3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Burrito


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

  • 2 - 3 gałązki kolendry, świeżej, bez łodyg
  • 50 g cebuli
  • 200 g pomidorów
  • Kurczak z sosem „San Fernando” (połowa porcjibez ryżu)
  • Guacamole (cała porcja)
  • Nadzienie i dodatki
  • 400 g wody, gorącej
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g mąki kukurydzianej
  • Tortilla kukurydziana
  • 250 g wody, gorącej
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g smalcu
  • 500 g mąki pszennej
  • Tortilla pszenna
  • 1 chili serrano lub inna papryczka chilli (opcjonalnie)
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 200 g sera, (np. cheddar), pokrojonego na kawałki
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Trudny
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

    1. Przygotowanie ciasta na tortille Tortilla pszenna (16 kawałków) lub tortilla kukurydziana (16 kawałków) Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki z wyjątkiem gorącej wody, wymieszać 10 s/obr. 7.
    2. Dodać gorącą wodę, wymieszać 10s/obr.7, następnie wyrobić 1min/ Blokada naczynia miksującego / Ciasto. Przełożyć ciasto do miski, przykryć i pozostawić na 15 minut – 1 godzinę. Przygotowanie nadzienia, dodatki i tortille
    3. Przygotować 1 porcję guacamole wg przepisu (strona 50), następnie umyć i wysuszyć naczynie miksujące.
    4. Przygotować 1/2 porcji kurczaka z sosem „San Fernando” wg przepisu (strona 112 bez ryżu). W tym celu użyć połowy składników i postępować zgodnie z przepisem. Włożyć pociętego na kawałki kurczaka i sos do miski i wymieszać.
    5. W czasie gotowania kurczaka z sosem przygotować tortille.Rozdzielić ciasto na 16 równych kulek. Rozwałkować każdą na delikatnie oprószonej mąką powierzchni (lub, jeżeli to konieczne, pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej) na cienkie, okrągłe kawałki (około Ø 15-18 cm).Smażyć kolejno na nie przywierającej patelni. Tortille będą płaskie, jeżeli wygładzimy wszystkie pęcherzyki powietrza za pomocą łyżki cedzakowej. Tortille ułożyć jedną na drugą i trzymać w rozgrzanym piekarniku w temp. 80°C do momentu podania.
    6. Podczas pieczenia tortilli do naczynia miksującego włożyć pomidory, cebulę kolendrę i chilli, rozdrobnić 3-5 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia. Umyć i wytrzeć naczynie miksujące. Śmietane przełożyc do miseczki.
    7. Przed podaniem: do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 10 s/obr. 6 i rozpuścić5 min/90ºC/obr.1, przełożyć do innego naczynia, podawać niezwłocznie. Podawanie
    8. Podawać ciepłą tortillę (przykryć, żeby były ciepła) z nadzieniem i dodatkami. Położyć tortillę na talerzu, na środek nałożyć nadzienie i dodatki, następnie zwinąć lub złożyć w kształcie litery U.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • pyszne i sycące danie ciasto

    Zgłoszony przez ola12315 na lipca 14, 2016 at 10:18.

    pyszne i sycące danie tmrc_emoticons.) ciasto kukurydziane było bardzo klejące natomiast pszenne super

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto na torlille

    Zgłoszony przez pawbry na maja 15, 2016 at 13:22.

    Ciasto na torlille koukurydziana nie wyszło tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobry przepis, 

    Zgłoszony przez Bodek_B na lutego 5, 2016 at 21:18.

    bardzo dobry przepis,  polecam!!! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze