3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik z nutellą


Wydrukuj:
4

Składniki

20 kawałek/kawałki/kawałków

Warstwa owocowa

  • 400 g owoców, maliny, truskawki, brzoskwinie itp.
  • 1-2 opakowania galaretki, smak dobieram w zależności od rodzaju owoców

Masa Serowa

  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 40 g cukru
  • 500 g białego twarogu, tłusty lub półtłusty
  • 400 g śmietana kremówka

Spód

  • 240 g sucharów
  • 400 g nutelli
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 2h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Spód
  1. 1. Suchary rozkruszyć na kwałki. Wrzucić do naczyniaBlokada naczynia miksującego10 s/obr 4. Przełożyć do miski. Nutellę podgrzać w mikrofali ok 30-40 s i połączyć z sucharami. Rozprowadzić na spodzie blaszki. Wstawić do lodówki.

  2. 2.Masa Serowa:

    Wsypać cukier do Blokada naczynia miksującego. Rozdrobnić 8 s/ obr 8. Założyć motylek. Wlać śmietanę. Ubić na pianę ok 30 s/ obr 3-4. W tym czasie rozpuścić żelatynę w 3 łyżkach zimnej wody (wymieszać). Odstawić na 5 min żeby napęczniała. Do naczynia Blokada naczynia miksującego wrzucić twaróg. Utrzeć na głatką masę 20s / obr 7. Żelatynę podgrzać w mikrofali 20s lub podgrzać w wodnej kompieli w naczyńku w którym była rozpuszczona, aż się zrobi płynna. Szybko dodać do Blokada naczynia miksującego masy serowej. Wymieszać Mieszanie 10 s/ obr 4.

    Masę wyłożyć na warstwę nutellowo-sucharową. Wstawić do lodówki żeby tężała. 

  3. Warstaw owocowa:

    Podczas gdy tężeje masa serowa rozpuszczamy galaretkę( galaretki gdy ma się wyższą blaszkę) w 3/4 porcji wody z przepisu na opakowaniu. Odstawić, żeby trochę przestygłą. 

    Do naczynia Blokada naczynia miksującego wkładamy owoce jeżeli są mrożone rozdrabniamy 15 s / obr 8. Ja dodaję do mrożonych owoców ciepłą galaretkę i odrazu mieszam Mieszanie10 s / obr 4 - 5. Jeżeli użyjemy świerzych owoców lub z puszki to można użyć niższych obrotów 10 s/ obr 6 i także dodać galaretkę i Mieszanie 10 s / obr 4 - 5.

    Masę wylewamy na warstwę serową i wstawiamy na ok 1- 2 godz. do lodówki. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Proponuję użyć okrągłą blaszkę średnica 28 cm. 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Doskonały! ...

    Zgłoszony przez Anettjee na stycznia 23, 2021 at 10:03.

    Doskonały!
    U mnie bardzo często gości na stole. Polecam !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proszę o odpowiedź - czy zamiast sucharów moge...

    Zgłoszony przez Mozarella na marca 4, 2019 at 08:45.

    Proszę o odpowiedź - czy zamiast sucharów moge użyć płatków owsianych zmielonych? Będzie zdrowiej ale czy uda się konsystencja?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobry

    Zgłoszony przez buba30 na listopada 9, 2016 at 19:29.

    bardzo dobry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy

    Zgłoszony przez agniesia528 na października 29, 2016 at 09:13.

    NajlepszySmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sernik wygląda ładnie tylko

    Zgłoszony przez piwnooka na lipca 9, 2016 at 13:06.

    Sernik wygląda ładnie tylko szkoda, że przepis zawiera wiele niedomówień i błędów. Robiąc go po raz pierwszy można nieźle się zdenerwować. Sucharki warto rozdrobnić bardziej, żeby przy jedzeniu nie skakały po talerzu. Twaróg raczej sernikowy, a nie zwykły[[wysiwyg_imageupload:2677:]]. Pomysł na dodanie olejku do sera jest dobry- bez niego sernik nie ma smaku. Zamiast olejku można dodać też cukier wanilinowy. Owoce, których użyłam to jagody w połączeniu z galaretką porzeczkową- połączenie całkiem niezłe.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super

    Zgłoszony przez Juliczka na czerwca 6, 2016 at 14:44.

    Super tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjne doznania smakowe.

    Zgłoszony przez karokrol na maja 7, 2016 at 15:00.

    Rewelacyjne doznania smakowe. Wszystkim bardzo smakuje. Jedynie do masy serowej daję odrobinę olejku śmietankowego lub waniliowego tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze