Tu jesteś:
4
Składniki
16 porcja/porcje/porcji
- 2 - 3 gałązki kolendry, świeżej, bez łodyg
- 50 g cebuli
- 200 g pomidorów
- Kurczak z sosem „San Fernando” (połowa porcjibez ryżu)
- Guacamole (cała porcja)
- Nadzienie i dodatki
- 400 g wody, gorącej
- 1 łyżeczka soli
- 300 g mąki kukurydzianej
- Tortilla kukurydziana
- 250 g wody, gorącej
- 2 łyżeczki soli
- 100 g smalcu
- 500 g mąki pszennej
- Tortilla pszenna
- 1 chili serrano lub inna papryczka chilli (opcjonalnie)
- 250 g kwaśnej śmietany
- 200 g sera, (np. cheddar), pokrojonego na kawałki
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Trudny
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Przygotowanie ciasta na tortille Tortilla pszenna (16 kawałków) lub tortilla kukurydziana (16 kawałków) Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki z wyjątkiem gorącej wody, wymieszać 10 s/obr. 7.
- Dodać gorącą wodę, wymieszać 10s/obr.7, następnie wyrobić 1min/ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . Przełożyć ciasto do miski, przykryć i pozostawić na 15 minut – 1 godzinę. Przygotowanie nadzienia, dodatki i tortille
- Przygotować 1 porcję guacamole wg przepisu (strona 50), następnie umyć i wysuszyć naczynie miksujące.
- Przygotować 1/2 porcji kurczaka z sosem „San Fernando” wg przepisu (strona 112 bez ryżu). W tym celu użyć połowy składników i postępować zgodnie z przepisem. Włożyć pociętego na kawałki kurczaka i sos do miski i wymieszać.
- W czasie gotowania kurczaka z sosem przygotować tortille.Rozdzielić ciasto na 16 równych kulek. Rozwałkować każdą na delikatnie oprószonej mąką powierzchni (lub, jeżeli to konieczne, pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej) na cienkie, okrągłe kawałki (około Ø 15-18 cm).Smażyć kolejno na nie przywierającej patelni. Tortille będą płaskie, jeżeli wygładzimy wszystkie pęcherzyki powietrza za pomocą łyżki cedzakowej. Tortille ułożyć jedną na drugą i trzymać w rozgrzanym piekarniku w temp. 80°C do momentu podania.
- Podczas pieczenia tortilli do naczynia miksującego włożyć pomidory, cebulę kolendrę i chilli, rozdrobnić 3-5 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia. Umyć i wytrzeć naczynie miksujące. Śmietane przełożyc do miseczki.
- Przed podaniem: do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 10 s/obr. 6 i rozpuścić5 min/90ºC/obr.1, przełożyć do innego naczynia, podawać niezwłocznie. Podawanie
- Podawać ciepłą tortillę (przykryć, żeby były ciepła) z nadzieniem i dodatkami. Położyć tortillę na talerzu, na środek nałożyć nadzienie i dodatki, następnie zwinąć lub złożyć w kształcie litery U.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
Odpowiedzpyszne i sycące danie ciasto
pyszne i sycące danie ciasto kukurydziane było bardzo klejące natomiast pszenne super
Ciasto na torlille
Ciasto na torlille koukurydziana nie wyszło
bardzo dobry przepis,
bardzo dobry przepis, polecam!!!