Składniki
POWIDŁA
- 1000 g śliwek węgierek, wypestkowanych
- 100 g cukru
-
6
40min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" wkładamy wypestkowane śliwki, miksujemy 30 sek/pbr.10
2. Zakładamy motylek i wsypujemy cukier. Wszystko razem gotujemy (parujemy) 25 min/temp.varoma/ obr.2,5, na poktywkę stawiamy koszyczek
3. Po upływie czasu możemy jeszcze krótko zmiksować i przekładamy powidła do wyparzonych słoiczków. Słoiczki odwracamy do góry dnem, żeby zakrętki "złapały". SMACZNEGO!
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Jeżeli śliwki są bardzo dojrzałe i soczyste , sprawdzić kosystencję i ewentualnie jeszcze pogotować (odparować).
Powidła gęstnieją po wystygnięciu! W naczyniu wydają się rzadkie.
Są bez dodatku wszelkich substancji zagęszczających . Naturalne i zdrowe.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzZrobiłam 3 porcje. Gotowałam 30 min. Pyszne
Zrobiłam 3 porcje. Gotowałam 30 min. Pyszne
Zrobiłam dzis z kilograma węgierek. Dodalam 60g...
Zrobiłam dzis z kilograma węgierek. Dodalam 60g cukru trzcinowego. Wyszły pyszne i nawet moglyby byc mniej słodkie. Z tej ilości wyszły mi 3 słoiczki. Ja jednak gotowalam je 40 minut by byly geściejsze. Z pewnością wykorzystam jeszcze ten przepis.
mnie wyszedł dżem, ale Super. ...
mnie wyszedł dżem, ale Super.
Powidła robie bardzo gęste takie do piernika, więc odparowuje na 85 st.C przez 60 min
Lamka
Super przepis! Polecam
Super przepis! Polecam
Witaj Ann83 to jest obrót 10 miksujemy na miazgę...
Witaj Ann83 to jest obrót 10 miksujemy na miazgę a liczba 2 jest drugą pozycją w przepisie Pozdrawiam
Nie bardzo rozumiem jaki ma być obrót przy...
Nie bardzo rozumiem jaki ma być obrót przy pierwszym miksowaniu 30 sekund. Proszę o pomoc.
Pyszne będę jeszcze robić wersję pół na...
Pyszne będę jeszcze robić wersję pół na pół z jabłkami - ciekawe jak wtedy wyjdą
Świetny przepis
Świetny przepis
megi26oml:...
megi26oml:
Koszyczek pozwala odparowac wode ze sliwek i nie kipi
Rewelacja. W jeden wieczór przerobiliśmy 3...
Rewelacja. W jeden wieczór przerobiliśmy 3 porcje po ok. 1400g. Śliwki były bardzo słodkie i dojrzałe. Daliśmy po 80g Erytrolu (zamias cukru) a i tak można by dać mniej.
Mam pytanie po co koszyczek na pokrywę? Jestem...
Mam pytanie po co koszyczek na pokrywę? Jestem nowym użytkownikiem thermomixa i nie wiem. Z góry dziękuje za odpowiedz
Powidła zrobiłam dzisiaj , przepis wspaniały ,...
Powidła zrobiłam dzisiaj , przepis wspaniały , wyszły znakomite, już jeden cały słoiczek poszedł, polecam
Przepyszne! Na pewno będę juz robić powidła...
Przepyszne! Na pewno będę juz robić powidła tylko wg tego przepisu 😍
Przepis rewelacyjny, polecam
Przepis rewelacyjny, polecam
Pyszne. Ja zamiast cukru dałam 200g erytrolu aby...
Pyszne. Ja zamiast cukru dałam 200g erytrolu aby były bardziej fit
Wyszły rewelacyjne! Polecam ten przepis
Wyszły rewelacyjne! Polecam ten przepis
Super polecam
Super polecam
Genialne, proste do zrobienia. Polecam
Genialne, proste do zrobienia. Polecam
esti i thermomix
Pyszne, a jak długo można je
Pyszne, a jak długo można je przechowywać?
Moniko, kiedy "później"? Nie
Moniko, kiedy "później"? Nie rozumiem Twojego pytania.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Później postępować jak w
Później postępować jak w przepisie w/g Lucynki?
Pyszne powidła Polecam ten
Pyszne powidła Polecam ten przepis.
Moje wyszły świetnie.
Moje wyszły świetnie. Zrobiłam z kilograma, narazie słoika na zimię jeszcze nie mam nawet jednego, wczoraj wszyscy jedli kanapki, a nawet same powidła łyżką, a dzisiaj chcą z powidłami naleśniki.
Zrobiłam 20 słoiczków bez
Zrobiłam 20 słoiczków bez cukru. Wyśmienite. Zwiększyłam tylko czas gotowania powideł do 30 min.
przepis cudowny w swej
przepis cudowny w swej prostocie, a powidła bajeczne
Powidła przepyszne, zrobiłam
Powidła przepyszne, zrobiłam już 6 kg śliwek, super ze tak mało cukru
Dwukrotnie robiłam powidła z
Dwukrotnie robiłam powidła z innych różnych przepisów i za każdym razem miałam mocno przypalone naczynie. Nie wiem czy tylko ja mam takiego pecha? Ledwo doszorowałam i bardzo sie zraziłam a szkoda ,bo powidła sa pyszne. Kusi mnie jednak ten przepis, bo byc może uzycie motylka zapobiegnie przypaleniu? A może z moim TM jest cos nie tak? Od czasu do czasu cos przypali , ale nie do takiego stopnia jak powidła. Proszę o radę może powinnam go reklamować?
Super, do czesci sliwek
Super, do czesci sliwek dalismy kakao (40g na 1kg sliwek) - pycha. Sloiczki juz odstawione
Potwierdzam pysznie i prosto
Potwierdzam pysznie i prosto
Powidła wyszły przepyszne
Powidła wyszły przepyszne Dziękuję
Przerabiam kolejny kilogram
Przerabiam kolejny kilogram Pychota
Cieszę się , że smakują.
Cieszę się , że smakują.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Pyszne a przede wszystkim
Pyszne a przede wszystkim mega proste z pewnością będę robić je co roku
się skusilam i nie żałuję
się skusilam i nie żałuję chyba zacznę w końcu robić zapasy na zimę. Super przepis.
Powidła wyszły przepyszne
Powidła wyszły przepyszne bardzo dziękuję za przepis, na pewno na stałe zagości wśród moich przetworów
Skorzystałam z przepisu i
Skorzystałam z przepisu i wszyscy jesteśmy zachwyceni. Przerobilismy 11kg niektóre tury z dodatkiem jabłek i też wyszło pycha. Gabi dzięki za pomoc
zrobilam z polowy...super
zrobilam z polowy...super
poczekam na śliwki
poczekam na śliwki napewno wyjdą smaczne powidła śliwkowe
Gabi bardzo dobre te
Gabi bardzo dobre te powidełka, przerobiłam 10 kg bo u mnie w domku to jedzą tylko sliwki i wisnie jeżeli chodzi o dżemiki, bardzo dziękuję za szybki i pyszny przepis i bardzo zdrowy bo ma mało cukru pozdrawiam
Gabi dziękuję za
Gabi dziękuję za szybki,prosty i bez chemii przepis dżemik jest gęsty i pyszny
Dziękuję za zainteresowanie
Dziękuję za zainteresowanie tematem powideł. Proponuję dodać wariant bo komentarz może się gdzieś zapodziać. Wybór sposobu wykonania pozostawiam użytkownikom. W moim sposobie temperatura varoma pełni funkcję "odparowania", a wszystko jest w jednym naczyniu. Wydaje mi się, że też można wybrać mniejszy stopień rozdrobnienia i pewnie uzyska się atrakcyjną skórkę. Wypróbuję taką wersję.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
:OWitam zainteresowane osoby
:OWitam zainteresowane osoby przygotowaniem powideł...)))
Moja propozycja !!!
1/Podsuszyć w piekarniku wypestkowane śliwki korzystając z duzej blaszki.Temperatura 180-200 stopni (termoobieg)
czas 20 min
2/ Nie miksować tylko lekko rozdrobnić obroty pozycja 7 czas 4-5 sek przy uzyciu kopystki.Skórka w smazonych powidłach to cała atrakcja.
Zyczę przyjemności w fantazjowaniu kulinarnym przy uzyciu Thermomixa.
dana08