3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Nutelka ze śliwek węgierek


Wydrukuj:
4

Składniki

4 słoik/słoiki/słoików

  • 2,5 kg śliwek
  • 300 g cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 100 g kakao naturalnego, (np. Deco Moreno)
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1.  

    • piekarnik nagrzać do temp.200*C

    • wypestkowane śliwki wstawić na dużej blasze do piekarnika na 20 minut

    •  

      • śliwki odcedzić, przełożyć do naczynia, zmiksować 20s./obr.8

      • dodać resztę składników -gotować 20min./temp.90*C/ obr.2-3

      • pod koniec gotowania zmiksować 30s/ obr.8

      • przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia

      ,

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dzisiaj zrobiłam, naprawdę bardzo smaczne...

    Zgłoszony przez Bat na sierpnia 26, 2020 at 10:36.

    Dzisiaj zrobiłam, naprawdę bardzo smaczne powidła czekoladowo-śliwkowe !!!! Wyszło mi 7 słoiczków x 180 g i 1 x 140 g. ( dałam 1/2 tabliczki czekolady 80% ), ponieważ wydawały mi się za gęste, dodałam do słoiczków po 2 łyżeczki soku odsączoneg ze śliwek ( pozostały sok wlałam do słoików, dodałam po czubatej łyżeczce cukru pudru) i teraz się pasteryzują w piekarniku.
    Polecam przepis i dziękuję Autorce Smile
    Na słoikach nie mogę napisać Nutelka, bo wnuczka ma alergię na orzechy i jak odczyta napis, to będzie zestresowana mimo zapewnień, że nie ma tam śladu orzechów tmrc_emoticons.;)
    Acha, dałam 200 g cukru!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam.jaka ma być konsystencja nutelki przed...

    Zgłoszony przez Iwona0304 na sierpnia 9, 2018 at 18:42.

    Witam.jaka ma być konsystencja nutelki przed włożeniem do słoika? Bardzo gęsta? Czy rzadsza a po wystudzeniu gestnieje w słoiku?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne!

    Zgłoszony przez szwedora na października 14, 2016 at 09:23.

    Pyszne!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nutella pyszna ! Doskonała

    Zgłoszony przez Aleksandra62 na września 23, 2016 at 00:22.

    Nutella pyszna ! Doskonała dla małych i dużych łasuchów. Musiałam jedynie dłużej podpiec śliwki w piekarniku bo słabo puszczały sok. Świetnie będzie się nadawała do przekładania ciast, np.piernika  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do nutelki musialam dodac o

    Zgłoszony przez Kasia_Karlsruhe na sierpnia 29, 2016 at 16:33.

    Do nutelki musialam dodac o wiele wiecej cukru niz w przepisie. Chyba sliwki byly za kwasne. Smak jest taki sobie...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • honey84 napisał: Ile z tego

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 20, 2016 at 23:50.

    honey84

    Ile z tego przepsiu wychodzi słoiczków?

     

    To zależy jakiej pojemności słoiczki weźmiesz tmrc_emoticons.) ok.4-5 szt

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ile z tego przepsiu wychodzi

    Zgłoszony przez honey84 na sierpnia 19, 2016 at 21:14.

    Ile z tego przepsiu wychodzi słoiczków?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne  

    Zgłoszony przez emilkaole na września 26, 2015 at 14:58.

    Pyszne

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Anusia89 napisał: Dziś

    Zgłoszony przez ElaK na września 25, 2015 at 22:15.

    Anusia89

    Dziś robiłam pierwszy raz Nutelkę.. ale niestety.. wyszła za rzadka... jak polewa do ciasta...tmrc_emoticons.(  co mogłam zrobić źle?  Trzymałam się przepisu...

     

    Anusiu, jeżeli trzymałaś się przepisu i odcedziłaś dobrze śliwki po wyjęciu z piekarnika to nie rozumiem dlaczego nutelka wyszła taka rzadka. Mnie zdaża się, że jest raczej za gęsta. Nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie: co zrobiłaś źle? Spróbuj jeszcze raz, powinno być dobrze tmrc_emoticons.) Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziś robiłam pierwszy raz

    Zgłoszony przez Anusia89 na września 24, 2015 at 20:16.

    Dziś robiłam pierwszy raz Nutelkę.. ale niestety.. wyszła za rzadka... jak polewa do ciasta...tmrc_emoticons.(  co mogłam zrobić źle?  Trzymałam się przepisu...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rewelacyjny przepis

    Zgłoszony przez emilkaole na września 22, 2015 at 09:21.

    rewelacyjny przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja własnie tak zrobiłam, ale

    Zgłoszony przez agatron na września 18, 2015 at 16:04.

    Ja własnie tak zrobiłam, ale moich wcale tak dużo nie ubyło. Ledwo mi się to wszystko zmieściło do kielicha i tak się zastanawiałam jakim cudem to przepis na TM31, który ma mniejszy kielich. Może powinnam dłużej trzymać w piekarniku by oddały więcej soku...

    Tak czy inaczej, wyszło pysznie. Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja, super powidła

    Zgłoszony przez kasiuk2 na września 6, 2015 at 10:11.

    Rewelacja, super powidła tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja! Całej rodzince

    Zgłoszony przez Asiak1 na września 26, 2014 at 09:52.

    Rewelacja! Całej rodzince smakowała jeszcze ciepła. Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 15 kg śliwek zmieniło się w

    Zgłoszony przez ElaK na września 18, 2013 at 14:53.

    15 kg śliwek zmieniło się w pyszną nutelkę  tmrc_emoticons.)  i to w tak krótkim czasie  tmrc_emoticons.D  Niech żyje TM!!!  Love  Teraz pasteryzuję sok śliwkowy, który został  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja już zrobiłam dwie porcje 

    Zgłoszony przez ElaK na września 18, 2013 at 00:14.

    Ja już zrobiłam dwie porcje  tmrc_emoticons.)  połowę rozdałam w prezencie  Love  a jutro na targu kupię następne śliweczki  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nutellka  pycha! w ubiegłym

    Zgłoszony przez smoczek na września 17, 2013 at 10:15.

    Nutellka  pycha! w ubiegłym roku zrobiłam na próbę, a teraz zamierzam "wyprodukować' jej  więcej. tmrc_emoticons.;) Pozdrawiam tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) Dzieki za fajny przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Karo, na jedną porcję trzeba

    Zgłoszony przez ElaK na września 17, 2013 at 08:04.

    Karo, na jedną porcję trzeba kupić ok. 3 kg śliwek węgierek. potem je wypestkować (wtedy ważą ok 2,5 kgi) a  następnie wstawić do piekarnika, później odcedzić sok, który powstanie i te odcedzone śliwki włożyć do naczynia TM i postępować dalej wg przepisu.  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu ile trzeba kupic sliwek

    Zgłoszony przez karo9999karo na września 11, 2013 at 07:57.

    Elu ile trzeba kupic sliwek na 1 porcje? (mowisz zeby po wypestkowaniu ma byc 2,5 kg)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Melduje wykonanie zadania !

    Zgłoszony przez monika6500 na września 6, 2013 at 05:56.

    Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" height="19" width="19"> Melduje wykonanie zadania ! Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" height="19" width="19"> Słoiczki z Nutelką już w piwnicy ! Pycha ! Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" height="19" width="19">

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja dostałam przepis w

    Zgłoszony przez Efcia na września 4, 2013 at 12:51.

    ja dostałam przepis w proporcji:

    2,5kg śliwek, 1kg cukru, 2 cukry waniliowe i dwie gorzkie czekolady

    pychotka!!! wychodzi bardzo, bardzo czekoladowa z nutka powideł śliwkowych tmrc_emoticons.))) polecam

    Efcia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bede musiała to zrobic :)

    Zgłoszony przez bronia 109 na października 10, 2012 at 20:26.

    bede musiała to zrobic

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wczoraj kupiłam po 3zł, i już

    Zgłoszony przez niusia na września 9, 2012 at 11:48.

    Wczoraj kupiłam po 3zł, i już stoją słoiczki z nutellą i syropem śliwkowym tmrc_emoticons.) mniam Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • OOO a u nas na ryneczku

    Zgłoszony przez magi1 na września 6, 2012 at 18:18.

    OOO a u nas na ryneczku kupiłam po 2,80 i przerobiłam 5 kg tmrc_emoticons.D zapraszam do mnie zatem na zakupy tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu u nas również kilogram

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na września 6, 2012 at 13:38.

    Elu u nas również kilogram śliwek kosztuje 4.50 tmrc_emoticons.(  ale nutelkę zrobię na zime Big Smile tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziewczyny, śliwki się

    Zgłoszony przez ElaK na września 6, 2012 at 07:41.

    Dziewczyny, śliwki się zaczęły  tmrc_emoticons.)  znów można zrobić nutelkę. Szkoda tylko że cena wysoka... u nas węgierki po 4,5zł/kg

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepis prosty, smakowity i

    Zgłoszony przez krzesz65 na września 5, 2012 at 14:03.

    przepis prosty, smakowity i zdrowy efekt!!! Ukrywanie słoików z nutellą to fakt- muszę ja pochować przed samą sobą. Mniam tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Eluniu kiedyś robiłam

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 30, 2012 at 20:52.

    Eluniu kiedyś robiłam nutelkę, ale w tradycyjny sposób w garnku tmrc_emoticons.D była pyszna tmrc_emoticons.D ale zrobię w tym roku Twoją wersję tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D moje chłopaki ją uwielbiają, jedzą wprost ze słoika tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D muszę tylko słoiczków kilka dokupić bo cieńko stoję tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu dziękuję za przepis

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na sierpnia 30, 2012 at 17:13.

    Elu dziękuję za przepis nutella zagości w naszej piwnicy na zimę tmrc_emoticons.D  czekam na m-c wrzesień i śliwki węgierki. Big Smile Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam Nutelkę z 18kg

    Zgłoszony przez ElaK na października 12, 2011 at 00:34.

    Zrobiłam Nutelkę z 18kg śliwek! Części słoików oczywiście już nie ma bo moje głodomory już ją pożarły ale reszta stoi w spiżarni (część nawet ukryta tmrc_emoticons.) )

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sezon śliwkowy w pełni! Dziś

    Zgłoszony przez ElaK na września 21, 2011 at 21:24.

    Sezon śliwkowy w pełni!

    Dziś kupiłam na targu 5kg pięknej śliwki węgierki i po przyjściu do domu połowę zjedliśmy, na obiad były knedle a na deser drożdżowe ze śliwkami i kruszonką...

    Nutelka musi poczekać do soboty tmrc_emoticons.;) Wtedy kupię 15kg!

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Alishka: Ja  za każdym razem

    Zgłoszony przez ElaK na lutego 18, 2011 at 20:50.

    Alishka: Ja  za każdym razem ważyłam śliwki po wypestkowaniu.

    Po wyjęciu z piekarnika i odcedzeniu, tych śliwek jest o połowę mniej i spokojnie zmieszczą się na raz do naczynia.

    U nas niestety już się skończyły wszystkie słoiczki, a na następną porcję trzeba poczekać aż do września! Ale wtedy węgierki są najlepsze. Mam nadzieję, że ten rok będzie urodzajny i zrobię więcej nutelki.

    Pozdrawiamtmrc_emoticons.)

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, te śliwki to chyba na 2

    Zgłoszony przez alishka na lutego 18, 2011 at 15:21.

    Elu, te śliwki to chyba na 2 raty miksować i gotować? 2,5 kg już wypestkowanych czy przed wypestkowaniem?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki Elu!

    Zgłoszony przez Pippi na grudnia 4, 2010 at 16:25.

    Dzięki Elu!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PIPPI:   Zawsze robiłam

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 4, 2010 at 12:28.

    PIPPI:   Zawsze robiłam nutelkę ze świeżych śliwek ale myślę, żę z mrożonych też
    wyjdzie. Natomiast z suszonymi może być zupełnie inny smak. Ja do
    odlanego soku dodaję trochę cukru, pasteryzuję go i zamykam w słoikach na zimę. Używamy go później do herbaty, napojów a ostatnio dodałam do kompotu wigilijnego tmrc_emoticons.)  Jeśli chodzi o konsystencję to bardzo dobrze się rozsmarowuje i nie rozlewa się, jest taka "zwarta". A skórek zupełnie się nie czuje, bo są zmiksowane tmrc_emoticons.)

    Postaram się wkleić dziś jakieś zdjęcie

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PUSIU:  Ja pierwszą nutelkę

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 4, 2010 at 12:22.

    PUSIU:  Ja pierwszą nutelkę też zrobiłam z tabliczką czekolady ale dla nas była za "tępa" i teraz jej już nie dodaję. A cukru dodaję mniej lub więcej w zależności od tego jak dojrzałe i słodkie są śliwki. W tym roku śliwek było mało i krótko, więc dużo jej nie zrobiłam, i niestety mamy w spiżarni ostatnie dwa słoiki. tmrc_emoticons.)

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • sliwkowa nutella jest bardzo

    Zgłoszony przez pusia na grudnia 4, 2010 at 10:30.

    sliwkowa nutella jest bardzo smaczna. robiłam już dwa razy. ja dodaję jeszcze tabliczkę czekolady ale daję troche mniej cukru. nutella ma wspaniały zapach czekolady. dobrze, że słoiczki są w piwnicy bo inaczej już by ich nie było. robię trochę wiecej słoiczków.

    pusia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nutelka jest super! Też

    Zgłoszony przez ewelina na grudnia 2, 2010 at 13:30.

    Nutelka jest super! Też robiłam latem.tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy to wychodzi takie

    Zgłoszony przez Pippi na grudnia 2, 2010 at 08:18.

    Czy to wychodzi takie "marmoladowe" czy konsystencja jest gładsza? (co ze skórkami śliwek?) szkoda, że nie ma fotki. Czy mogą być mrożone (wysuszone w piekarniku) lub suszone śliwki? Zupełnie się nie znam tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SUPER!!! uwielbiam nutellę i

    Zgłoszony przez mamcia na grudnia 1, 2010 at 19:29.

    Cooking 7

    SUPER!!! uwielbiam nutellę i moje dzieci też, a ta jest dużo tańsza i jaka ZDROWA!!!

    Świetny przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze