3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Śródziemnomorski dżem pomarańczowy :-)


Wydrukuj:
4

Składniki

5 słoik/słoiki/słoików

Dżem

  • 500 g pomarańczy
  • 500 g marchewek
  • 2 kwaśne jabłka ( ok 120 g)
  • skórka z 2 pomarańczy pokrojona w paseczki lub starta
  • sok z 1 cytryny
  • 250 g wody
  • 500 g cukru
  • 20 g pektyny jabłkowej lub 1 dżemix 2:1 (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka posiekanych listków lawendy i rozmarynu
5

Przygotowanie

    Dżemu
    • 1. Pomarańcze obrać, pokroić na kawałki i zmiksować czas 8-10 sek, / obr.5.

    • Przełożyć do innego naczynia

    • 2. Marchew obrać, pokroić na kawałki, zmiksować czas 8 sek / obr.8

    • 3. Dodać pomarańcze i resztę składników (bez ziół); gotować – 20min./temp.90*C/ obr.2

    • 4. Na 5 minut przed końcem dodać posiekane listki ziół 

      5. Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Zainspirował mnie dżem marchewkowy Magi tmrc_emoticons.)

Kilka lat temu byłam na wakacjach we Włoszech; nocowaliśmy w San Benedetto Po i gospodarze na śniadania serwowali pyszne dżemy własnej produkcji. Ten wyjątkowo nam zasmakował, więc poprosiłam o przepis... i dopiero teraz sobie o nim przypomniałam tmrc_emoticons.) 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Rewelacja, dziś zrobiony z

    Zgłoszony przez Wandi1 na sierpnia 31, 2016 at 09:59.

    Rewelacja, dziś zrobiony z mala ilością cuku

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pomarańcze już są , jutro

    Zgłoszony przez Dorota Krk na listopada 15, 2015 at 22:27.

    Pomarańcze już są , jutro próba ! tmrc_emoticons.) Mam na niego dużo ochotę !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • madziagr napisał: Czy jak

    Zgłoszony przez ElaK na października 13, 2015 at 14:11.

    madziagr

    Czy jak dodam składniki o tych samych proporcjach tylko bez zelfixu to dzem wyjdzie odpowiednio gesty??  Jeśli nie to czym zagescic aby uniknąć dodawania zelfixu??

     

    W przepisie żelfix lub dżemix jest podany jako alternatywa do pektyny jabłkowej, która jako środek naturalny jest przeze mnie bardziej polacana. Jeżeli nic, co może zagęścić ten dżem nie dodasz, to oczywiście nie wyjdzie odpowiednio gęsty. Można próbować dodać 1-2 jabłka ze skórką, ale wtedy zmieni się też smak dżemu. Wegetarianie dodają agar-agar, ale ja mam małe doświadczenie z tym zagęstnikiem z alg morskich.

    Pozdrawiam, Ela

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy jak dodam składniki o

    Zgłoszony przez madziagr na października 12, 2015 at 23:04.

    Czy jak dodam składniki o tych samych proporcjach tylko bez zelfixu to dzem wyjdzie odpowiednio gesty??  Jeśli nie to czym zagescic aby uniknąć dodawania zelfixu??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smak fajny, ale drażnią mnie

    Zgłoszony przez Maliniak na stycznia 7, 2015 at 21:30.

    Smak fajny, ale drażnią mnie wiórki marchewki. Może powinnam jeszcze mocniej ją zmiksowac? I również wyszedł mi za rzadki, ale dodałam galaretki i myślę, że będzie ok.  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha, robię drugi rok z

    Zgłoszony przez Monisia13 na grudnia 5, 2014 at 16:20.

    Pycha, robię drugi rok z rzędu,a w tym roku obdaruję wszystkich na Mikołajatmrc_emoticons.)

    Ponieważ w zeszłym roku specjalnie musiałam kupic lawendę, w tym już pamiętałam i nazrywałam w lato i zamroziłam.

    Nie lubię słodkich , więc dałam tylo 300g cukru.

    Polecam!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dżem wspaniały mimo, że nie

    Zgłoszony przez ishanik na maja 16, 2014 at 17:09.

    Dżem wspaniały mimo, że nie miałam lawendy ani rozmarynu. Dałam 100g wody, żelfix i 250g cukru. Mogłam jeszcze mniej bo wyszedł bardzo słodki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 2 pomarańczowe galaretki

    Zgłoszony przez leon59 na maja 16, 2014 at 09:25.

    2 pomarańczowe galaretki załatwiły sprawę , pewnie nie jest już to taki sam smak jak powinien , ale moim zdaniem też bardzo dobre.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Myślę, że to zależy od tego

    Zgłoszony przez ElaK na maja 14, 2014 at 11:22.

    Myślę, że to zależy od tego jak soczyste są owoce i sama marchewka. Na przyszłość dodaj mniej wody na początku i ewentualnie dolej jej jeżeli będziesz widziała, że trochę za gęsty tmrc_emoticons.) Mnie do tej pory nie wychodził za rzadki. tmrc_emoticons.) Cieszę się, że smak Ci pasuje.

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziekuję, właśnie tak

    Zgłoszony przez leon59 na maja 14, 2014 at 11:18.

    Dziekuję, właśnie tak zrobiłam . Dam znać jak ostygnie co z tego wyszło. Jak myślisz czemu wyszłedł mi rzadki ten dżemik? Pytam tak na przyszłość , bo napewno będę go często robiła.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie sądzę żeby gęstość dżemu

    Zgłoszony przez ElaK na maja 14, 2014 at 11:10.

    Nie sądzę żeby gęstość dżemu zależała od tego w jakim urządzeniu było robione: TM21 czy TM31... No pewnie że szkoda wywalić! Wywala się w ostateczności a Ty piszesz, że "smak super" tmrc_emoticons.) Do gotującego się dżemu dodaj 1-2 galaretki pomarańczowe (te dostaniesz na pewno!), pogotuj razem z nimi ok.3 minuty i przelej do słoików. Jak ostygnie to będzie gęściejsze. Daj znać, czy pomogłam, pozdrawiam. Ela

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smak super , ale wyszedł mi

    Zgłoszony przez leon59 na maja 14, 2014 at 09:00.

    Smak super , ale wyszedł mi bardzo rzadki , zrobilam wszystko tak jak w przepisie , nie mialam tylko ani pektyny ani dżemixu , myślałam że przez noc zgęstnieje ale niestety , własnie wyciągnełam ze słoików i pogotuję jeszcze , tyko nie wiem czym zagęścić bo nigdzie nie dostałam wczoraj tych zagęszczaczy a szkoda byłoby wywalić . Może to dlatego ,że robiłam w TM21? tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Malami, ja używam listków

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 24, 2014 at 16:32.

    Malami, ja używam listków lawendy, która rośnie u mnie w ogródku. Jakoś nie słyszałam, że są odmiany jadalne i niejadalne... Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wieniu, dziękuję bardzo za

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 24, 2014 at 16:30.

    Wieniu, dziękuję bardzo za komentarz i ocenę dżemu. Bardzo się cieszę, że dżemik smakuje. Pozdrawiam serdecznie, Ela

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepis świetny. Zrobilam

    Zgłoszony przez Wienia na marca 25, 2013 at 16:44.

    tmrc_emoticons.) Cooking 9 tmrc_emoticons.) Cooking 10 tmrc_emoticons.) przepis świetny. Zrobilam dokladnie wg. podanej procedury. Smakował wszystkim, którzy jedli. Doskonały do naleśników i maślanych bułeczek - pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • cudowny dżem-uwielbiam

    Zgłoszony przez malami310@onet.eu na lutego 7, 2013 at 15:23.

    cudowny dżem-uwielbiam go.robiłam do tej pory bez listków lawendy bo nie wiem,gdzie można kupic jadalną.moze ktos podpowie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Magi cieszę się, że takie

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 22, 2012 at 10:34.

    Magi cieszę się, że takie połączenie smaków w dżemie też Ci odpowiada  tmrc_emoticons.) Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Eluniu dżemik zrobiłam, jest

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 17, 2012 at 07:35.

    Eluniu dżemik zrobiłam, jest pyszny. Naprawdę super połączenie smaków tmrc_emoticons.D polecam tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I co dziewczyny robiłyście

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 17, 2012 at 00:59.

    I co dziewczyny robiłyście już ten dżemik? Jak Wam smakuje takie połączenie?  tmrc_emoticons.) Ja zrobiłam kilka porcji i sporo rozdałam znajomym na spróbowanie i zachętę do samodzielnego robienia dżemikow  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)  A resztę na bierząco wyjadają dzieci  tmrc_emoticons.;) tak bardzo im smakuje  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja tez zrobię i polecę innym

    Zgłoszony przez gabi49 na sierpnia 8, 2012 at 22:34.

    Ja tez zrobię i polecę innym moim znajomym. Elu, Ciebie juz polecałam wielu osobom jako znakomitą osobowość i  świetną kucharkę! Podziwiam! To wiesz, już Ci o tym pisałam. tmrc_emoticons.)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu super przepis. Dzisiaj po

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 7, 2012 at 08:01.

    Elu super przepis. Dzisiaj po pracy lecę po składniki i go zrobię tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D dziekuję za super pomysł tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Brzmi pięknie, chętnie

    Zgłoszony przez Karolinad2 na sierpnia 6, 2012 at 22:51.

    Brzmi pięknie, chętnie wypróbuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze