3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Czeskie knedliki


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Knedliki

  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g czerstwych bułek, pokrojonych w kosteczkę
  • 3 łodyżki posiekanej natki pietruszki
  • 500 g wody
  • 200 g mleka
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, podgrzać 1min/37C/obr.1

    2. Dodać mąkę, jajka i sól. Wyrobić 1 min/Blokada naczynia miksującego/Ciasto. Dodać pokrojone bułki oraz natkę pietruszki, wymieszać przy pomocy kopystki 20s/Obroty wsteczne/obr. 3. Przełożyć ciasto do innego naczynia, przykryć i odstawić na 20 min.

    3. Ciasto podzielić na dwie części. Na oprószonej mąką stolnicy uformować z każdej części wałek o średnicy 4cm, włożyć do wysmarowanej olejem dolnej części przystawki Varoma.

    4. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 25 min/Varoma/Brak obrotów wstecznych/obr.1

    5. Knedliki pokroić w plastry i podawać mięso na gorąco jako dodatek do mięs i sosów.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można podawać z gulaszem lub sosem grzybowym.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mąki jest ciut za mało, musiałam sporo...

    Zgłoszony przez mojamama na sierpnia 18, 2019 at 15:35.

    Mąki jest ciut za mało, musiałam sporo dosypywać bo wałki kleiły mi się do ręki. Na parze każdy wałek osobno, bo w połowie czasu, knedlik mocno zaczyna rosnąć. Bardzo smaczne w połączeniu z gęstym gulaszem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze