3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szwedzkie Semlorki


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Bułki

  • 35-40 g drożdży
  • 100 g margaryny
  • 250 g mleka
  • 1 całe jajko
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczki soli
  • 550-600 g mąki
  • 15 g kardamonu, mielonego

Masę migdałową

  • 150 g migdałów bez skórki, Jeżeli są w skórce to należy zanużyć je we wrzątku.
  • 70 g cukru
  • 70 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 1 łyżeczki ekstrakt migdałowy, naturalny
  • 1 porcji białka jajek
  • 20 g śmietany 36%

Bitą śmietanę

  • 1000 g śmietana 36%
  • 50 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 6
    38min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta na bułki
  1. Do naczynia miksującego wlać mleko i margaryne. W celu rozpuszczenia margaryny wymieszaj ją przez 3 min / 37 st C / obr. 3. 

  2. Dodać drożdze, cukier i kardemon wymieszać 2 min / 37st C / obr. 1. 

  3. Dodać pozostałe składniki. Wyrabiać 2 min / Blokada naczynia miksującegoCiasto.

  4. Ciasto przelożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 30 min - jego obiętość powinna się podwoić. 

  5. Po wyrosnięciu ciasto dzielimy na kawałki o wadze 50 gram i dobrze wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy kulkę i umieszczamy na blasze wylożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej margaryną. 

  6. Gotowe bułeczki pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na dodatkowe 60 min. W tym czasie bułeczki powinny podwoić swoją objętość i nabrać ladnego okrągłego kształtu. W tym czasie mozna przejść do kolejnego etapu przygotowania masy migdałowej. Pod koniec czasu rozgrzać piekarnik do temp. 225 stopni. 

  7. Piec bułki 8-10 min aż nabiorą złocistego koloru. (nie używać termoobiegu gdyż mozna wtedy zbyt mocno przypiec bułki). 

  8. Masa migdałowa
  9. Całe migdały w skórkach zanurzyć we wrzątku, a następnie wyciągnij je i obierz ze skorupek. Umieść wraz cukrem, jajkiem i ekstraktem w Thermomixie i rozdrobnic do uzyskania jednolitej masy. 2 min / obr. 6. Jeżeli masa będzie zbyt twarda należy dodać śmietany. 

  10. Bita śmietana
  11. Ubić śmietanę wg przepisu podstawowego Thermomix. Motylek 1 min / obr. 4 dodajac przy tym stopniowo cukier. 

  12. Przygotowanie semlorków
  13. Odcinamy wieczka bułek i odkładamy je na bok. W środek bułki nakładamy ok 1 łyzki stołowej masy migdałowej, dekorujemy dużą ilością bitej śmietany i przykrywamy wcześniej posypanym cukrem pudrem wieczkiem bułki. 

    Smacznego!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

W niektórych sklepach można kupić gotową masę migdałową. Należy pamiętać aby wyrobić ja w thermomixie z dodatkiem śmietany lub mleka w celu uzyskania lekko płynnej konsystencji. 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super

    Zgłoszony przez maria.k. na września 13, 2017 at 12:18.

    Super

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W szwecji we wtorek 12 lutego

    Zgłoszony przez Wolanski na lutego 9, 2013 at 21:38.

    W szwecji we wtorek 12 lutego obchodzi sie tlusty wtorek, i z tej okazji wszedzie wszyscy beda jesc Semlorki! Mam nadzieje i ze Wy tez tmrc_emoticons.) http://www.szwecjadzisiaj.pl/semle-pieczemy-sami/

     

     


    _ _ ____ ____ ____ _ __ _
    |\/| |--| |--< |___ | | \|

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Są cudne, jak młode

    Zgłoszony przez gabi49 na sierpnia 10, 2012 at 22:20.

    Są cudne, jak młode prawdziwki. Dodaję do swojej kolekcji ulubionych!Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułeczki wyglądają pięknie 

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 10, 2012 at 07:53.

    Bułeczki wyglądają pięknie  tmrc_emoticons.)  Brawo! Mam ochotę zabrać się za nie już dziś  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Swietna sprawa8) 8)  W sam

    Zgłoszony przez veronicab71 na sierpnia 10, 2012 at 00:20.

    Swietna sprawatmrc_emoticons.8) tmrc_emoticons.8)  W sam raz dla takiego lakomczucha, jak jatmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Bierzemy sie do dzielaCooking 7

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze