Tu jesteś:
4
Składniki
12 kawałek/kawałki/kawałków
sernik na zimno z nasionami Chia
- 100 g nasiona chia
- 300 g mleka 1,5% tłuszczu
- 1000 g ser twarogowy
- 50 g cukier z wanilią, (4 łyżki)
- 30 g żelatyny, lub agar (3 płaskie łyżki)
- 50 g sok z cytryny, i skórka starta na tartce z cytryny
- 50 g wody (wrzątek), (do zelatyny)
-
6
1h 30min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- 100g nasion chia wsypać do letniego 300g mleka i dokładnie wymieszaj łyżeczką .Odstaw na bok.
- Do "Blokada naczynia miksującego" dodaj ser twarogowy 1000g , wsyp cukier z wanilią 4min/5 obrót można zwiększyć szybkość obrotów wedłóg uznania "Mieszanie" do max do 8 obr.
Pod koniec pracy wlej sok z cytryny wraz z startą wysuszoną skórką z cytryny (pamietaj, spaż skórkę cytryny wrzątkiem) - Następnie przygotuj żelatyne . Do szklanki wlej wode (wrzatek 50 g) wsyp żelatyne i dokładnie wymieszaj (nie gotować) odstaw na bok az wystygnie.
- Przyszykuj tortownice o wym 28 cm
- Do masy serowej wlej mleko z namoconymi nasionami chia, "Obroty wsteczne" 1 minute następnie wlej żelatyne i ponownie dokładnie wymieszaj 1 minute"Obroty wsteczne"
- Tak przygotowana mase serową z nasionami chia wlej do tortownicy i odstaw do lodówki na pare godzin lub na noc.
Dla dekoracji, można na sam koniec przed podaniem wlac tradycyjną przestudzoną galaretkę (dowolny smak )
nasiona chia namoczyć w mleku
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDruga porcja tym razem w szklanym pojemniku...
Druga porcja tym razem w szklanym pojemniku (miska)