Składniki
20 kawałek/kawałki/kawałków
Warstwa owocowa
- 400 g owoców, maliny, truskawki, brzoskwinie itp.
- 1-2 opakowania galaretki, smak dobieram w zależności od rodzaju owoców
Masa Serowa
- 2 czubate łyżki żelatyny
- 40 g cukru
- 500 g białego twarogu, tłusty lub półtłusty
- 400 g śmietana kremówka
Spód
- 240 g sucharów
- 400 g nutelli
-
6
2h 30min
Czas całkowity 2h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Suchary rozkruszyć na kwałki. Wrzucić do naczynia"Blokada naczynia miksującego" 10 s/obr 4. Przełożyć do miski. Nutellę podgrzać w mikrofali ok 30-40 s i połączyć z sucharami. Rozprowadzić na spodzie blaszki. Wstawić do lodówki.
2.Masa Serowa:
Wsypać cukier do "Blokada naczynia miksującego" . Rozdrobnić 8 s/ obr 8. Założyć motylek. Wlać śmietanę. Ubić na pianę ok 30 s/ obr 3-4. W tym czasie rozpuścić żelatynę w 3 łyżkach zimnej wody (wymieszać). Odstawić na 5 min żeby napęczniała. Do naczynia "Blokada naczynia miksującego" wrzucić twaróg. Utrzeć na głatką masę 20s / obr 7. Żelatynę podgrzać w mikrofali 20s lub podgrzać w wodnej kompieli w naczyńku w którym była rozpuszczona, aż się zrobi płynna. Szybko dodać do "Blokada naczynia miksującego" masy serowej. Wymieszać "Mieszanie" 10 s/ obr 4.
Masę wyłożyć na warstwę nutellowo-sucharową. Wstawić do lodówki żeby tężała.
Warstaw owocowa:
Podczas gdy tężeje masa serowa rozpuszczamy galaretkę( galaretki gdy ma się wyższą blaszkę) w 3/4 porcji wody z przepisu na opakowaniu. Odstawić, żeby trochę przestygłą.
Do naczynia "Blokada naczynia miksującego" wkładamy owoce jeżeli są mrożone rozdrabniamy 15 s / obr 8. Ja dodaję do mrożonych owoców ciepłą galaretkę i odrazu mieszam "Mieszanie" 10 s / obr 4 - 5. Jeżeli użyjemy świerzych owoców lub z puszki to można użyć niższych obrotów 10 s/ obr 6 i także dodać galaretkę i "Mieszanie" 10 s / obr 4 - 5.
Masę wylewamy na warstwę serową i wstawiamy na ok 1- 2 godz. do lodówki.
Spód
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Proponuję użyć okrągłą blaszkę średnica 28 cm.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDoskonały! ...
Doskonały!
U mnie bardzo często gości na stole. Polecam !
Proszę o odpowiedź - czy zamiast sucharów moge...
Proszę o odpowiedź - czy zamiast sucharów moge użyć płatków owsianych zmielonych? Będzie zdrowiej ale czy uda się konsystencja?
bardzo dobry
bardzo dobry
Najlepszy
Najlepszy
Sernik wygląda ładnie tylko
Sernik wygląda ładnie tylko szkoda, że przepis zawiera wiele niedomówień i błędów. Robiąc go po raz pierwszy można nieźle się zdenerwować. Sucharki warto rozdrobnić bardziej, żeby przy jedzeniu nie skakały po talerzu. Twaróg raczej sernikowy, a nie zwykły[[wysiwyg_imageupload:2677:]]. Pomysł na dodanie olejku do sera jest dobry- bez niego sernik nie ma smaku. Zamiast olejku można dodać też cukier wanilinowy. Owoce, których użyłam to jagody w połączeniu z galaretką porzeczkową- połączenie całkiem niezłe.
Super
Super
Rewelacyjne doznania smakowe.
Rewelacyjne doznania smakowe. Wszystkim bardzo smakuje. Jedynie do masy serowej daję odrobinę olejku śmietankowego lub waniliowego