Składniki
4 porcja/porcje/porcji
- 500 g ziemniaków
- 500 g wody
- 150 g mąki pszennej
- 3 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- szczypty soi
- 300 g śliwek węgierek
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wlej wodę włóż koszyczek, odważ ziemniaki i gotuj 27/Waroma/obr.1
Śliwki wypestkuj, posyp cynamonem i cukrem.
Wyjmij kosztczzek z ziemniakami, odstaw i ostudź. naczynie umyj.
Do "Blokada naczynia miksującego" włóż ostudzne ziemniaki, rozdrobnić 6s/pbr.4. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną,jajko, sół i wyrobić przy pomocy kopystki 20s./obr.4
Solnicę oprósz mąką, wyłóż ciasto i uformuj wałek. Obtocz go w mące. Wałek podzxiel na mniejsze kawałki, uformuj z nich placuszki. Na środek każdego połóż śliwkę, zlep i uformułuj kulę.
Knedle gotuj w osolonej, wrzącej wodzie 5 min. Jak wypłyną na powierzchnię wody , wyciąg na talerz, polej masłem i podawaj gorące.
Ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Knedle można podawać ze śmietaną.
Ciasto nie może leżeć zbyt długo bo zroobi się zbyt rzadkie.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobre. Polecam. Ziemniaki gotowałam...
Bardzo dobre. Polecam. Ziemniaki gotowałam tradycyjnie.
Zrobione ,rewelka polecam!
Zrobione ,rewelka polecam!
Witam,knedle po wypłynięciu należy jeszcze 5...
Witam,knedle po wypłynięciu należy jeszcze 5 min gotować.
Pyszne
Pyszne
Wykonane. Bardzo dobre
Wykonane. Bardzo dobre knedelki, polecam