Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Ciasto:
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g mąki razowej
- 80 g Migdałów
- 120 g orzechów laskowych
- 200 g mlecznej czekolady
- 2 czubatych łyżek kakao ciemne
- 2 jajka
- 300 g mleka
- 100 g cukru brązowego/xylitolu
- 90 g oleju
-
6
27min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Do naczynia wkładamy orzechy i migdały. Rozdrabniamy 5sek./obr.8. (Nie mogą być ani za grube, ani całkowicie zmielone). Orzechy przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia włóż czekoladę. Zetrzej - 5 sek./ obr. 6. Dodajemy mleko i zakładamy motylka. Podgrzewamy 4min./obr.2/50st.
Do naczynia dodajemy cukier i olej, na końcu jajka aby masa nie była za gorąca. Ubijamy 2 min/obr.3,5. W tym czasie do osobnej miski dajemy wszystkie "suche" skladniki (mąka, proszek, orzechy, kakao) i dokładnie mieszamy.
Zdjemujemy motylek i wsypujemy suche składniki. Mieszamy 8 sek./obr. 8. Przelewamy do foremek. Pieczemy ok. 17 minut w temperaturze 160 st. z termoobiegiem. Z jednej porcji wychodzi 24 muffinki. Korzystam z dwóch blach po 12 muffinek i używam papierowe papilotki. Układam blachy na dwóch środkowych stopniach piekarnika. Bardzo ważne by włączyć termoobieg, bo inaczej te na dole nie wyrosną.
Smacznego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Najlepsze są wtedy, gdy ciasto zostaje elastyczne (troszkę mokre).
Najlepsze są wtedy, gdy ciasto zostaje elastyczne (troszkę mokre). Najlepiej przechowywać je w zamknięciu, bo są wtedy bardzo wilgotne i kleiste. Jeśli wolicie bardziej suche ciasto, nie przykrywajcie.
P.S.
Czasem z braku laku można wykorzystać zamiast części migdałów czy orzechów łuskany słonecznik, orzeszki arachidowe nie solone, lub jakieś draże z orzechami. Kilka razy tak robiłam i wyszły super. ważne, żeby waga się zgadzała - 200 g łącznie bakalii.
P.S.2
Świetnie nadają się do nich mikołaje i króliczki z czekolady, jeśli po świetach macie nadmiar
Smaczności
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz