3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Lasagne ze szpinakiem i wędzonym boczkiem


Wydrukuj:
4

Składniki

3 porcja/porcje/porcji

9 płatów makaronu lasagne

sos beszamelowy

  • 20 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 30 g mąki pszennej
  • 250 g mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • biały pieprz mielony, do smaku

Składniki

  • 50 g boczku wędzonego, Cienkie plasterki pokrojone na drobne kawałki
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 300 g szpinaku, liście porwane na drobne kawałki
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • 50 g cebuli, pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
5

Przygotowanie

    Przepyszna lasagne ze szpinakiem i boczkiem
  1. FARSZ

    1. Obgotować w osolonej wodzie płaty makaronu (delikatnie na półtwardo)

    2. Do Blokada naczynia miksującego wrzucić czosnek, cebulę, boczek i szpinak, zmiksować przy pomocy kopysetki 20 sek./obr 6

    3. Dodać oliwę i dusić; 5 min. / Varoma/ obr 2

    4. Doprawić gałką muszkatołową i solą, pieprzem do smaku; wymieszać 5 sek./ obr 4

    SOS BESZAMELOWY

    Do Blokada naczynia miksującegowłożyć wszystkie składniki wg podanej kolejności, podgrzewać 4 min. /90stopni/ obr 4

    WYKONANIE

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni

    2. Dno naczynia żaroodpornego posmarować przygotowanym sosem i ułożyć kolejno warstwy: makaronu, szpinaku (cienko), sera mozarella. powtarzać te czynności do momentu wykorzystania składników (po ułożeniu makaronu delikatnie docisnąć dłonią poniższe warstwy). Wierzch lasagne polać sosem beszamelowym i posypać serem.

    3. Piec 20 min

    Po upieczeniu odczekać kilka minut aby lasagne lepiej się kroiła.

     

    Będę wdzięczna za ocenę przepisu poprzez wybór odpowiedniej liczby gwiazdek i komentarz.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można pominąć boczek wędzony i w zamian dodać niewielką garść orzechów włoskich obranych ze skorupek.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz