Tu jesteś:
4
Składniki
1 słoik/słoiki/słoików
Zaczyn / zakwas na zurek
- 3 czubate łyżki Maki pszennej lub zytniej
- 2 ząbki czosnku
- 2 szczypty soli
- 2 kromki Suchego chleba, Wazne by byly bez ziaren lub maku
- 0,5 litra wody, Wypelnic nia prawie caly sloik
-
6
5min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
9
5
Przygotowanie
- Składniki przełożyć do litrowego słoika w podanej kolejności, oprócz chleba, który dajemy na sam koniec.Słoik zakręcić i wstrząsnąć nim tak, aby wymieszaly sie składniki. Na koniec wkładamy czerstwy chleb i zakręcamy słoik. Najlepiej odstawić go w ciepłe miejsce, w którym powinien leżeć ok 4-5 dni.
Tak przygotowany żurek może postać max 2 tygodnie. Gdy zrobi się bardzo klarowny, nie powinno się go już używać.
******
Aby następny zaczyn mieć szybciej, po zużyciu poprzedniego żurku należy zostawić mąkę i dodać do nowego zaczynu ok 1-2 łyżki świeżej. Resztę przygotowujemy jak wyżej.
Życzę smacznego 😊
Bajecznie prosty zaczyn / zakwas na zurek
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Pyszny, domowy żurek.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz