Składniki
8 kawałek/kawałki/kawałków
ciasto
- 1 czubate łyżki śmietany 12
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 100 g zimnego masla
- 200 g mąki pszennej
nadzienie
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1,5 tabliczki białej czekolady
- 200 g śmietanki 30%
- pudełko świeżych jeżyn ;)
-
6
45min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1. W podanej kolejności wsypujemy produkty na ciasto do naczynia.
2. Wyrabiamy ciasto 1min30s "Ciasto"
3. Formujemy kule i zawijamy w folię, wstawiamy do zamrażarki na 15 minut
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
5. Formę do tarty smarujemy masłem
6. Ciasto wałkujemy, przekładamy do tarty na spód i brzegi (wystające elementy wycinamy)
7. Widelcem na całym obszarze tarty robimy dziurki
8. Wkładamy do piekarnika na 15 minut do podpieczenia
9. Białą czekoladę rozpuszczamy (najlepiej używając do tego metalowej miseczki położonej na garnku z wrzątkiem aż do rozpuszczenia)
10. Do naczynia "Blokada naczynia miksującego" włożyć śmietankę, 2 jajka, 2 łyżki cukru i rozpuszczoną czekoladę - 3 min "Mieszanie" 2
11. Wylać masę na podpieczony lekko przestygnięty spód
12. Poukładać jeżyny
13. Włożyć do piekarnika na ok 30 min. - ciasto musi się ściąć
14. Podawać schłodzone
Smacznego!
p.s. przepis zainspirowany blogiem: lubiesmakolyki.blogspot.com
Słodka tarta - jeżyny w białej czekoladzie!
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPomysl dobry. Nie wiem dlaczego ciasto wyszło...
Pomysl dobry. Nie wiem dlaczego ciasto wyszło zakalec.