3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Uszka wigilijne/świąteczne


Wydrukuj:
4

Składniki

6 osoba/osoby

ciasto

  • 600 g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 3 czubate łyżki oliwy z oliwek lub oleju

farsz

  • 150-200 g grzybów, mrożonych lub suszonych
  • 1000 g wody
  • 1 cebula duza, lub 2 małe
  • 80 g bułki tartej
  • sól i pieprz wg uznania
  • 6
    52min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy, wycinamy małe koła, dodajemy farsz, lepimy tak jak pierogi i łączymy brzegi ciasta formując uszko.

    Gotujemy ok 2 minuty na osolonej wodzie lub mrozimy.

  2. FARSZ
  3. Do Blokada naczynia miksującego wrzucamy grzyby i rozdrabniamy 10s/obr.5. Dodajemy wodę i gotujemy 30min/temp.100/obr.1. Przekładamy grzyby na sitko, po wystygnięciu odciskamy aby pozbyć się jak największej ilości wody.

  4. Cebulę rozdrobnić 10s/obr.4. Zgarniamy ze ścianek na dno naczynia, dodajemy ok 2 lyzki oleju i gotujemy 4min/Varoma/obr.1. Dodajemy odciśnięte grzyby, bułke tartą, sól i pieprz. Podgrzewamy 1:50min/Varoma/obr.2. Miksujemy 10s/obr.5.

  5. CIASTO
  6. Do Blokada naczynia miksującego dajemy mąkę, jajka i 3 łyżki oliwy, mieszmy 4min/Ciasto. Ciasto wyjmujemy z naczynia, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • poniewaz lubimy jeszcze z kapustka...

    Zgłoszony przez Ulalala na grudnia 31, 2017 at 16:25.

    poniewaz lubimy jeszcze z kapustka
    dorzucam do ugotowanych grzybów odsaczonych, kapuste kiszona 500dkg 10min/100stop/2obroty i wtedy dodaje reszte do farszu...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne, rewelacyjne ciasto!!

    Zgłoszony przez MagdalenaL na grudnia 22, 2016 at 01:40.

    Przepyszne, rewelacyjne ciasto!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsze ...

    Zgłoszony przez Jalemi na października 24, 2016 at 09:39.

    Najlepsze ...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze