3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chutney z mango


Wydrukuj:
4

Składniki

4 słoik/słoiki/słoików

Chutney z mango

  • 350-400 g mango (1-2 dojrzałe szt), obrane, pokrojone w kawałki
  • 300 g jabłek (najlepiej kwaśnych) obranych i pokrononych w ćwiartki
  • 150 g cebuli (może być cukrowa)
  • 10-15 g korzenia świeżego imbiru pokrojonego w cienkie plasterki
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 100-150 g cukru brązowego
  • 50-100 g octu winnego białego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki posiekanych listków świeżej mięty
5

Przygotowanie

    chutney
  1. 1.imbir zmiksować 5sek. / obr.8 zgarnąć kopystką na dno naczynia

    2.dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki, rozdrobnić 5sek. / obr.5

    3.dodać mango i jabłka, posiekać 5-8 sek. / obr.4,5

    4.dodać resztę składników (oprócz mięty) i gotować 30 min. / 100*C / obr.1

    5.na 5 minut przed końcem gotowania dodać listki mięty

    1. 6.przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić na zakrętkach do wystygnięcia.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Mango możemy zastąpić gruszkami lub śliwkami

Chutney świetnie smakuje do grillowanych piersi z kurczaka i do grillowanej ryby. Jest też pysznym dodatkiem do zimnych mięs i pasztetów oraz do serów.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Gabrysiu, cieszę się bardzo,

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 21, 2012 at 12:11.

    Gabrysiu, cieszę się bardzo, że chutney Ci smakuje.  tmrc_emoticons.)  Moje w rzeczywistości też jest trochę ciemniejsze ale zdjęcie z fleszem trochę go "rozjaśniło"  tmrc_emoticons.) Ja robię jeszcze z jabłek i cebuli oraz z gruszek i dyni. Każde jest inne w smaku i wszystkie są wyjadane ze smakiem. Jak będę robiła to wpiszę przepisy i dodam zdjęcia, bo teraz tych z zeszłego roku już w spiżarce nie mam  tmrc_emoticons.D Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, zrobiłam wczoraj.

    Zgłoszony przez gabi49 na sierpnia 21, 2012 at 11:52.

    Elu, zrobiłam wczoraj. Przeczytałam, że kumin to jest kmin rzymski, a takowy miałam w domu. Pieprz cytrynowy zastapiłam białym pieprzem, na dodanie cytryny nie wpadłam.  Wyszło pysznie pikantne! Tylko kolor mam nieco ciemniejszy niż jest Twój na zdjęciu, może miałam trochę starsze mango. Smak jest świetny, nigdy takiego dodatku do mięs nie jedliśmy w domu. To też mój debiut kulinarny w tym względzie. Love

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Eluniu super przepis. Muszę

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 20, 2012 at 21:55.

    Eluniu super przepis. Muszę wypróbować tmrc_emoticons.D jadłam kiedyś z jabłek i z cebuli i bardzo mi smakowało tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrusiu, dobór przypraw /

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 20, 2012 at 12:04.

    Gabrusiu, dobór przypraw / ziół do chutney jest naprawdę dowolny  tmrc_emoticons.) Ja też nie zawsze trzymam się śliśle przepisu. Jak nie mam jakiegoś składnika to improwizuję i często tym sposobem odkrywam nowe ciekawe połączenia. Pieprz cytrynowy można zastąpić białym ale żeby był efekt cytryny możesz dodać skórkę otartą z połowy cytryny i będzie podobnire. 

    Daj znać jak Ci smakuje taki dodatek. Pozdrawiam  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, nigdy nie robiłam

    Zgłoszony przez gabi49 na sierpnia 20, 2012 at 08:24.

    Elu, nigdy nie robiłam chutney, ale dziś mam wszyskie składniki, jestem w domu i zrobię! Nie mam tylko kuminu i pieprzu cytrynowego, ale może pieprz biały wystarczy?  Poradź! tmrc_emoticons.~

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniala sprawa,

    Zgłoszony przez veronicab71 na sierpnia 19, 2012 at 23:30.

    Wspaniala sprawa, EluBig Smile Big Smile  Slinka lecitmrc_emoticons.p  No i jest moje ulubione mangoBig Smile Big Smile  W ten sposòb dogodze calej rodzinie.... mezowi , mieso- rybno- wszystko- zarlokowi ( i zawsze spodnie na nim wiszatmrc_emoticons.;) i còrce- wegetarianceBig Smile Big Smile tmrc_emoticons.;) . DziekiLove

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze