3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ryż z jabłkami


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

ryż z jabłkami

  • 100 g ryżu arborio
  • 2 jabłka pokrojonych w kawałki
  • 100 g mleka
  • 120 g wody
  • 50 g śmietanki 30%
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 6
    25min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego odważamy ryż, mleko, wodę. Dodajemy cynamon i cukier. Gotujemy 10 min/100st.C/Obroty wsteczne2. Gotujemy z nałożoną miarką.

  2. W międzyczasie obieramy i kroimy jabłka i wrzucamy do gotującego się ryżu.

  3. Dodajemy śmietankę. Gotujemy 10 min/90 st.C/Obroty wsteczne2

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jeśli po 20 min ryż nie jest wystarczająco miękki, można odstawić na kolejne 5 min, aby wchłonął więccej sosu.

W trakcie gotowania proponuję sprawdzać miękkość ryżu. Ja zastosowałam tak z czasem gotowania 15 min, a po 20 nadal nie był całkiem miękki.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • bardzo smaczne użyłam zwykłego ryżu...

    Zgłoszony przez ewela90210 na listopada 16, 2016 at 16:44.

    bardzo smaczne tmrc_emoticons.) użyłam zwykłego ryżu długoziarnistego i gotowałam go ponad 20 minut, dlatego warto sprawdzać jego twardość podczas gotowania.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze