Składniki
1 porcja/porcje/porcji
ser
- 3 płaskie łyżki octu winnego
- 2 litry pasteryzowanego mleka
-
6
5h 10min
Czas całkowity 5h 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wlać mleko.
Mleko podgrzać do temp. 85 stopni/10 min/obr. 1
W trakcie podgrzewnia należy zdjąc miarkę i powoli, równomiernym strumieniem wlać ocet i nałożyć miarkę.
Pozostawić w "Blokada naczynia miksującego" do ostygnięcia. W tym czasie powstaną kłaczki sera.
Po ostygnięciu przelać na cedzak (jeśli oczka nie są gęste to nalezy cedzak dodatkowo wyłożyć gazą) Pozostawić na ok 2-3 godz do odcieknięcia.
Ser typu ricotta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ja używam mleka prosto od krowy i zanim przystąpię do wyrobu sera, najpierw pasteryzuję mleko - temp. 60 stopni/30 min/obr. 1
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzoch ten musze zrobic koniecznie,ostatnio ricotte...
och ten musze zrobic koniecznie,ostatnio ricotte jadlam na Sardynii i poprostu uwiodla mnie