3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta cytrynowa na kruchym spodzie


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 6 łyżek cukru
  • kilka łyżek zimnej wody
  • 300 g mąki
  • 3/4 kostki zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 żółtko

Masa

  • 3 opakowania cukru waniliowego
  • 1 cytryna (wyciśnięty sok)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka śmietany 18%

Dekoracja

  • cukier kryształ
  • listki mięty lub melisy
  • plastry cytryny lub limonki
  • 6
    25min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C 

    2. Do Blokada naczynia miksującego wsypać składniki na ciasto wg podanej kolejności. Wyrobić 2 min./Blokada naczynia miksującego/Ciasto

    2. Ciasto wyłożyć do formy na tartę i równomiernie zagnieść, pamiętając o rozprowadzeniu ciasta także na bokach formy (ciasto także rozwałkować na stolnicy). Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 10 minut w temp. 180 st.C (aż się przyrumieni). 

    3. Założyćmotylek. Roztrzepać jajka 30 s/obr.4. Dodać śmietanę, 3 opakowania cukru waniliowego oraz sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszać 1 min/obr.4

    4. Powstałą masę wylać na podpieczony i przestudzony spód. Wstawić tartę do piekarnika na 10-12 minut. 

    5. Tartę posypać cukrem kryształem oraz udekorować plastrami cytryny/limonki oraz listkami melisy/mięty.

                                                    Smacznego!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Deser będzie mniej kaloryczny jeśli połowę śmietany zastąpi się serkiem homogenizowanym.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • kompletnie mi nie wyszło. Jeden wielki kapeć,...

    Zgłoszony przez donia-jimmy na września 15, 2017 at 20:59.

    kompletnie mi nie wyszło. Jeden wielki kapeć, chociaż trzymałam o wiele więcej w pikarniku tmrc_emoticons.( Tylko szkoda produktów

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pomimo wydłużonego czasu na

    Zgłoszony przez konduktorka na kwietnia 18, 2016 at 22:33.

    Pomimo wydłużonego czasu na pieczenie samego dołu i potem całości też - tarta wyszła zbyt miękka tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobilam dzisiaj jako mój

    Zgłoszony przez doktorasia na września 22, 2014 at 22:12.

    Zrobilam dzisiaj jako mój pierwszy przepis z przepisowni tmrc_emoticons.) Pycha tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetna, przepyszna,

    Zgłoszony przez Luberdowie na stycznia 22, 2014 at 09:30.

    Świetna, przepyszna, rewelacyjna... już dzisiaj się za nią zabieram !!!! Polecam  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tarta przepyszna, na pewno

    Zgłoszony przez ewemar na stycznia 21, 2014 at 22:40.

    Tarta przepyszna, na pewno zrobię na weekend!!!

    Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jutro będziemy kosztować:)

    Zgłoszony przez ewemar na stycznia 20, 2014 at 18:10.

    Jutro będziemy kosztowaćtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze