Składniki
- 1 kg umytych owoców -wiśnie, czerwona porzeczka
- 0,5 kg cukru
- 400 ml wody
-
6
5min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Owoce umieścic w koszyczku i dolnej części Varomy ( w każdej części po pół kg. ).W przypadku wiśni dobrze jest wydrylować owoce jeśli chcemy je potem wykorzystać do zrobienia np. dżemu. Owoców porzeczki nie trzeba obierać z szypułek.
Owoce zasypać cukrem- po 0,25 kg.na każdą porcję.
Dop naczynia wlać 400 ml wody ( ja wlewam gorącą) i ustawić czas -30 min, temp. Varoma ,poz.1.
Po 15 min. dobrze jest sprawdzić poziom soku w naczyniu ,bo jeśli owoce są bardzo soczyste może kipieć - wtedy ewentualnie odlać nadmiar soku i gotować dalej.
Po włożeniu nowej partii owoców nie wlewam 400 ml wody ,ale znacznie mniej np.200 ml-pozostawiając drugie tyle soku . Gorący sok przelać do wygotowanych słoików lub butelek, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Jesli ktoś chce można 10 min. zagotować.
Smacznego!
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzmenart1989: Patent z garnuszkiem jest super! Ale...
menart1989: Patent z garnuszkiem jest super! Ale sprawdza się chyba tylko z malinami - z wiśniami nie bardzo. Musiałam wydłużyć czas gotowania na parze. Ale sok wyszedł przepyszny
menart1989:...
menart1989:
Dziękuję za te porady Patent z garnuszkiem stosuję od 2 lat i sprawdza się za każdym razem Robiłam już tak sok z porzeczki, agrestu, malin, wiśni.
Latem robiłam wiśniowy, wyszedł super !...
Latem robiłam wiśniowy, wyszedł super !
Dzisiaj dostałam 500 g czerwonych winogron, zrobiłam i wyszedł superancki...
Do każdego soku dodałam trochę cukru waniliowego, więc smak "prima sort", zapisuję na stałe przepis na soki...
andpel: A jaki jest przepis na dżem?
andpel: A jaki jest przepis na dżem?
menart1989: patent z garnuszkiem jest rewelacyjny,...
menart1989: patent z garnuszkiem jest rewelacyjny, o wiele mniej pracy przy sprzątaniu, soczek z malin jest klarowny i nie rozcieńczony z wodą. SUPER-DZIĘKI
Przesuper!!!
Przesuper!!!
Bogna
Wypróbuję przepis i
Wypróbuję przepis i wykorzystam patent menart1989. Dziękuję za przepis
genialny patent z tym
genialny patent z tym kubeczkiem w koszyczku Dziękuję serdecznie
Witam, Z racji że właśnie
Witam, Z racji że właśnie mamy sezon na maliny i pewnie część z nas zaczęła już robienie soczków, podam mały patencik by nic nie "kipiało" podczas produkcji soku (w moim przypadku malinowego). Tak więc:1. Wlewamy 500 ml wody ( ja wlewam wrzątek) i kładziemy koszyczek2. Tu jest cały patent. Do koszyczka wkładam mały garnuszek3. Dalej postępujemy jak w głównym przepisie tj. Na varomę 0,5kg malin + cukier i na piętrze to samo.Podczas gotowania nie martwimy się o to że coś wykipi, ale trzeba pilnować kiedy garnuszek się napełni. Zalety?? 1. Sok nie spływa do gotującej wody i się nie rozcieńcza ( mimo że woda paruje, to i tak zawsze jakiś % zostanie rozrobiony z sokiem)2. Thermomix nie jest cały "uwalony" w soku, ba nawet nie trzeba go myć w środku bo gotowała się sama woda bez soku.
Ja dzisiaj też robiłam z
Ja dzisiaj też robiłam z wiśni ale nie pasteryzowałam. Od razu nalewałam i odwracałam po jakimś czasie kapsel nie pstrykał w tamtym roku tak robiłam z malin i sok przez zimę ładnie przetrwał a był przepyszny
soczek sie własnie robi z
soczek sie własnie robi z wisni (juz smakuje pysznie ) i jest w planach jeszcze dżemik ,zapytam jeszcze tylko czy dodatkowo się słoiczki pasteryzuje aby przetrwały do zimy?? Będę wdzeczna za odp )
Sok zrobiony szybko się robi
Sok zrobiony szybko się robi ale trzeba pilnować bo kipi.
Przepis świetny, wypróbowałam
Przepis świetny, wypróbowałam truskawki(kipią), porzeczki i wiśnie, maliny w planach.
Z 1 kg owoców wychodzą mi trzy butelki po 300ml.
Sok zrobiony. Trochę mało go
Sok zrobiony. Trochę mało go wychodzi. Z 1 kg wiśni i pół kilograma cukru ok.1 litr soku.Jak dla mnie za słodki. Proponuję dodać później jeszcze trochę gorącej wody. Ja trochę dolałam i wtedy mi smakował. Zobaczę jak się będzie trzymał przez zimę.
Sok bardzo dobry, szybki i
Sok bardzo dobry, szybki i prosty w przygotowaniu takie przepisy lubię
wiśnie wykorzystane do dżemu
M.
Bardzo dobry sok i dzem z
Bardzo dobry sok i dzem z tego przepisu. Polecam
sok z malin na tej bazie jest
sok z malin na tej bazie jest bardzo dobry. polecam
Tak, dokładnie tak samo.Życze
Tak, dokładnie tak samo.Życze powodzenia i smacznego!
Czy tak samo zrobię sok z
Czy tak samo zrobię sok z truskawek?
Tak właśnie się to robi
Tak właśnie się to robi Małgosia ma doświadczenie . Polecam.
Lidka Abramowicz
Tak, woda w czasie parowania
Tak, woda w czasie parowania własnie wyparuje, a pozostanie soczek.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
nie rozumiem, to sok leci do
nie rozumiem, to sok leci do naczynia miksującego gdzie wlewa sie wodę ???
Lamka
Witam, pytanie wcale nie jest
Witam, pytanie wcale nie jest dziwne.Ja też często mam wątpliwosci jak robię coś w Thermomixie po raz pierwszy.
Tak,Owoce układamy w koszyku i na dolnej przystawce Varomy, zasypujemy cukrem i razem wszystko parujemy. Cukier pod wpływem pary roztopi sie i razem z sokiem spłynie do kielicha. Odlewam sok, zostawiam 200 ml ,dodaje drugie tyle goracej wody , wkładam do koszyczka i Varomy nowe owoce z cukrem i powtarzam czynność.Owoce po odparowaniu ( robie tak w przypadku agrestu,i porzeczek) wkładam do duzego garnka ,zalewam gorącą wodą i przecedzam) mam kompot w danym dniu. Natomiast w przypadku wisni i śliwek owoce po uprzednim wyjeciu pestek(przed parowaniem) wkładam do kielicha, dodaje lub nie trochę cukru i 10 min. gotuje -100stopni.poz.2.Wychodzi jeszcze trochę fajnego dzemiku.
Mam nadzieję, że pomogłam.Powodzenia .!Pozdrawiam
witam sorki za dziwne
witam
sorki za dziwne pytanie, ale musze sie upewnic
Na te 400 ml wkładam i koszyczek i owoce na dolna część varomy jednoczesnie? jak się program skonczy i przeleje ten sok do butelek to mam w "Blokada naczynia miksującego" zostawić 200 ml soku i dolac tylko 200 ml wody?
rozumiem że mam z tym cukrem posypanym jak na zdjęciu odrazu włozyć Thermomixa? nie czekac ?
Robiłam z tego przepisu sok -
Robiłam z tego przepisu sok - faktycznie kipi i trzeba ulewać, ale bardzo dobry
Zrobiłam sok z przepisu, mam
Zrobiłam sok z przepisu, mam Thermomix od 2 dni ...kipił, ale poradziłam sobie Zima zobaczymy smak
Właśnie zrobiłam sok z
Właśnie zrobiłam sok z czerwonych porzeczek. Z doświadczenia: z podanego przepisu czyli z 1 kg owoców wyszło mi 7 małych słoiczków, takich po chrzanie polonaise (180 g) - ale nie lałam pod brzeg.
Mam zamrożone wiśnie -
Mam zamrożone wiśnie - niestety z pestkami - mogę zamrożone dać na podstawkę?
Witam, sok z malin robię w
Witam,
sok z malin robię w ten sam sposób, jednak częściej trzeba odlewać nadmiar soku -bo maliny to przecież prawie sam sok.
Pozdrawiam
Witam mam pytanie czy w
Witam mam pytanie czy w przypadku soku malinowego postepowac tak samo?
Pozdrawiam
Witam, właśnie
Witam,
właśnie tak.
Pozdrawiam
Witam, Czy sok skapuje na
Witam,
Czy sok skapuje na dół do wody i zbiera się w naczyniu?
Pozdrawiam
Do herbatki w zimowe wieczory
Do herbatki w zimowe wieczory
Pozdrawiam Mixi