3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szarlotka domowa mojego pomysłu


Wydrukuj:
4

Składniki

15 porcja/porcje/porcji

Ciasto kruche

  • 250 g masła, zimnego z lodówki
  • 3 żółtka kurze
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 16 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie

  • 600 g mrożonych lub świeżych owoców, polecam truskawki,maliny,porzeczki
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki cukru

Piana na owoce

  • 3 białka kurze, zimne
  • 3-4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 6
    1h 13min
    Czas całkowity 33min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasta kruchego
  1.  

    Do naczynia miksującego wkładamy kolejno mąkę, pokrojone masło w kostki, cukier+cukier waniliowy, szcyptę soli do smaku,startą skórkę z cytryny,3 zółtka,2-3 łyżki śmietany (lub też cztery w zależności od wielkości żółtek i innych składników).

    Wyramiamy ciasto około 15-20 minut , obrót dough mode lub obr.10

    Ciasto powinno być dobrze połączone w trakcie wyrabiana można pomóc sobie kopystką.

    Kolejnie na stolnicy dzielimy ciasto na pół.

    Pierwszą połowę formujemy w wałeczki jak na zdjęciu i wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowania spodu, owoców i piany.

    Drugą połowę ciasta wałkujemy na stolnicy w wielkości formy do pieczenia i wykładamy nią ciasto.

     

  2. Na uformowane cisto w formie  wykładamy owoce, posypujemy je 3 łyżkami bułki tartej i 3 łyżkami cukru (gdy owoce są w miarę słodkie - wedle uznania cukier być może będzie zbędny). Bułka wchania zaś nadmiar soku.

  3. Wykonujemy Panę:

    do naczynia miksującego zakładamy motylek, wlewamy 3 białka, dodajemy szcyptę soli.

    Ubijamy 5min/obrót 3 następnie wsypujemy 3-4 łyżki cukru i ubijamy jeszcze 2-3 min./obrót 3

    Gotową pianę wykładamy na owoce.

  4. Wyjmujemy z zamrażalnika wałeczki z pierwszej połowy ciasta i tniemy je nożem na stolnicy w krążki grubości 3-5 mm i układamy kolejno na pianę ( tu możemy użyć fantazji w jaki sposób je ułożymy - np. na kształt dachówki).

    Całość wkładamy do piekarnika na 30-40 min, 180'C

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Porażka. Ciasto nie da się wyjąć tak się...

    Zgłoszony przez helka1978 na marca 17, 2018 at 13:39.

    Porażka. Ciasto nie da się wyjąć tak się lepi. Proszę doprecyzować przepis ile gram mąki konkretnie? , w postępowaniu nie ma nic o proszku do pieczenia i ciasto wyrabia się 15 minut?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj będę testowała, ale

    Zgłoszony przez egalia na czerwca 9, 2016 at 14:39.

    Dzisiaj będę testowała, ale niestety doświadczenia w pieczeniu nie mam żadnego tmrc_emoticons.;) podpowiecie proszę w takim razie ile dokładnie dać tej mąki? Będę wdzięczna tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Zgłoszony przez izafron na maja 20, 2016 at 19:31.

    pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!mniam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wlasnie jestem w trakcie

    Zgłoszony przez Monika Sz. na października 25, 2013 at 13:10.

    Wlasnie jestem w trakcie robienia. niestety nie moge podzielic entuzjazmu pozostalych  tmrc_emoticons.( Ciasto wyszlo bardzo miekkie, tak ze jakiekolwiek formowanie nie jest mozliwe... moze czesciowo zmrozone da sie zetrzec? 

    byloby duzo latwiej, gdyby zamiast ilosci lyzek maki byla podana gramatura (mi wyszlo z 16 lyzek 230 g)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis bardzo lubię

    Zgłoszony przez magi1 na kwietnia 7, 2013 at 20:56.

    Super przepis tmrc_emoticons.D bardzo lubię szarlotkę tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D napewno wyprobuję tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kasiu upieczemy

    Zgłoszony przez piccola na kwietnia 7, 2013 at 20:14.

    Kasiu upieczemy tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo się cieszę ;)  jestem

    Zgłoszony przez piccola na kwietnia 7, 2013 at 20:05.

    Bardzo się cieszę tmrc_emoticons.;)  jestem niesamowicie ukontentowana Love  Smaczego więc!!!! tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wièc tak:bardzo szybko mi siè

    Zgłoszony przez pancio na kwietnia 7, 2013 at 18:37.

    wièc tak:bardzo szybko mi siè ten placek zrobil tmrc_emoticons.) a w tempie turbo znikl.Baaaaaaaaardzo nam smakowal z truskawkami + jedno jablko.W sobotè powtòrka!!!!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szarlotka wygląda smakowicie.

    Zgłoszony przez Rude na kwietnia 7, 2013 at 18:11.

    Cooking 7 Szarlotka wygląda smakowicie. Dzięki Aniu za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam (komu będzie

    Zgłoszony przez piccola na kwietnia 6, 2013 at 16:14.

    Polecam (komu będzie wygodniej i nawet dla lepszego połączenia składników)najpierw do Blokada naczynia miksującego miksującego włożyć mąkę+ pokrojone zimne masło w kostkę i wymieszać 15-20 sekund/obr.10

    uzyskamy w ten sposób dobrze posiekane masło , które rozdrobni się z mąką i następnie dodać pozostałe składniki, kiedyś jak nie posiadałam TM 31 zimne masło z mąką siekałam na stolnicy nożem, poczym szybko rozcierałam je pomagając sobie dłońmi, dodawałam pozostałe sypkie składniki, a żółtka ucierałam z cukrem + cukrem waniliowym i szybko łączyłam , tak aby najmniej rozgrzać ciasto dłońmi.

    Myślę i z dośwaidczenia mogę powiedzieć,że ciasto będzie tym lepsze im składniki POŁĄCZYMY NIE UGNIATAJĄC..JEŚLI BĘDZIEMY JE UGNIATAĆ PODSYPUJĄC JESZCZE MĄKĄ..BĘDZIE TWARDE 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • DZIèKUJE ZA PRZEPIS,WLASNIE

    Zgłoszony przez pancio na kwietnia 6, 2013 at 14:32.

    DZIèKUJE ZA PRZEPIS,WLASNIE NIE MIALAM POMYSLU A TU CHYC JEST.TEZ ROBIE PLESNIAK ALE TARTY NA TARCE I NIE W THERMOMIXSIE A TO DUUUUZO ROBOTY.JA WYBRòBUJè Z TRUSKAWKAMI BO MAM DUZO.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :bigsmile:Do wypróbowania w

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na kwietnia 6, 2013 at 14:04.

    Big SmileDo wypróbowania w najbliższym czasie tmrc_emoticons.p Big Smile

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam

    Zgłoszony przez piccola na kwietnia 6, 2013 at 13:02.

    Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • świetny pomysł, na pewno

    Zgłoszony przez lidien na kwietnia 6, 2013 at 12:56.

    świetny pomysł, na pewno upiekę przy najbliższej okazji., pozdrawiam

    Lidia

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za przepis i

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 6, 2013 at 10:59.

    Cooking 7Dziękuję za przepis i wszystkie komentarze tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.D Big Smile Love  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do wypròbowania, wyglada

    Zgłoszony przez veronicab71 na kwietnia 6, 2013 at 10:15.

    Do wypròbowania, wyglada wybornie tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dziękuję za informacje  ,

    Zgłoszony przez ilonaw na kwietnia 6, 2013 at 10:11.

    dziękuję za informacje tmrc_emoticons.)  , dzięki przepisowni zawsze można  dowiedzieć się czegoś nowego tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piccola nie myli się,

    Zgłoszony przez gabi49 na kwietnia 6, 2013 at 09:20.

    Piccola nie myli się, używając do tego ciasta nazwy szarlotka. Tutaj kopiuję z Wikipedii skąd sie wzięła ta nazwa:


    "Francji wyrób cukierniczy, wynalazek przypisywany Marie-Antoine'owi Carême'owi, składający się z półkruchego lub kruchego ciasta oraz owoców. Carême miał stworzyć ciasto o nazwie charlotte russe specjalnie dla cara Aleksandra I, swego wieloletniego pracodawcy. Nazwę swą szarlotka zawdzięcza księżnej Charlotcie, szwagierce imperatora, późniejszej carycy.


    Nadzieniem najczęściej są jabłka, można także używać gruszek, brzoskwiń, moreli i innych owoców, a jako dodatku rodzynek. Do jabłek w polskiej szarlotce dodawane są przyprawy korzenne, najczęściej cynamon i goździki"


    Tak więc Kochane , nie koniecznie musza to być jabłka. U nas  jednak tę nazwę najczęściej daje się do ciast z jabłkami.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • szarlotka bez jabłek :)  u

    Zgłoszony przez ilonaw na kwietnia 6, 2013 at 08:44.

    szarlotka bez jabłek tmrc_emoticons.)  u mnie w przepisach takie ciasto to nazywa się zapleśniak , że jest pyszne to potwierdzam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • lubię pianę z Thermomixa

    Zgłoszony przez piccola na kwietnia 6, 2013 at 01:05.

    lubię pianę z Thermomixa nałożyć na owoce domową trzepaczką i spulchnić ją dodatkowo na owocach, nakładając grubymi kulami...jeśli mogę tak to nazwać tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest

    Zgłoszony przez piccola na kwietnia 6, 2013 at 00:03.

    Jest przepyszna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cooking 7   tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze