3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

smalec chłopski


Wydrukuj:
4

Składniki

smalec chłopski

  • 500 g cebuli
  • 200 g słoniny
  • 200 g wędzonego boczku
  • 100 gmięsa (łopatka, karczek)
  • przyprawy: sól, majeranek, papryka ostra
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. 1. Obraną cebulę przekrojoną na ćwiartki wkładamy do naczynia miksującego obr poz 4 czas 5s. Rozdrobnioną cebulę przekładamy do miseczki i przykrywamy.
  2. 2. Słoninę, boczek i mięso kroimy w kostkę, jak do gulaszu, wkładamy do naczynia miksującego i mielimy obr poz 6 czas 15 s, co 3 s przełączamy obroty Obroty wsteczne/Brak obrotów wstecznych.
  3. 3. Smażymy temperatura Varoma, czas 15 minut, obr.poz 2, bez miarki! Gdy pryska tłuszcz - przykryć koszyczkiem!
  4. 4. Po tym czasie dodajemy rozdrobnioną cebulę i znów temperatura Varoma, czas 15 minut, obr.poz 2, bez miarki (z koszyczkiem?)
  5. 5. Na koniec wszystko zmiksować, założyć miarkę!!! 1min, obr poz 10.
  6. 6. Doprawić do smaku. Sól,majeranek i papryka ostra
  7. 7. Przelać do słoika, można w trakcie stygnięcia mieszać, by uniknąć rozwastwienia.
  8. 8. Wiedziony pochwałami za smak produktu wzbogacę przepis dodatkami:
  9. ...50 g pokrojonych w drobną kostkę tmrc_emoticons.-) zmielonych na początku w naczyniu miksującym suszonych śliwek - dodajemy razem z innymi przyprawami.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszne smarowidło na kanapki cos innego , nie...

    Zgłoszony przez Zofia1954 na lutego 4, 2017 at 21:27.

    Pyszne smarowidło na kanapki cos innego , nie jest to na pewno tradycyjny smalec ale polecam warto spróbować kogo nie poczęstuję to bardzo smakuje polecam i dziekuje za przepisCooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda apetycznie. Dodaję do...

    Zgłoszony przez jolaskobejko na stycznia 15, 2017 at 19:33.

    Wygląda apetycznie. Dodaję do wypróbowania tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziś będę robić....o myślę żeby miksowac na...

    Zgłoszony przez moniab na grudnia 9, 2016 at 14:42.

    Dziś będę robić....o myślę żeby miksowac na końcu nie na 10 tylko stopniowo to konsystencja będzie nie pasztetu....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To ni smalec to bajka Kusi

    Zgłoszony przez ChEla na września 24, 2016 at 11:21.

    To ni smalec to bajka tmrc_emoticons.) Kusi mnie aby sprobowac z dodatkiwm watròbki. Mysle ze bylby niezly  pasztet tmrc_emoticons.) 

    Moje dzieci ktore nie lubia smalcu zapowiedzialy ze przyniosa pojemniczek bo tez taki chca tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smalec bardzo dobry, chociaż

    Zgłoszony przez edytka_33 na sierpnia 9, 2016 at 12:11.

    Smalec bardzo dobry, chociaż konsystencją faktycznie przypomina pasztet. Mnie to zupełnie nie przeszkadza. Myślę, że to nawet moze byc zaletą dla tych co nie przepadają za smalcem ze skwarkami.Szybko się robi i super smakuje.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 500 g cebuli - czy to nie

    Zgłoszony przez Agary na lutego 28, 2016 at 18:26.

    500 g cebuli - czy to nie pomyłka?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • och musze i ja zrobic

    Zgłoszony przez sasia na września 10, 2015 at 21:04.

    och musze i ja zrobic tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjnie prosty w

    Zgłoszony przez bunia0076 na września 5, 2015 at 19:11.

    Rewelacyjnie prosty w wykonaniu... Cooking 4

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mój smalec bardziej

    Zgłoszony przez hali na października 27, 2011 at 18:49.

    mój smalec bardziej przypominal pasztet, czy zrobiłam cos nie tak? : tmrc_emoticons.~

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie jestem fanką smalcu ale

    Zgłoszony przez Pippi na lipca 22, 2011 at 14:05.

    Love Nie jestem fanką smalcu ale ten jest REWELACYJNY!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dobry

    Zgłoszony przez marlena1975 na stycznia 5, 2011 at 22:37.

    tmrc_emoticons.;) dobry

    mala

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze