Piekny, piekny,piekny! Do ulubionych tmrc_emoticons.) Nie wiem czy  zmieszczę się w  letnie ubrania , ale zrobię! tmrc_emoticons.;) Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażyna Kamińska napisał:

    Zgłoszony przez anka25 na kwietnia 23, 2013 at 13:00.

    Grażyna Kamińska

    Love Jadziu dziękuję za kolejny przepis na UDANY biszkopt tmrc_emoticons.D Big Smile  Dzięki Tobie nie mam problemu z upieczeniem i zrobieniem pysznego torta tmrc_emoticons.D Big Smile Love  Pozdrawiam serdecznie Party Love 

    Proszę bardzo ;o) Big Smile

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jadziu dziękuję za kolejny

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 23, 2013 at 12:34.

    Love Jadziu dziękuję za kolejny przepis na UDANY biszkopt tmrc_emoticons.D Big Smile  Dzięki Tobie nie mam problemu z upieczeniem i zrobieniem pysznego torta tmrc_emoticons.D Big Smile Love  Pozdrawiam serdecznie Party Love 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze