3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tradycyjna włoska porchetta - pieczeń wieprzowa


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

mięso wieprzowe (boczek ze skórą)

  • 1500 gramów mięso wieprzowe, np boczek ze skórą
  • 6 ząbków czosnku
  • świeże zioła: bazylia, pietruszka
  • Sòl morska
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 6
    60h 0min
    Czas całkowity 15h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Przygotowanie do parowania
  1. Następnego dnia wyjmujemy mięso z lodówki, rozwijamy z folii aluminiowej i wkładamy do naczynia Varoma.

    Parujemy 70 minut / Varoma

  2. Po uparowaniu rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury i wkładamy mięso.

    Opiekamy z każdej strony od 15 do 30 minut w zależności od tego na jak chrupiącej skórce nam zależytmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.)

    Smakuje na ciepło ale też na zimno do kanapek!

    Polecamtmrc_emoticons.)

  3. Przygotowanie mięsa
  4. Porchetta to tradycyjna włoska potrawa. Jest to prosiak faszerowany ogromną ilością ziół i podrobów a następnie całą noc pieczony w piecu.

    Moj przepis pomimo, że nie różni się od tego sprzed 2000 lat jest przystosowany do współczesnych warunków domowych.

    Mięso myjemy, następnie odwracamy skórą do góry . Skórę nakłuwamy wielokrotnie ostrym nożem następnie smarujemy oliwą z oliwek.

    Odwracamy kawałek skórą do dołu i nacieramy go grubą solą morską.  Nacinamy otwory i chowamy w nich posiekany czosnek.

    Następnie przyprawiamy pieprzem i posypujemy dużą ilością ziół. Na koniec układamy liście świeżej bazylii.

    Tak przygotowane mięso rolujemy i zawiązujemy sznurkiem. Odstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki.

    Aby inne rzeczy w lodówce nie przejęły zapachu polecam zawinąć mięso w folię aluminiową.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wyglada swietnie a poniewaz

    Zgłoszony przez ja-jola na września 5, 2016 at 21:21.

    Wyglada swietnie a poniewaz nie kupujemy wedlin warto wyprobowac  :cooking Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze