Składniki
0 porcja/porcje/porcji
OPCJONALNIE
- jajka ugotowane na twardo
PRZYPRAWY
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 szczypta pieprzu
ZUPA
- ok 500 g gotowego zakwasu na żurek, (butelka pół litrowa)
- 2-3 suszone grzyby
- 600 g wody
- 80 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 400 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 20 g oliwy z winogron
-
6
50min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, założyć miarkę, rozdrobnić 3s/obr. 5
2. dodać oliwę, lubczyk, natkę pietruchy, majeranek, założyć miarkę, dusić 3min/120 st/obr. 2
3. dodać wodę, ziemniaki, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, suszone grzyby, założyć miarkę, gotować 10 min/100st/obr. 0.5 "Obroty wsteczne" ,
4. dodać zakwas, założyć miarkę, gotować 12min/100st/obr. 0,5 "Obroty wsteczne"
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
żurek można podawać z ugotowanymi jajkami
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMoja ulubiona zupa
Moja ulubiona zupa
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi