3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bezglutenowe kluseczki jaglane z "bułką tartą"


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Bezglutenowe kluseczki jaglane

  • 100 g kaszy jaglanej (ok. 400g po ugotowaniu)
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka syropy z agawy, syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Kaszę gotujemy* i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy ze sobą na gładką masę (10s/obr.6).
  2. Masę (wychodzi gęsta, ale dosyć miękka) przekładamy na stolnicę posypaną mąką, robimy kulkę (można dodatkowo podsypywać ciasto mąką** w trakcie wyrabiania, ale masa i tak będzie się trochę kleić do rąk), którą dzielimy na 3-4 części i z każdej z nich formujemy wałeczek. Każdy wałeczek spłaszczamy trochę dłonią i nożem dzielimy na mniejsze (3-4cm) kluseczki, które potem wrzucamy na gotującą się wodę. Gotujemy 2 min od wypłynięcia.
  3. Gotowe kluseczki polewamy roztopionym masłem klarowanym i posypujemy bezglutenową "bułką tartą" (garść migdałów mielimy ze szczyptą cynamonu - 8s/obr.10). Można też posypac brązowym cukrem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

* ja robię to tradycyjnie w garnku, bo łątwo ją przypalić. Ale można też kaszę ugotować w TM. Wystarczy założyć motylek, zalać kaszę wodą w stosunku 1:3 i gotować 12-15min/100st/Obroty wsteczne/obr.2

***ja podsypuję ciasto w trakcie wyrabiania mąką jaglaną lub ewentualnie kukurydzianą. Można tez użyć gotowego mixu bezglutenowego lub mąką pszenną, jeżeli używacie jej na co dzień w swojej diecie. Nie polecam podsypywania mąką ziemniaczaną, bo ze względu na swoje właściwości nie wiąże ona tak dobrze ciasta.[/i]


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto bardzo mi się kleiło i nie wierzyłam,...

    Zgłoszony przez Ola45 na grudnia 14, 2017 at 22:51.

    Ciasto bardzo mi się kleiło i nie wierzyłam, że będę w stanie zrobić wałeczki, więc dosypałam sporo mąki. Kluski wyszły gumiaste. Trzeba jednak zawierzyć przepisowi tmrc_emoticons.;) Dodałabym następnym razem soli, ponieważ brakowalo mi smaku. Słodyczy z syropu klonowego prawie nie bylo czuc.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne! Polecam podprażyć kaszę przed...

    Zgłoszony przez cezary.nowak na września 20, 2017 at 17:21.

    Bardzo smaczne! Polecam podprażyć kaszę przed gotowaniem, żeby nie miała gorzkiego smaku.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze