3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Muffinki czekoladowo-bakaliowe


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Ciasto:

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mąki razowej
  • 80 g Migdałów
  • 120 g orzechów laskowych
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 2 czubatych łyżek kakao ciemne
  • 2 jajka
  • 300 g mleka
  • 100 g cukru brązowego/xylitolu
  • 90 g oleju
  • 6
    27min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia wkładamy orzechy i  migdały. Rozdrabniamy 5sek./obr.8. (Nie mogą być ani za grube, ani całkowicie zmielone). Orzechy przełożyć do innego naczynia.

  2. Do naczynia włóż czekoladę. Zetrzej - 5 sek./ obr. 6. Dodajemy mleko i zakładamy motylka. Podgrzewamy 4min./obr.2/50st.

  3. Do naczynia dodajemy cukier i olej, na końcu jajka aby masa nie była za gorąca. Ubijamy 2 min/obr.3,5. W tym czasie do osobnej miski dajemy wszystkie "suche" skladniki (mąka, proszek, orzechy, kakao) i dokładnie mieszamy.

  4. Zdjemujemy motylek i wsypujemy suche składniki. Mieszamy 8 sek./obr. 8. Przelewamy do foremek. Pieczemy ok. 17 minut w temperaturze 160 st. z termoobiegiem. Z jednej porcji wychodzi 24 muffinki. Korzystam z dwóch blach po 12 muffinek i używam papierowe papilotki. Układam blachy na dwóch środkowych stopniach piekarnika. Bardzo ważne by włączyć termoobieg, bo inaczej te na dole nie wyrosną.

    Smacznego tmrc_emoticons.;)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Najlepsze są wtedy, gdy ciasto zostaje elastyczne (troszkę mokre).

 

Najlepsze są wtedy, gdy ciasto zostaje elastyczne (troszkę mokre). Najlepiej przechowywać je w zamknięciu, bo są wtedy bardzo wilgotne i kleiste. Jeśli wolicie bardziej suche ciasto, nie przykrywajcie.

P.S.

Czasem z braku laku można wykorzystać zamiast części migdałów czy orzechów łuskany słonecznik, orzeszki arachidowe nie solone, lub jakieś draże z orzechami. Kilka razy tak robiłam i wyszły super. ważne, żeby waga się zgadzała - 200 g łącznie bakalii.

P.S.2

Świetnie nadają się do nich mikołaje i króliczki z czekolady, jeśli po świetach macie nadmiar tmrc_emoticons.-)

Smaczności tmrc_emoticons.;-)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy