3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

dżemik ze śliwek


Wydrukuj:
4

Składniki

4 słoik/słoiki/słoików

  • 1 łyżeczek agaru, do zagęszczenia
  • 250 g cukru, zdrowiej trzcinowy
  • 1000 g śliwki, każdy gatunek
  • 6
    18min
    Czas całkowity 18min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    dżemik ze śliwek
  1. śliwki oddzielić od pestek, wrzucić do naczynia miksującego z cukrem  1min/ obr. 10

    nastawić  18min Waroma /obr 2 

    nałożyć koszyczek , bo bedzie pryskać 

    4 słoiki 300ml z pasteryzować , pokrywki przetrzeć spirytusem. wlać gorace , zakręcić i odwrócić do góry dnem, aż  ostygnie . 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

podczas miksowania urzyj miarki, podczas waromy koszyczka.

co do słoików Polecam chińskie słoiki próżniowe , po dezynfekcji i sparzeniu szklanej pokrywki wrzadkiem ( wazne , bo plastikowa  pozagniatana uszczelka prostuje sie i podczas równomiernego wciskania do słoika perfekt uszczelnia. Kisze w nich ogórki, kapusę, grzybki marynowane i dżemy . Chińskie, a świetne, ale trzeba dobrze odkazić i przetrzymywać w piwnicy - w chłodzie.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • agar dodaje na końcu, pomału

    Zgłoszony przez Lamka na września 2, 2014 at 20:00.

    agar dodaje na końcu, pomału wsypujac na zwiekszonych obrotach (,4<7 obr. kilka sekund,) aby sie nie z brylowały .  nie wolno rozrabiac z mała iloscia, bo sie natychmiast skawali. 

    agar gęstnieje  też na goraco , nie po ostygnieciu, dlatego nie wolno za duzo wsypać, bo sie zrobi  beton i wtedy jedyny ratunek , to dodatkowe owoce. 

    Lamka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepraszam, a agar do

    Zgłoszony przez kasztelanka na września 2, 2014 at 19:25.

    Przepraszam, a agar do zagęszczenia, w którym momencie dodajemy? I czy go rozcieńczasz w wodzie, tak jak to zwykle się robi z żelatyną?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kupuje na allegro,  sa

    Zgłoszony przez Lamka na sierpnia 9, 2014 at 20:21.

    kupuje na allegro,  sa pognecione ranty  , jak to w chinszczyźnie, ale pokrywkę zalać trzeba wrządkiem i się prostują i przed zamknięciem schłodzić plastik.  

    Lamka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepraszam, a gdzie moge

    Zgłoszony przez bengi1 na lipca 24, 2014 at 16:26.

    przepraszam, a gdzie moge kupic te chinskie sloiki, z gory dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze