3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dżem z moreli


Wydrukuj:
4

Składniki

4 słoik/słoiki/słoików

  • sok i skórka otarta z 1/4 cytryny
  • 1-2 łyżeczki cukru waniliowego zrobionego w TM, opcjonalnie
  • 1000 g wypestkowanych moreli
  • 300 g cukru/xylitolu
5

Przygotowanie

    Dżem morelowy
  1. Morele umieszczamy w Blokada naczynia miksującego i zasypujemy cukrem. Pozostawiamy na około 1 godzinę, aż puszczą sok.

  2. Jeśli chcemy by dżem był gładki mixujemy morele - 6sek./obr.6

    Jeśłi nie to skrapiamy sokiem wyciśniętym z ćwiartki cytryny i dodajemy otartą skórkę również z ćwiartki cytryny

  3. Gotujemy dżem: 13min./temp 90/obr.3

  4. Przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut.

    Możemy rónież spasteryzować 15-20minut.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Morele są nie tylko pyszne ale i wpływają pozytywnie na ciśnienie, trawienie i pracę nerek, działają też zasadotwórczo, powinny je więc jeść osoby cierpiące na nadkwasotę.

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dżem pyszny. Lecę po kolejne morele bo już wiem...

    Zgłoszony przez anneetta17 na sierpnia 19, 2020 at 11:15.

    Dżem pyszny. Lecę po kolejne morele bo już wiem że do zimy nic nie zostanie. Wg mnie jest równie dobry jak truskawkowy. Nie trzeba obierać ze skórki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny!!!...

    Zgłoszony przez ka_pa na lipca 31, 2017 at 20:40.

    Przepyszny!!!
    Robię według przepisu, nie dodaje cukru waniliowego ani skórki z cytryny i jest wyśmienity.
    Słodki a jednocześnie wyczuwa się lekko kwaskowy posmaktmrc_emoticons.-)
    Zdecydowanie to mój dżemowy faworyt!tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy trzeba obiera ze skrki Owoce musz by mikkie

    Zgłoszony przez karolina1812 na lipca 3, 2017 at 14:06.

    Czy trzeba obierać ze skórki? Owoce muszą być miękkie ? tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobry dżem, gotowałam chyba

    Zgłoszony przez katarzynakry na lipca 21, 2016 at 09:34.

    Dobry dżem, gotowałam chyba 15 minut ( po zmiksowaniu). Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis. Gorąco

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 5, 2016 at 22:46.

    Super przepis. Gorąco polecam. Robiłam i jest mega pyszny!  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • MMM, pychotka.

    Zgłoszony przez AnetaM na października 19, 2014 at 16:48.

    MMM, pychotka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziś zrobiony i wypróbowany.

    Zgłoszony przez korba na lipca 16, 2014 at 22:24.

    Dziś zrobiony i wypróbowany. Najpyszniejszy dżem jaki kiedykolwiek jadłem tmrc_emoticons.)

    Dziękuję za wspaniały przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki :)  Już dodany do

    Zgłoszony przez kokolidek na lipca 16, 2014 at 18:15.

    Dzięki tmrc_emoticons.)  Już dodany do wypróbowania. Big Smile

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze