Składniki
6 porcja/porcje/porcji
Zapiekanka
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 duże cebule
- 200-300 g szynki lub kiełbaski
- 2-3 ząbki czosnku
- 60-90 g sera pleśniowego, np. roquefort lub brie
- 5 plastrów żółtego sera
- 1000 g wody
- 1350 g ziemniaków
Sos do zapiekanki
- 200 g śmietanki 30%
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki przyprawy do ziemniaków, [ opcjonalnie można robić mieszankę samemu: sól, pieprz, tymianek, oregano, suszone papryczki chili, suszona cebula]
-
6
1h 25min
Czas całkowity 55minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika na ok. 30 minut (200 st. C, góra-dół).
1. Wszystkie składniki sosu umieszczamy w naczyniu miksującym i mieszamy - 30 sek. / obr. 4.
2. Tak wymieszany sos wlewamy do przygotowanej wcześniej zapiekanki, a następnie układamy plastry żółtego sera.
1. Do naczynia miksującego wlewamy wodę, zamykamy pokrywę, ustawiamy przystawkę Varoma - na dolnej i górnej części umieszczamy ziemniaki. Gotujemy na parze - 25 min. / Varoma / obr. 1.
2. W czasie, kiedy gotują się ziemniaki, rozgrzewamy olej na patelni i kroimy cebulę na kawałki. Gdy olej jest rozgrzany, wrzucamy na patelnię. Kiedy celuba się podsmaża, kroimy czosnek na cienkie platerki i dodajmey na patelnię. Następnie kroimy szynkę - najpierw w cienkie plastry, a następnie na małe prostokąty. Dodajemy na patelnię i całość podsmażamy na małym ogniu do momentu, kiedy zagotują się ziemniaki.
3. Po zagotowaniu się ziemniaków, tworzymy warstwy w naczyniu żaroodpornym:
- ziemniaki
- podsmażoną cebulkę z czosnkiem i szynką
- pokrojony na kawałki ser pleśniowy
- znów ziemniaki, podsmażona cebulka itd., aż skończą się produkty.
Ważne, aby na górze znalazło się choć kilka ziemniaków.
KROK 3 - pieczenie
KROK 2 - sos do zapiekanki
KROK 1 - gotowanie warzyw na parze
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Można skrócić czas gotowania ziemniaków na parze i zwiększyć o kilka- kilknaście minut pieczenie, ale w takiej formie zapiekanka smakuje mi najbardziej
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzFajmie że się zajada, ale z jaką szynką...
Fajmie że się zajada, ale z jaką szynką surową? wędzoną?...po prostu nie wiem jakiej użyć.
Mega dobre zajada się cała rodzinka
Mega dobre zajada się cała rodzinka
Ta szynka to ma być surowa, pieczona a może...
Ta szynka to ma być surowa, pieczona a może wedzona? Proszę o podpowiedź.
Gotowa do testu
Gotowa do testu!
pycha
pycha
Kaloryczna,ale bardzo dobra
Kaloryczna,ale bardzo dobra
Jakiś chochlik się wdarł -
Jakiś chochlik się wdarł - juz poprawione
bardzo dobra
bardzo dobra zapiekanka,polecam
Czemu przepis ma tag "potrawa
Czemu przepis ma tag "potrawa wegetariańska" skoro zawiera szynkę?
Super. Zrobię taką z miśem
Super. Zrobię taką z miśem mielonym.