3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Rigatoni al forno


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

500 g Rigatoni (lub np. pene) 300 g szynki, gotowanej, pokrojonej w kostkę 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka groszku lub zamrożonego 80 g koncentratu pomidorowego 200 g śmietany 200 g sera żółtego (lub mozarelli) 20 g oliwy z oliwek zioła (obowiązkowo ore

  • 1 puszki groszku (lub mrożonego)
  • 300 g szynki gotowanej, pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • 200 g śmietany np. 18%
  • 200 g żółtego sera lub mozarelli
  • 20 g oliwyz oliwek, plus dodatkowe, do wysmarowania formy i przelania makaronu po zagotowaniu
  • 500 g rigatoni (lub np. pene)
  • zioła, obowiązkowo oregano i kurkuma
  • sól
  • pieprz
  • 6
    50min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie, lub w Thermomixie;

    Do naczynia miksującego wlać 1500ml wody, gotować 15 min/100°C/obr. 1

    Przez otwór w pokrywie dodać 2 łyżeczki sóli i makaron, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu lub jak poniżej/100°C/obr. 1



    wsteczne, lub do uzyskania twardości al dente, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek (Z racji, że



    makaron będzie się zapiekał - gotować 3 minuty krócej.). Odcedzić makaron w przystawce Varoma.

    2. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C.

    3. Rozdrobnij czosnek z cebulą 5sek./obroty 5

    4. Zgarnij kopystką na dno.

    5. Dodaj Oliwę i uduś - 2min./Varoma/Obr. minimalne

    6. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę 2min./Varoma/obr. 2 - wsteczne

    7. Dodaj groszek, śmietanę, koncentrat pomidorowy, zioła, sól i pieprz 2min./Varoma/obr. 2 - wsteczne



    8. Makaron przełoż do naczynia do zapiekania wysmarowanego olejem. Polej odrobiną oleju i przemieszaj. Polej wytworzonym



    sosem. Kopystką doprowadź, aby sos dotarł do środka.



    9. Rozdrobnij ser 10 sek./obr.5 i posyp nim całość.

    10. Zapiekaj aż ser się stopi i zrumieni (ok. 20 minut).
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Sosik wyszedł bardzo dobry, aczkolwiek proponuje...

    Zgłoszony przez JaPatusia na listopada 10, 2016 at 16:30.

    Sosik wyszedł bardzo dobry, aczkolwiek proponuje rozdrabniać ser przed zrobieniem sosu. Nie trzeba wtedy myć naczynia tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze