Składniki
10 porcja/porcje/porcji
Do przygotowania pasty będą potrzebe
- 200 g soczewicy, uprzednio namoczonej (ja moczę kilka godzin)
- 4 srednie marchewki
- 70 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej, może być szczypta chilli, lub do smaku
- 1 szczypty kurkumy, mielonej, opcjonalnie
- 2 szczypty szafranu indyjskiego, opcjonalnie
- 25 g oleju, do smażenia cebuli i czosnku
- 2 łyżki olaju, do smażenia marchewki
- sól, do smaku
- woda
-
6
45min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9Śniadanie Drugie śniadanie Kolacja Kolacja Przekąska Wegetariańska Bez nabiału Bez jajek Bez alkoholu Bez glutenu Bez laktozy Wiosna Lato Jesień Zima Łatwe Naturalne Niedrogie Bufet Przepis dla dużej rodziny Przepis dla studenta Przepis dla starszych osób Dodatek Potrawa wegetariańska Potrawa z roślin strączkowych Pasta/dżem
Przygotowanie
W czasie, gdy soczewica się gotuje, obieram cebulę i czosnek oraz marchew.
Marchew tarkuję i smażę na dwóch łyżkach oleju. Przesmażam chwilę i dodaję odrobinę wody, by się podtuszyła i zmiękła. Pod koniec tuszenia dodaję curry, paprykę słodką, ostrą lub chilli, kurkumę, szafran i sól.
Po ugotowaniu soczewicy, wyjmuję koszyczek, by ociekła.
Po opłukaniu naczynia miksującego wrzucam cebulę i czosnek, miksuję drobno: 4s/obr.5, następnie wlewam 25g oleju i duszę 3min/120stC/obr1
Cebulę z czosnkiem wrzucam do miski z utuszoną marchewką.
Nie myjąc naczynia wrzucam odsączoną soczewicę i delikatnie siekam: 3min/obr5
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Można wszystkie sładniki zmiksować na gładką masę, albo pozostawić tak jak w przepisie każdy składnik wyczuwalny.
Można też marchewkę rozdrobnić w TM zamiast tarkować i przesmażyć. Jednak ja podałam przepis tak jak ja zazwyczaj robię.
Najważniejsze w przepisie jest to, by dostosować go do własnych możliwości, preferencji smakowych, czy po prostu wygody.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSmolarek napisał: Pyszna
Cieszę się, że smakowała
Ja najpierw moczę (tak też
Ja najpierw moczę (tak też napisałam w składnikach)
Ważę już namoczoną.
200 g soczewicy suchej czy po
200 g soczewicy suchej czy po namoczeniu?
Wygląda pysznie
Pyszna pasta
Pyszna pasta