PRZEPIS NA THERMOMIX ®
Składniki
- 100 g zakwasu żytniego
- 1 łyżeczki soli
- 430 g wody
- 250 g maki pszennej, typ 650
- 300 g mąki żytniej typ.720
-
6
11h 0min
Czas całkowity 10h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Do dużej miski wlewamy 100 g zakwasu (z mąki żytniej i wody), 200 g mąki żytniej typ 720 i 200 ml letniej (nie ciepłej!) wody. Mieszamy łyżką i zostawiamy na 8-10 godzin. Najwygodniej nastawić rano- wówczas pieczemy wieczorem, lub nastawić wieczorem, jeżeli planujemy piec rano.
Do naczynia miksującego wlewamy 400 g zaczynu z miski, dodajemy 250 g mąki pszennej, 100 g mąki żytniej i sól rozpuszczoną w 230 g letniej wody. Wyrobiamy 3 min. "Blokada naczynia miksującego" "Ciasto" nie przykrywamy miarką.
Foremkę (keksówka ok. 30 cm) smarujemy tłuszczem (może być olejem) i wysypujemy pszenną .maką.
Ciasto przekładamy do foremki (powinno zająć ok. połowę objętości) i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2- 3 godz. Po godzinie smarujemy wierzch olejem za pomocą pędzelka, aby skórka była rumiana. Kiedy chleb wyrośnie na ok. 0,5 cm od brzegu wstawiamy do chłodnego piekarnika (podczas nagrzewania chleb jeszcze trochęurośnie) i pieczemy 200C przez ok. 40 min, następnie 180C przez 20 min, a jeśli lubimy mocno wypieczony to dodatkowo jeszcze 10 min.
Upieczony chleb sam odchodzi od formy, po wyjęciu stawiamy na kratce, aby był swobodny przepływ powietrza i czekamy aż przestygnie. Chleb kroić najszybciej godzinę po wyjęciu.
Polecam ten przepis- wychodzi za każdym razem i jest naprawdę pyszny!!!
Można dodać ulubione dodatki- czarnuszkę, kminek, czosnek niedźwiedzi itp.
Zakwas- musimy przygotować wcześniej samodzielnie lub poprosić zaprzyjaźnioną osobę :)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPiekę co tydzień wg tego przepisu, jest pyszny,...
Piekę co tydzień wg tego przepisu, jest pyszny, dziękuję
Chlebek ...
Chlebek wyszedł super, przepis zrozumiały i napewno go powtórzę. Polecam
Ela G.: Genialne w swej prostocie. Noże czyste...
Ela G.: Genialne w swej prostocie. Noże czyste tylko ośka noża pozostała upaciana. Dzięki
wyborcza27:...
wyborcza27:
Podpowiem coś co może się przydać, po wyjęciu kopystką ciasta (to co "wyjdzie" bez problemu), proponuję włączyć noże na najwyższe obroty 3-4 sek. (turbo), pozostałe ciasto osiądzie na ściankach termomixu i wszystko bez problemu można wyjać kopystką, noże zostają praktycznie bez ciasta ,
dużo zdrówka Wszystkim!!!!
edytka_33: ...
edytka_33:
Dziękuję za odpowiedź...
Ja piekę na drugiej od dołu
Ja piekę na drugiej od dołu
Na której półce od dołu pieczecie chlebek?
Na której półce od dołu pieczecie chlebek?
Chlebek jest super, robiłam juz kilka razy....
Chlebek jest super, robiłam juz kilka razy. Polecam przepis
chleb wyszedl pyszny
chleb wyszedl pyszny
Chleb przepyszny. Dałam 1.5 łyżeczki soli
Chleb przepyszny. Dałam 1.5 łyżeczki soli
Chlebek wspaniały
Chlebek wspaniały
Chocia zakwas i zaczyn zbyt nie wyroacutes to i...
Chociaż zakwas i zaczyn zbyt nie wyrósł to i tak chlebek wyszedł pyszny , będe go często piekła gdyż domownikom bardzo zasmakował.
Chleb naprawdę jest
Chleb naprawdę jest rewelacyjny. Dziękuję autorowi przepisu
Witaj, nie wiem jak inni, ale
Witaj, nie wiem jak inni, ale ja nie zmniejszałam ilości mąki, po prostu dodatkowo wrzuciłam garść słonecznika
Mam pytanie jak oddałaś
Mam pytanie jak oddałaś ziarna to zmniejszyłeś ilośc mąki?
Bardzo dobry chlebek Ja
Bardzo dobry chlebek Ja również dałam 1,5 łyżeczki soli i słonecznik. Polecam
Super bardzo smaczny chleb i
Super
bardzo smaczny chleb i pasuje do "mojego" rytmu pieczenia chleba na zakwasie, czyli przygotowanie zaczynu wieczorem, pieczenie rano. nie wiem jaki typ mak mialam bo w UK gdzie mieszkam tego sie nie podaje, ale byla to maka zytnia razowa i zwykla maka pszenna. rewelacja! aha, i super ze nie ma dodaktu drozdzy jak w co niektorych przepisach, ktore tu widzialam. Pozdrawiam
Chleb smakuje wszystkim.
Chleb smakuje wszystkim. Godny polecenia przepis
Chleb pyszny! Robię go bez
Chleb pyszny! Robię go bez thermomixa. Wystarczy połączyć składniki drewnianą łyżką w dużej misce. Bez żadnego wysiłku!
Chleb bardzo smaczny
Chleb bardzo smaczny wyskoczył z foremki bez trudu i zniknął błyskawicznie. Dla mnie troszkę mało słony.Zrobiłam dzisiaj kolejny - czeka na wypiek ale dałam 1,5 łyżeczki soli.
Bardzo dziękuje za przepis
Bardzo dziękuje za przepis zrobiłam jest pyszny
Co do porady jak go wyjąć z thermomixa silikonową szpatułką wszystko ładnie wyjdzie
Kochani, ja wiem, że to może
Kochani, ja wiem, że to może być wpis tutaj mało popularny, ale robię już ten chleb trzeci raz i chyba ostatni raz w TM. Wyrabiając w misce nie ma problemu ze sprawnym przełozeniem do foremki, a z TM za każdym razem traciłam dużo czasu i gimnastykowałam się, żeby powydłubywać ciasto z naczynia. Jest lepkie, mokre, kleiste i jeśli ktoś nie chce się męczyć, to efekt jest taki że jakieś 10% ciasta zostanie w naczyniu (odlepienie od noży to już koszmar). Dlatego next time zrobię w szerokiej misce - ręczne zarobienie ciasta nie jest wcale trudne ani kłopotliwe. Np ciasto na bueczki dosłownie samo wychodzi w całości z TM, nie oblepia TM, a tu koszmar. Na koniec dodam, że chleb z tego przepisu jest wspaniały.
Rewelacyjny przepis !!! Chleb
Rewelacyjny przepis !!!
Chleb "wyskoczył" z brytfanki i zaraz ślad po nim zaginął
Pierwszy wyszedl piekny i
Pierwszy wyszedl piekny i duzy, drugi wlasnie sie piecze, tym razem dodalam słonecznik i pestki dyni..
Również polecam wszystkim
Również polecam wszystkim chlebek szybko zniknął więc piekę kolejny bochenek.
Dziś piekłam mój pierwszy
Dziś piekłam mój pierwszy chleb na zakwasie według tego przepisu! Zakwas kupiłam od piekarza na targu ze zdrową zywnością, dokarmiam go i trzymam w lodówce. Ponieważ nie miałam mąk takich jak w przepisie, tylko żytnią razową 2000 i pszenną 500 użyłam takich, chleb pięknie wyrósł i jest pyszny " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" alt="" height="19" width="19">
Super chleb polecam
Super chleb polecam