3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Mus czekoladowy z chili i owocami


Wydrukuj:
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

Składniki

  • 100 g śmietany, min. 30%
  • szczypta chili (wg uznania)
  • 4 jajka (powinny być z lodówki)
  • 1 szczypta soli
  • 200 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
  • listki mięty do dekoracji
  • wiśnie z nalewki do dekoracji (lub inne owoce, np. maliny, borówki)
  • 70 g cukru
  • 6
    10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1.  

    1. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 10 s/obr. 10.

     

     2. Do zmielonego cukru włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 15 s/obr. 8. Przy pomocy kopystki zgarnąć składniki ze ścianek naczynia.

     

     3. Dodać śmietanę i chili, podgrzać 4 min/50°C/obr. 2.

     

     4. Oddzielić żółtka od białek. Dodać żółtka do naczynia miksującego, wymieszać 15s/obr.4. Przełożyć masę do średniej wielkości miski. Umyć naczynie miksujące i dokładnie wytrzeć.

     

     5. Założyć motylek. Wrzucić białka do naczynia miksującego, dodać sól, ubić 5min/obr.3 (dopóki piana nie będzie sztywna). Ubite białka dodać to masy czekoladowej i dokładnie wymieszać kopystką.

     

     6. Przełożyć do pucharków, ozdobić owocami i listkami mięty.

     

     7. Włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Opcjonalnie można użyć wiśni z kompotu lub świeżych wiśni.

Owoce można także wymieszać z musem czekoladowym (a nie tylko do dekoracji).

Zamiast owoców do dekoracji (i samku) można użyć sosu owocowego do polania musu (np. gorących malin).

Do musu można dodać 20-30 g rumu i wymieszać.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz