3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

panna cotta


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

sos malinowy

  • 1000 g malin
  • 150 g cukru
  • 60 g soku z cytrny

panna cota

  • 500 g śmietany, 30 lub 36%
  • 65 g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 laski wanili
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    panna cota
  1. Obroty wsteczne

    1Żelatynę zalać zimną woda i odstawic na 5 min.

    2. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka.

    3.Zalozyc motylek , wlac smietane, cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę. Gotowac 5-6 min./100C/obr.1

    2.Dodac zelatyne i wymieszać do rozpuszczenia 2 - 3 min/obr.1

    4. Laskę wanili wyjąć

    5.Przelac do malych kubeczkow, ostudzić i odstawic do lodowki do stezenia.

    6.Aby wyjąc panna cote zanurzyć kubeczek na kilka sekund w gorącej wodzie (nie za długo, bo zacznie sie rozpuszczać) i wytrząsnąć a talerz.
  2. sos malinowy
  3. Przepis na 1 kg malin, gdyż mozna go zawekować i uzywać do nalesników, deserów itp.

    1. maliny, cukier i sok z cytryny wrzucić do Blokada naczynia miksującego. Zmiksować 10s./obr. 6.

    2. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek. Gotować 28 min/Varoma/obr. 1.

    3. Przelać do wypłukanych gorącą wodą słoików, zakręcić i postawić do góry dnem.

    4. Podawać po ostygnięciu lub przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


    Ilość składników można odpowiednio zmniejszać.
  4. Panna cottę wyjętą z naczynia polać sosem malinowym i podawać. Deser można również serwować w naczyniu, w ktorym panna cotta stężała.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie mam zelatyny, moge ja czyms zastapic??

    Zgłoszony przez mariolaaa na sierpnia 15, 2017 at 00:19.

    Nie mam zelatyny, moge ja czyms zastapic??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jestem ciekawa czy mi steżeje bo cześć...

    Zgłoszony przez Bas83 na grudnia 2, 2016 at 18:45.

    jestem ciekawa czy mi steżeje bo cześć żelatyny została pod motylkiem tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze