3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Suflet czekoladowy


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • szczypta soli
  • 40 g cukru
  • 4 białka o wspólnej wadze 140 g
  • 30 g bardzo miękkiego masła i trochę chłodnego do wysmarowania foremek
  • 140 g gorzkiej czekolady (min 50% zawartości kakao)
  • 6
    29min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. sposób wykonania

    foremki do sufletów wysmarować masłem i wstawić do lodówki.

    czekoladę pokroić w kostkę, umieścić w misce i roztopić nad parą pamiętając, żeby woda już nie wrzała (nie ma „bulgotać”), tylko była bardzo gorąca, a miska nie dotykała jej powierzchni. do roztopionej czekolady dodać masło, dobrze wymieszać, a następnie zdąć miskę z pary. czekoladę lekko ostudzić mieszając.

    białka dodać do Blokada naczynia miksującego i ubić przy pomocy motylka na sztywna pianę dodając szczyptę soli. czas 3 min, obr 3,5. do ubitej piany  dodawać po łyżce cukru, nadal ubijając. czas ok 1 min 30 sek, obr 3

    dużą łyżkę ubitej piany dodać do czekolady, wymieszać, „rozluźniając” czekoladę. dodać resztę białek i delikatnie połączyć, mieszając od spodu, tak aby masa była napowietrzona i nie straciła na puszystości.

    masę rozlać do schłodzonych foremek (nie należy wysypywać ich już mąką!), wyrównać. jeżeli podczas nakładania masy, brzegi foremki się zabrudzą należy je dokładnie oczyścić, aby suflety mogły urosnąć bez problemu.

    piec w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 180 °C przez 8-9 minut, jeżeli chcemy, by środek sufletu był płynny, lub przez 11-12 minut, jeżeli ma być bardziej upieczony.

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Czekoladę można rozpuścić w thermomixie.

Serwować  natychmiast, posypane cukrem pudrem albo sosem owocowym (malinowy, truskawkowy) albo z lodami


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobry suflet!!! Ja

    Zgłoszony przez Ewolajda na lutego 11, 2016 at 16:58.

    Bardzo dobry suflet!!! Ja dodatkowo włozyłam na dno miseczki kostkę czekolady- palce lizać!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dodaje do wypróbowania

    Zgłoszony przez ilonaw na listopada 2, 2014 at 19:54.

    dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze