3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kasza gryczana z sosem grzybowym


Wydrukuj:
4

Składniki

3 porcja/porcje/porcji

Kasza

  • 1 łyżki masła
  • 100 g kaszy gryczanej, [prażonej]
  • 1500 g wody

Sos z grzybów leśnych

  • 10 g czosnku, [2 duże ząbki]
  • 60 g cebuli
  • 25 g oleju
  • 160 g grzybow lesnych, [suszonych, odpowiednio wcześniej namoczonych]
  • 100 g ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki przypraw, sól, pieprz
  • 50 g śmietany 10%
  • 5 g mleka 1,5%
5

Przygotowanie

    KROK 1 - gotowanie kaszy
  1. 1. Do naczynia miksującego wlewamy wodę i gotujemy - 10 min. / 100 st. C.

    2. Nakładamy koszyczek, a w nim umieszczamy kaszę gryczaną. Gotujemy - 20 min. / 90 st. C.

    3. Ugotowaną kaszę przekładamy do miseczki i mieszamy z łyżką masła, a wodę z naczynia miskującego wylewamy.

  2. KROK 2 - przygotowanie sosu z grzybów leśnych
  3. 1. Do nacyznia wkadamz pokrojon na kawaki cebulę i czosnek. Siekamy - 15 sek. / obr. 4.

    2. Kopystką zgarniamy na dno naczynia posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy olej i szklimy - 5 min. / Varoma / obr. 2.

    3. Dodajemy grzyby (ja użyłam suszonych, namoczonych) i rozdrabniamy - 3 sek. / obr. 5.

    4. Kopystką zgarniamy na dno naczynia posiekane grzyby, dodajemy ciepłą wodę, przyprawy i gotujemy - 10 min. / 100 st. C / obr. 2.

    5. Dodajemy śmietanę i mleko, a następnie mieszamy - 30 sek. / Obroty wsteczne / obr. 2.

     

    Teraz wystarczy przygotowaną wcześniej kaszę polać sosem i gotowe tmrc_emoticons.) Ja lubię posypać taką kaszę posiekaną pietruszką. 

     

    Kasza z tym sosem może być daniem samym w sobie lub dodatkiem do mięsa.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

W przepisie użyłam grzybów suszonych uprzednio namoczonych, ale można także przygotować z grzybami świeżymy, ewentualnie z pieczarkami.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Witam ,160g suszonych grzybów przed namoczeniem...

    Zgłoszony przez ulla73 na listopada 2, 2023 at 11:31.

    Witam ,160g suszonych grzybów przed namoczeniem czy po? Jezeli po to ile namoczyć suszonych żeby wyszło 160 g namoczonych

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A czy ktoś robił z mrożonymi grzybami?

    Zgłoszony przez zamorskad na lutego 10, 2022 at 17:10.

    A czy ktoś robił z mrożonymi grzybami?

    Wdrażam się w gotowanie.
    Lubie karmić ludzi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sos smaczny lecz zdecydowanie za gęsty.Należy...

    Zgłoszony przez Dorota Arek na lipca 23, 2019 at 13:17.

    Sos smaczny lecz zdecydowanie za gęsty.Należy dodać więcej wody a pieteuszka i pieprz podkręca smak
    Robiłam w TM 5 i potroiłam wsad,żeby bylo więcej tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo pyszny sosik, ja dodałam więcej wody bo...

    Zgłoszony przez elvisek4 na listopada 27, 2016 at 14:34.

    bardzo pyszny sosik, ja dodałam więcej wody bo jest dość gęsty tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten sos smakuje świetnie

    Zgłoszony przez konduktorka na września 24, 2016 at 14:22.

    Ten sos smakuje świetnie również z makaronem. Ja dodałam jeszcze sporą garść świeżo pokrojonej pietruszki i na talerzu posypałam - jak każde danie makaronowe - tartym serem

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wlasnie się gotuje

    Zgłoszony przez Zibirak na kwietnia 5, 2016 at 22:52.

    wlasnie się gotuje tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziś gościła u mnie na stole

    Zgłoszony przez Roksana na maja 23, 2015 at 17:28.

    Dziś gościła u mnie na stole -przepyszna!  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • uwielbiam kaszę gryczaną i

    Zgłoszony przez martek_sz na maja 17, 2015 at 11:25.

    uwielbiam kaszę gryczaną i grzyby, dzisiaj wypróbuję ten przepis

    brzmi i wygląda pysznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze