Tu jesteś:
4
Składniki
5 porcja/porcje/porcji
ser
- 60 g ser np gouda
sos bolognese
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy
- 400 g mięsa mielonego
- 3 łyżeczki zioła prowansalskie,oregano,bazylia
- 2 łyżeczki papryka ostra / słodka
- 200 g wody
- 1 kostka rosołowa
- 1 puszki Pomidorów krojonych
- 1 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego, najlepiej pudliszki
makaron
- 500 g makaron
- 1500 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 5 g oliwy z oliwek
-
6
45min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Ser :
Do naczynia miksującego włożyć ser , pokrojony na kawałki . Rozdrobnić 10s/obr.10. Przełożyć do innego naczynia. - Sos bolognese :
1. Cebulę pokroić w ćwiartki , dodać czosnek i zmielić 5s/obr.5
2. Dodać oliwę i dusić 2,5 min/Varoma/obr. 2
3. Dodać przyprawy ( za wyjątkiem papryki ) i kostkę rosołową i dusić dalej 1min / Varoma / obr.2
4. Dodać mięso mielone i dusić 2,5 min/"Obroty wsteczne" /Varoma/obr.1
5. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy , wodę i gotować 7min/"Obroty wsteczne" /100 stopni /obr.2 - Makaron :
1. Do naczynia miksujacego wlać 1500 g wody, dodać 2 łyzeczki soli i 5 g oliwy z oliwek, gotować 12 min/100 stopni/obr.1
2.Przez otwór w pokrywie dodć makaron spaghetti, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu 100 stopni/ "Obroty wsteczne" /obr.1
3. Gdy cały makaron znajdzie się w naczyniu, zamiast miarki na pokrywę nałozyć koszyszek. Ugotowany makaron odcedzić w przystawce Varoma lub cedzaku i przelać zimną wodą.
PRZYGOTOWANIE
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Jeżeli ktoś lubi gęsty sos można go odparować jeszcze w garnku, ale sos gęstnieje gdy zczyna stygnąć
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzNastępnym razem nie będę dodawać tyle wody, bo...
Następnym razem nie będę dodawać tyle wody, bo sos jest bardzo rzadki poza tym naprawdę super przepis!
Sosik wyborny 😀...
Sosik wyborny 😀
Taka mała uwaga, nie kupujcie proszę pomidorów w puszkach, pomidor bardzo chłonie z puszek substancje toksyczne.
Tylko pomidor tak bardzo, bardzo.
Pozdrawiam cieplutko 😀
Gotuję po raz "nasty" i właśnie zauważyłam,...
Gotuję po raz "nasty" i właśnie zauważyłam, że nigdy nie dodałam papryki 😂😂😂😂 makaron gotuję równocześnie w garnku i po odcedzeniu od razu przelewam sosem. Podobno tak robią we Włoszech i że wtedy jest najśmieszniejszy, polecam 😘
Mimo ciapki spoko, mój wybredny szefunio kuchni...
Mimo ciapki spoko, mój wybredny szefunio kuchni opylił cały talerz 😉
Ja dodaam chyba jednak razem ze wszystkimi...
Ja dodałam chyba jednak razem ze wszystkimi przyprawami, ale szczerze mowiąc nie mogę sobie teraz przypomnieć
Rewela Tylko miso lepiej podsmay na patelni a...
Rewela! Tylko mięso lepiej podsmażyć na patelni, a paprykę dodać razem z pomidorami, wodą itd.
Super też wychodzi z passatą zamiast pomidorów i koncentratu
Mi te wysza ciapka ale i tak pyszny Ale fakt mona...
Mi też wyszła "ciapka", ale i tak pyszny Ale fakt, można przesmażyć mięso osobno, nastepnym razem może tak zrobię i ja.
dużo lepsze będzie jak mięso przesmaży się na...
dużo lepsze będzie jak mięso przesmaży się na patelni, bez tego wychodzi taka "ciapka"
Kiedy dodajemy paprykę ? Przepis super Polecam ....
Kiedy dodajemy paprykę ? Przepis super Polecam . Bardzo smaczne danie