3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Jogurt owocowy extra duże kawałki owoców


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

jogurt naturalny

  • 400 gramów jogurtu naturalnego, z thermomix lub kupny

owoce

  • 400 g cukru
  • 1000 g owoców sezonowych, polecam wszystkie, te, których sezon trwa którko (truskawki, maliny, porzeczki, wiśnie, jezyny, jagody, brzoskwinie)
  • 6
    5min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    owoce do jogurtu
  1. owoce oczyszczone z szypułek i pestek wkładamy do naczynia, te duże jak truskawki, brzoskwinie, morele czy śliwki miksujemy 1-2 sek/obr 3 aby lekko rozdrobnić

    dodajemy cukier i mieszamy 1 min/obr 1 Obroty wsteczne. Dodajemy po dwie łyżki owoców do jogurtu dla dzieci Resztę owoców zagotowujemy 8 min/temp 100/obr 1Obroty wsteczne, w tym czasie myjemy i wyparzamy słoiczki, do czystych ciepłych wlewamy gorącą zalewę do słoików obracamy do góry dnem. W ten sposób jogurt z prawdziwymi owocami możemy dzieciom podawać cały rok

  2. jogurt naturalny
  3. Przepisów na jogurt naturalny jest już kilka, więc nie ma sensu ich powielać. Warto robić samemu jogurt. Zrobienie go, mimo, że jest długotrwałe z powodu czasu rozmnażania się kultur bakterii, można powiedziec, że robiśię sam. Robiąc go samemu pozbywamy sie chemii, zagęstników i konserwantów, a w kieszeni zostaje kilka złotych.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Takich owoców można użyć równiez do deserów (kisiel/budyń) oraz lodów. Zalecam zamykanie ich w małych słoiczkach (po koncentratach) aby zachować w kuchni róznorodność i przetwarzanie różnych owocó sezonowych przez co pozbędziemy się odrobinę chemii, konserwantów, barwników czy zagęstników, którymi faszerowane sa jogurty


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy